Νέα υποχώρηση του ευρώ

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2001 16:34
UPD:16:42

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων υποχώρησε σήμερα η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, μετά τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για τη γερμανική και τη γαλλική οικονομία.

Στη Γερμανία, πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν - για δεύτερο συνεχόμενο μήνα - κατά 0,6% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, και κατά 1,9% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση σε σχέση με το Φεβρουάριο. Σημειώνεται, ότι οι εκτιμήσεις αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, ενώ το Φεβρουάριο οι πωλήσεις λιανικής είχαν μειωθεί κατά 1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Δυσάρεστα ήταν, όμως, τα νέα και από το μέτωπο του πληθωρισμού. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, ο πληθωρισμός στη Γερμανία, σε ετήσια βάση, αυξήθηκε στο 2,9% τον περασμένο Απρίλιο, από 2,5% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ενώ στη Γαλλία ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2% από 1,4% το Μάρτιο. Σημειώνεται, ότι ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα εμφάνισε αύξηση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Ισπανία.

Τα παραπάνω νέα υπονόμευσαν εκ νέου την αξιοπιστία της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άσκησε ισχυρές πιέσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Υπενθυμίζεται, ότι μόλις χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Bιμ Nτούιζενμπεργκ, μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων δήλωνε ότι οι νομισματικές εξελίξεις δεν αποτελούν πλέον απειλή για τη σταθερότητα τιμών και ότι η επιβράδυνση στην ευρωζώνη συμβάλλει στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Στις 16:20΄ ώρα Ελλάδος, στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 87,7 σεντς.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα