Οι αγορές πιέζουν τη Ρώμη, «πονάει» και η Αθήνα

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 15:33
UPD:15:35
EPA/MATTEO BAZZI

Η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών στην Ευρώπη, με τα ομόλογα και τις μετοχές της να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Ο ιός μεταδίδεται και στην Ελλάδα, αλλά προς το παρόν φαίνεται να τον περνάει «ελαφριά» η υπόλοιπη περιφέρεια. Η εικόνα στην αγορά κρατικού χρέους είναι ενδεικτική. 

Σήμερα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά έως και το 3,81% στον απόηχο της αυστηρής επιστολής της Κομισιόν. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4,5 ετών, τα οποία και άνοιξαν το spread έναντι των γερμανικών δεκαετών σε υψηλά 5,5 ετών. 

Στις 15:20 η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,73%, αυξημένη κατά 1% ή 4 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Η άμβλυνση των πιέσεων αποδίδεται εν μέρει στις προσδοκίες ότι η Ρώμη θα δεχθεί τελικά να βάλει νερό στο κρασί της. 

Οι πιέσεις είναι έντονες και για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανήλθε έως και το 4,52% και αυτή την ώρα είναι στο 4,48% αυξημένη κατά 0,9% ή πέντε μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Είναι σαφές ότι οι ιταλικές ανησυχίες συμπαρασύρουν τους ελληνικούς τίτλους. H απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού είναι μόλις 2% και του ισπανικού στο 1,76%. 

Στην αγορά μετοχών ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει πτώση 0,6%, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί να υποχωρεί έως και 1,2%, με τις απώλειες του τραπεζικού κλάδου να φτάνουν το 3%. Βαθύ κόκκινο για το ταμπλό και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί 1,1% στις 624 μονάδες και την αξία των συναλλαγών στα 25,5 εκατ. ευρώ. Πτώση 2,2% εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος. 

Την ίδια ώρα ο ισπανικός IBEX 35 αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες, ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 υποχωρεί 0,3%. Ελαφρές οι απώλειες και για τον γαλλικό CAC 40, ενώ σε θετικό έδαφος κινούνται ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα