Ιταλία: Προειδοποίηση από Fitch, ανησυχίες από τράπεζες

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 16:15
UPD:16:22
REUTERS/TONY GENTILE

Η κόντρα ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό και οι σοβαρές πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές φέρνουν και τις προειδοποιήσεις από τους οίκους αξιολόγησης. 

O Fitch Ratings προειδοποίησε σήμερα, Παρασκευή, ότι οι εξελίξεις θέτουν υπό αυξανόμενη πίεση το αξιόχρεο της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος υποβάθμισε τις προοπτικές της Ιταλίας σε «αρνητικές» τον Αύγουστο διατηρώντας την αξιολόγηση σε «ΒΒΒ», επικαλούμενος τη διαφαινόμενη αποδυνάμωση των δημοσίων οικονομικών.

Μετά και την κατάθεση του προϋπολογισμού, στον οποίο η Κομισιόν διαπιστώνει «άνευ προηγουμένου αποκλίσεις», είναι σαφές ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις βασικές τους προεκλογικές υποσχέσεις. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, υποστηρίζει ότι το σχέδιο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα μειώσει το δημόσιο χρέος σε ορίζοντα τριετίας.

Προς τούτο δεν έχουν πειστεί ούτε το ιταλικό Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ούτε και οι επενδυτές, που απογείωσαν σήμερα το κόστος δανεισμού της χώρας. 

Ενδεχόμενη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας θα σήμαινε και υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών της χώρας, όπως σπεύδει να επισημάνει ο Fitch, αναφερόμενος στις Banca Nazionale del Lavoro, Credito Emiliano , Intesa Sanpaolo, Mediobanca, UniCredit και Unipol Banca. 

Ο ιταλικές τράπεζες δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις. Ο επικεφαλής της τραπεζικής ένωσης προειδοποίησε ότι η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων υπομονεύει τις προοπτικές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

«Ελπίζουμε ότι σε έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα σε ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές με στόχο να ξεπεράσουμε αυτή την κατάστσαη που είναι επιζήμια για την οικονομία» τόνισε ο Αντόνιο Πατουέλι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα