Ιαπωνία: Αύξηση των τιμών καταναλωτή για έκτο μήνα

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2006 07:25

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών, αναρριχήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία, στηρίζοντας τις πιθανότητες της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2000.

Οι τιμές καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα, αυξήθηκαν 0,5% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, είχαν τον ίδιο ρυθμό αύξησης με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Μάϊο, δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας αυξήθηκε, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Τόκυο.

Πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα, καθώς εικάζεται ότι ο διοικητής της Bank of Japan, Toshihiko Fukui, θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, το νωρίτερο τον Ιούλιο. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της McDonald's και της Disneyland στην Ιαπωνία αυξάνουν τις τιμές τους, καθώς οι υψηλότεροι μισθοί τονώνουν τις δαπάνες των καταναλωτών, που αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας, που λήγουν τον Μάρτιο του 2011 αυξήθηκε 2,5 μονάδες βάσης, στο 1,37% στις 11:28 π.μ. στο Τόκυο. Το γιέν υποχώρησε στα 111,98 έναντι του δολαρίου, αντιστρέφοντας την άνοδό του, μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας της χώρας, Sadakazu Tanigaki, ότι ακόμη οι αποδείξεις ότι ο αντιπληθωρισμός τελείωσε, δεν είναι αρκετές. Ο δείκτης Nikkei 225, σημείωσε άνοδο 1,3%, φθάνοντας στις 15.893,29 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα