Την πολιτική βούληση για συγχρηματοδότηση έργων υποδομής που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πλημμυρών στον Eβρο, μετέφεραν ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας και η Βουλγάρα υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Eργων, Iσκρα Μιχαήλοβα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα από κοινού στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο την μέχρι σήμερα πορεία της κοινοτικής πρωτοβουλίας Interreg III Α-Phare CBC για την περίοδο 2000-2006.
«Χρειάζονται σοβαρά κονδύλια, προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγαλεπήβολο έργο αντιμετώπισης των πλημμυρών στον Έβρο και αυτά που θα χρησιμοποιηθούν μέσω του Interreg θα αποτελέσουν τη μαγιά, ώστε να ακολουθήσουν και εθνικά κονδύλια», τόνισε ο κ. Φώλιας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η εκπόνηση της σχετικής μελέτης.
Στο μεταξύ, εγκρίθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης του «Interreg III Ελλάδα-Βουλγαρία 2000-2006» η πρόταση που κατέθεσε η βουλγαρική πλευρά για δορυφορική κάλυψη του ποταμού Εβρου (ή «Μαρίτσα», όπως είναι η ονομασία του ποταμού επί βουλγαρικού εδάφους), ένα project ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα γνωστοποιηθεί ο ανάδοχος του έργου ύψους 455.000 ευρώ, (για δορυφορική κάλυψη του ποταμού Έβρου από ελληνικής πλευράς και την παροχή τεχνογνωσίας στους γείτονες) και εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού. Στο μεταξύ, ήδη λειτουργούν πιλοτικά εδώ και δύο μήνες τρία σχετικά μηχανήματα που είναι εγκατεστημένα στο Πύθιο, στον Αρδα και στον Εβρο.
Με τη δορυφορική κάλυψη του ποταμού, οι δύο πλευρές θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν άμεσα στις απαιτούμενες δράσεις και να αποφεύγονται τα φαινόμενα μεγάλων καταστροφών.
Επισημαίνεται ότι ετησίως η Ελλάδα καταβάλλει περίπου 20 με 30 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που προκαλούνται από τις υπερχειλίσεις του ποταμού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ