Προσύμφωνο Aramco - Conoco Philips για διυλιστήριο στη Σ. Αραβία

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 19:25

Προσύμφωνο (Memorandum of Understanding) για την από κοινού αξιολόγηση πρότασης για την ανάπτυξη ενός διυλιστηρίου στη περιοχή Γιάνμπου στη Σαουδική Αραβία, υπέγραψαν σήμερα η σαουδαραβική εταιρεία Aramco και η αμερικανική Conoco Philips.

Το διυλιστήριο -δυναμικότητας 400.000 βαρελιών ημερησίως- θα σχεδιαστεί να επεξεργάζεται αργό πετρέλαιο και να παράγει υψηλής ποιότητας, χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, διυλισμένα προϊόντα, τα οποία θα καλύπτουν τις σύγχρονες αλλά και μελλοντικές προδιαγραφές προϊόντων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Aramco, το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να λειτουργήσει το 2011.

Εξάλλου, η Aramco υπέγραψε πριν τρεις ημέρες άλλο ένα προσύμφωνο με τη γαλλική πετρελαϊκή Total, για την κατασκευή ενός ακόμα διυλιστηρίου για αργό πετρέλαιο -το οποίο, επίσης, θα είναι δυναμικότητας 400.000 βαρελιών ημερησίως- στην περιοχή Τζουμπαϊλ, στην ακτή του βασιλείου στον Περσικό Κόλπο.

Η ανακοίνωση αυτών των κινήσεων έρχεται μόλις μια ημέρα μετά τη δήλωση του αμερικανού υπουργού Ενέργειας, Σαμ Μπόντμαν, ο οποίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, σημειώνοντας ότι "έχουν σημαντικά αποθέματα, αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι βαρύ πετρέλαιο και αυτό δεν διυλίζεται εύκολα από τα περισσότερα διυλιστήρια".

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα