Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Τραπεζίτες, επικεφαλής τεχνολογικών κολοσσών, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και δημοσιογράφοι αποφάσισαν να μποικοτάρουν το επενδυτικό συνέδριο της Σαουδικής Αραβίας, εν μέσω ανατριχιαστικών αποκαλύψεων στην υπόθεση Κασόγκι. To συνέδριο, που είχε κεντρικό ρόλο στο όραμα του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για μεταμόρφωση της εξαρτημένης από το πετρέλαιο οικονομίας του βασιλείου, πνίγεται στην αμμοθύελλα καταγγελιών για βασανισμό και δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Washington Post.
Όσο και εάν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διατείνεται ότι «κανείς δεν είναι ένοχος έως αποδείξεως του εναντίου». οι ενδείξεις για το τι συνέβη στον δημοσιογράφο- σφοδρό επικριτή του καθεστώτος των Σαούντ- από τη στιγμή, που μπήκε στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης πληθαίνουν και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ούτε το σενάριο, που θέλει το Ριάντ, να ανακοινώνει ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι «σκοτώθηκε σε μία ανάκριση, που πήγε στραβά» από διεφθαρμένους πράκτορες, χωρίς καμία εμπλοκή της βασιλικής οικογένειας, φαίνεται να πείθει.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προστέθηκε τελευταία στιγμή στη λίστα των ηχηρών απουσιών. Είχαν προηγηθεί ανάλογες αποφάσεις των επικεφαλής των JPMorgan, Blackrock και Blackstone, όπως επίσης κορυφαίων στελεχών τριών ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών κολοσσών, των HSBC, Credit Suisse και Standard Chartered. Με ανακοινώσεις τους ενημέρωσαν επίσης ότι δεν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο εκπρόσωποι των Ford, MasterCard και Google.
Την απόφασή τους να μην παραστούν στο συνέδριο γνωστοποίησαν μεγάλα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων οι New Yorkt Times, CNN, Financial Times, CNBC. Δεν έχει πράξη προς το παρόν το ίδιο το δίκτυο Fox News, αλλά ούτε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, με τον Λευκό Οίκο να αναφέρει ότι δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν θα έχει παρουσία στο Νταβός της Ερήμου ή όχι.
Πέρυσι το συνέδριο, που έλαβε χώρα στο εμβληματικό ξενοδοχείο Ritz Carlton, ήταν ένα από τα επενδυτικά γεγονότα της χρονιάς. Ο νεαρός διάδοχος του θρόνου με το προφίλ του μεταρρυθμιστή και υποσχέσεις για οικονομικό και κοινωνικό εκσυχρονισμό παρουσίασε όχι μόνο τα σχέδια για την φουτουριστική πόλη Neom- ένα project 500 δισ. δολαρίων- αλλά και το φιλόδοξο όραμά του για απεξάρτηση του βασιλείου από το πετρέλαιο έως το 2030.
Την περασμένη εβδομάδα το προφίλ, που προσπαθούσε να χτίσει και συνολικά το όραμά του, ξεθώριασε αίφνης μπροστά στην ωμή πραγματικότητα των πρακτικών ενός αυταρχικού καθεστώτος. Οι κατηγορίες για φριχτή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου από την Τουρκία και κυρίως η άρνηση επί σχεδόν δύο εβδομάδες του Ριάντ να επιτρέψει τη διεξαγωγή έρευνας στο προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη αποκάλυψαν στους επενδυτές τη σκοτεινή πλευρά των ονείρων της ερήμου.
Το Ριάντ επέτρεψε τελικά την έρευνα και φέρεται να ετοιμάζει μία «ομολογία» για... κατά λάθος εξόντωση του δημοσιογράφου. Αλλά αυτό μάλλον δεν είναι αρκετό.
Το μποϊκοτάζ ενός συνεδρίου δεν σημαίνει βέβαια ότι οι κολοσσοί της Wall Street ;ή άλλες μεγάλες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις θα σταματήσουν να κάνουν business με τη Σαουδική Αραβία, μία πανίσχυρη δύναμη στην αγορά πετρελαίου και ρυθμιστής εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
naftemporiki.gr