Νταβός της Ερήμου: Οι ηχηρές απουσίες, οι θολές παρουσίες και τα deals των 50 δισ.

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 14:12
UPD:14:37
REUTERS/FAISAL AL NASSER

Της Νατάσας Στασινού
n[email protected] 

 

Με ηχηρές απουσίες, αλλά και παρουσίες, που συγκεντρώνουν τα βέλη της κριτικής, άνοιξε το πολύκροτο επενδυτικό συνέδριο του Ριάντ, γνωστό και ως Νταβός της Ερήμου. Η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να δείξει ότι δεν πτοείται από το μποϊκοτάζ πολιτικών ηγετών και κορυφαίων επιχειρηματιών της Δύσης και τη διεθνής κατακραυγή για την υπόθεση Κασόγκι και επιμένει ότι στοχεύει στην υπογραφή deals αξίας 50 δισ. δολαρίων. Γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά ότι οι οικονομικοί δεσμοί πολλών ετών είναι δύσκολο να σπάσουν. 

Η Total

Ήδη  ο πετρελαϊκός κολοσσός Aramco ανακοίνωσε ότι υπέγραψε 15 μνημόνια κατανόησης αξίας 34 δισ. δολαρίων. Μεταξύ των αυτών και η συμφωνία με τη γαλλική πετρελαϊκή βιομηχανία Total για την ανάπτυξη ενός κοινού δικτύου λιανικής στο βασίλειο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Πατρίκ Πουγιανέ, έχει δεχθεί πυρά για την απόφασή του να δώσει το «παρών», από τη στιγμή μάλιστα που ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λεμέρ αποφάσισε να μην συμμετάσχει. 

Οι Ρώσοι 

Μεγάλη αποστολή υπό τον επικεφαλής του Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κιρίλ Ντιμίτριεφ, έχει στείλει στο συνέδριο και η Ρωσία, γεγονός που εκπλήσσει δεδομένης της συμμαχίας της με Τουρκία και Ιράν. Άλλο τα γεωπολιτικά, άλλο οι business είναι το μήνυμα, που στέλνει η Μόσχα, με τον Ντιμίτριεφ να υπογραμμίζει από το βήμα του συνεδρίου ότι «η οικονομική μεταμόρφωση της Σαουδικής Αραβίας είναι σημαντική για ολόκληρο τον κόσμο» και να βλέπει «τεράστιες ευκαιρίες» συνεργασίας. 

Oι δύο χώρες συνεργάζονται άλλωστε στενά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στην αγορά πετρελαίου, ελέγχοντας εν πολλοίς τα επίπεδα προσφοράς. Όταν οι τιμές είχαν καταποντιστεί κάτω από τα 30 δολάρια, συμφώνησαν από κοινού να αποσύρουν την περίσσεια προσφορά. Και όταν άρχισαν να επιδίδονται σε ράλι υποσχέθηκαν ότι θα ρίξουν περισσότερο αργό, για να κόψουν τη φόρα τους. 

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του σουαδαραβικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, Γιασίρ Αλ Ρουμαγιάν, έδωσε έμφαση στην ισχυρή ρωσική παρουσία, αλλά και εν γένει στον μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που όπως είπε συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία του βασιλείου. Υποστήριξε ότι η χώρα επιδιώκει πλέον «μεγαλύτερη διαφάνεια», ενώ σημείωσε  ότι θα συνεχιστούν οι μεγάλες επενδύσεις με στόχο να γίνει πραγματικότητα το όραμα του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που προβλέπει τον δραστικό περιορισμό της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Ο Ρουμαγιάν υπενθύμισε ότι το ταμείο έχει επενδύσει σε σχεδόν 60 εταιρείες μέσω του Vision Fund, που έχει ιδρύσει με την Softbank. 

H ιαπωνική εταιρεί αποφάσισε να μποϊκοτάρει το Νταβός της Ερήμου. Το ίδιο έπραξε τελικά και η Siemens, με τον επικεφαλής της να δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Αρκετές τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις της Δύσης, φοβούμενες να χάσουν ζηλευτές προμήθειες και άλλα deals επέλεξαν να στείλουν χαμηλόβαθμους αξιωματούχους. 

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις του μποϊκοτάζ θα είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμες, καθώς η μη συμμετοχή δεν σημαίνει ότι κόβονται οι δεσμοί επιχειρήσεων και κρατών με το βασίλειο. Ενδεικτική είναι η στάση των ΗΠΑ. Ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, δεν θέλησε να συμμετάσχει στο συνέδριο, αλλά επισκέπτεται το Ριάντ, αφού όπως είπε, υπάρχουν «σημαντικά ζητήματα να συναντηθούν». Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα παραδεχθεί ότι δεν θέλει να χάσει την παραγγελία οπλικών συστημάτων ύψους 110 δισ. δολαρίων. 

Η γυναίκα, που βγήκε μπροστά 

Κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται η επιλογή να ανοίξει το συνέδριο μία γυναίκα. Η δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Λούμπνα Ολαγιάν, που συνηθίζει να εμφανίζεται χωρίς μαντήλα, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η υπόθεση Κασόγκι θα επιλυθεί σύντομα και θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι τα όσα φριχτά συνέβησαν στο προξενείο της Κωνσταντινούπουλης δεν συνάδουν με τις αξίες και τις πρακτικές των Σαουδαράβων. 

 «Θέλω να πω σε όλους τους ξένους επισκέπτες μας ότι τα φριχτά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων είναι ξένα προς την κουλτούρα μας... Είμαι βέβαιη ότι θα ξεπεραστούν και πως θα βγούμε από αυτά πιο δυνατοί» είπε. 

Σε μία χώρα στην οποία οι γυναίκες πολύ πρόσφατα απέκτησαν το δικαίωμα... να οδηγούν, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από σύζυγο, πατέρα ή αδελφό σε δημόσιο χώρο και αντιμετωπίζονται εν πολλοίς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, η επιλογή της Ολαγιάν έχει εν πολλοίς να κάνει με την προσπάθεια του «μεταρρυθμιστή» πρίγκιπα να στείλει το μήνυμα ότι τα πράγματα αλλάζουν. 

Και το χακάρισμα

H ιστοσελίδα του συνεδρίου, πάντως, έπεσε θύμα χάκερς. Για λίγη ώρα τη Δευτέρα εμφανιζόταν σε αυτήν μία κατασκευασμένη εικόνα του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να αποκεφαλίζει τον Τζαμάλ Κασόγκι. Συνοδευόταν από το μήνυμα "Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας είναι από τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», αλλά και πληροφορίες για την επέμβαση στην Υεμένη. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα