Προβληματισμοί ΣΜΕΧΑ για την εξαγορά της Finansbank

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 19:39

«Υπάρχει πράγματι ασύμμετρη πληροφόρηση. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο κ. Αράπογλου έχει ενημερώσει επιλεκτικά μόνον ένα μέρος των ξένων επενδυτών», ανέφερε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τις προοπτικές της εξαγοράς της τουρκικής Finansbank. «Δεν θα πω αν το τίμημα είναι ακριβό ή φθηνό. Δεν υπάρχει κίνδυνος να εκτουρκιστεί η Εθνική. Ομως οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Είναι άγνωστο το πώς θα συμπεριφερθεί το τουρκικό νόμισμα. Η εγγύηση των αναδόχων είναι σκοτεινό σημείο. Δεν ξέρουμε τη συμφωνία, εάν υπάρχει εγγύηση ελάχιστης τιμής».

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, και πρόεδρος του Ταμείου Κύριας Σύνταξης του Προσωπικού της ΕΤΕ, Γιάννης Πεχλιβανίδης απάντησε ότι η Εθνική, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, «υπόκειται σε δεσμεύσεις», με αποτέλεσμα η ενημέρωση των μετόχων να αργοπορεί.

Πιο σίγουροι για τις προοπτικές της επιχειρηματικής αυτής κίνησης ήσαν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών φορέων που μετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής (ΙΚΑ, Ταμείο Κύριας Σύνταξης του Προσωπικού της ΕΤΕ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων), οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, αν και επιφυλάχθηκαν για το αν θα μετάσχουν τα Ταμεία τους στην αύξηση αυτή.

Ιδιαίτερη υπήρξε η πίεση της αντιπολίτευσης προς τον Γιάννη Πεχλιβανίδη, καθώς ο τελευταίος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το Ταμείο του δεν έχει λάβει απόφαση. Η κα Βάσω Παπανδρέου αναρωτήθηκε: «Είστε αναπληρωτής Διοικητής της Εθνικής και δεν έχετε ενημέρωση για το επιχειρησιακό σχέδιο; Δεν έχει γίνει αποτίμηση των κινδύνων; Η είστε αναπληρωτής διοικητής χωρίς αρμοδιότητες ή τότε τίθεται ένα πολύ μεγάλο ερώτημα». Απαντώντας, ο Γ. Πεχλιβανίδης διευκρίνησε ότι «Μη συμμετοχή σημαίνει ότι καταλήγεις με μικρότερο ποσοστό σε μια μεγαλύτερη πίτα. Απ’ αυτό δεν μπορεί να συναχθεί αυτόματα ότι μειώνεται η αξία του περιουσιακού στοιχείου. Η απόφαση θα ληφθεί, αφού παραληφθεί το ενημερωτικό δελτίο. Εγώ, αν και έλαβα μέρος στις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Finansbank, έχω καθήκον να ενημερώσω το Ταμείο, μόνον στο βαθμό που το επιτρέπουν οι κανονισμοί για την πληροφόρηση».

Ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, προειδοποίησε τον Διοικητή του ΙΚΑ Γ. Βαρθολομαίο ότι εφόσον εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής αλλά αρνηθεί στη συνέχεια να λάβει μέρος σ’ αυτήν, κινδυνεύει βάσει της νομολογίας, να θεωρηθεί ότι διαπράττει το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης παρατήρησε: «Τα 6 δισ. για την εξαγορά αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος αναλογικά με το ενεργητικό της Εθνικής. Αν είναι για να αγοράσει κανείς ένα εξοχικό, να υποθηκεύσει το κυρίως σπίτι, τι να το κάνει το εξοχικό;».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα