Rayong Refinery: PTT: 656 εκατ. δολ. από την πώληση μετοχών

Πέμπτη, 25 Μαΐου 2006 08:46

ΠΟΣΟΝ 25,2 δισ. Μπατ (656 εκατ. δολ.) άντλησε η Rayong Refinery Pcl, σκέλος της μεγαλύτερης εταιρείας ενεργείας της Ταϊλάνδης, μαζί με την μητρική της, μετά την πώληση μετοχών στο κατώτατο σημείο της κλίμακας τιμής, που προσέφερε στους επενδυτές, σύμφωνα με σχετικό προς αυτούς μήνυμα, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Rayong Refinery και η μητρική της PTT Pcl πούλησαν περίπου 1,4 δισ. Μετοχές προς 18 μπατ η κάθε μία, 5 μπατ λιγότερο από την ανώτατη τιμή κλίμακας. Η δημόσια εγγραφή ήταν η μεγαλύτερη της Ταϊλάνδης σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών.

Ο δείκτης SET στο Χρηματιστήριο της χώρας, ο οποίος έχει υποχωρήσει πλέον του 9% από τα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών στα οποία έκλεισε στις 9 Μαΐου, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των δεικτών των αναδυομένων αγορών οι οποίοι υποχώρησαν αυτών των μήνα, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί εξ αιτίας της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Χθες η δημόσια εγγραφή στη Σιγκαπούρη της Thai Beverage Pcl, της μεγαλύτερης ζυθοποιίας της χώρας, έγινε επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα της τιμής κλίμακας προς τους επενδυτές.

Η Rayong Refinery, της οποίας οι εγκαταστάσεις βρίσκονται 200 χλμ. Ανατολικά της Μπανγκόκ, άντλησε 9,36 δισ. μπατ από την πώληση 520 εκατ. νέων μετοχών, ενώ η ΡΤΤ πούλησε 877,5 εκατ. των μετοχών του διυλιστηρίου που κατείχε, προς 15,8 δισ. μπατ.

Η πώληση μετοχών είναι η μεγαλύτερη σε δημόσια εγγραφή της Ταϊλάνδης από τον Οκτώβριο του 2004, όταν η Τhai Oil Pcl, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της χώρας άντλησε 32,5 δισ. μπατ. Την πώληση των μετοχών της Rayong Refinery διαχειρίστηκαν η Merrill Lynch & Co. Και η Morgan Stanley για τους ξένους επενδυτές, ενώ για τους ντόπιους επενδυτές, την διαχειρίστηκαν η Phatra Securities Pcl και η Finansa Securities Co. Ltd.

Οι μετοχές της Thai Oil, την οποία επίσης ελέγχει η ΡΤΤ, υποχώρησαν 0,8%, φθάνοντας στα 62,5 μπατ η μία, στις 11:37 π.μ. στην Μπανγκόκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα