Αχτίδα ελπίδας στις αγορές

Πρωταγωνιστές οι μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα
Παρασκευή, 26 Μαΐου 2006 00:01

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι οικονομίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα αναπτυχθούν με τέτοια ταχύτητα ώστε να ενισχυθούν οι εταιρικές κερδοφορίες και οι αυξήσεις επιτοκίων να είναι ελεγχόμενες.

Σε θετικό πρόσημο κινήθηκε και η Wall Street από κύμα εταιρικών συμφωνιών ενώ τα οικονομικά στοιχεία προσέφεραν στους επενδυτές ενθαρρυντικές ενδείξεις για την προοπτική των επιτοκίων. Πρωταγωνιστές στα κέρδη ήταν οι μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού και μεταλλευτικού τομέα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips αυξήθηκε κατά 1,3% στις 1.300,26 μονάδες σ΄ένα ασυνήθιστα χαμηλό όγκο συναλλαγών καθώς μερικές αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Ο δείκτης παρέμεινε 8% χαμηλότερα από τα υψηλότερα πενταετίας των 1.407,5 μονάδων που άγγιξε στις 11 Μαΐου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.706,06 μονάδες με άνοδο 2,13%, στο Παρίσι ο CAC στις 4.949,53 μονάδες με κέρδη 1,63% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.677,70 μονάδες, υψηλότερα κατά 1,62%.

Ο δείκτης S&P 500 έχασε 5,1% από τα υψηλότερα πενταετίας που άγγιξε στις 5 Μαΐου εν μέσω προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκια τόσο πολύ ώστε να αναχαιτίσει την οικονομική και εταιρική ανάπτυξη των κερδοφοριών. Οι ανησυχίες για τα αυξανόμενα επιτόκια διεθνώς πυροδότησε μεγάλες απώλειες τον τρέχοντα μήνα με τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών να διανύουν το μεγαλύτερο διάστημα απωλειών της τελευταίας οκταετίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,2%, ενώ και τα 10 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης που λειτούργησαν χθες έκλεισαν σε θετικό έδαφος.

Τις μεγαλύτερες αποδόσεις σημείωσαν οι μεταλλευτικές εταιρείες, μετά την άνοδο των τιμών των μετάλλων. Η Rio Tinto ενισχύθηκε κατά 3,1%, η BHP Billiton κατά 3% και η Anglo American κατά 2,9%.

Στον αντίποδα, σημαντική πτώση που έφτασε το 9,3% σημείωσε ο τίτλος της LSE, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ότι δεν βιάζεται να κάνει συγχώνευση.

Ο Nikkei έκλεισε με πτώση 1,34%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα