Άνοιξε και πάλι το «καταφύγιο» των ομολόγων

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 11:35
UPD:11:40
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Προϋπολογισμοί, Brexit και ένα συννεφιασμένο από γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις περιβάλλον οδηγούν τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Αυτή τη φορά μάλιστα ευνοούνται τόσο τα γερμανικά όσο και εκείνα της περιφέρειας από την τάση.

Η απόδοση του δεκαετούς  Bund υποχωρεί και πάλι κάτω από το 0,5%, στο 0,48%, τα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων, ενώ η τιμή του συνεχίζει να ενισχύεται μετά την ισχυρότερη επίδοση των δύο τελευταίων μηνών, που είχε την περασμένη εβδομάδα. Το καταστροφικό για τον κυβερνητικό συνασπισμό αποτέλεσμα των βαυαρικών εκλογών  έρχεται μάλιστα να ενισχύσει την ελκυστικότητα των γερμανικών ομολόγων, που λειτουργούν φέτος ως το πιο σταθερό καταφύγιο

Πτώση 0,57% ή τριών μονάδων βάσης, στο 4,37% παρουσιάζει αυτή την ώρα (11:25 ώρα Ελλάδος) και η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου, μετά την εκτίναξή της πάνω από το 4,6% στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Τα βλέμματα όλων είναι βεβαίως στραμμένα στις Βρυξέλλες, όπου κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός. 

Σημαντική αποκλιμάκωση πέντε μονάδων βάσης ή 1,29% στο 3,53% και για την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς. Ελαφρά πτώση στο 2,02% για την απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς, που είχε ενισχυθεί αισθητά την περασμένη Παρασκευή. 

H Μοody's έγινε ο τελευταίος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, που έβγαλε την Πορτογαλία από την κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk), γεγονός που προσφέρει στήριγμα στα ομόλογά της. Ωστόσο οι πορτογαλικοί τίτλοι δέχονται εν μέρει πιέσεις από την Ισπανία, όπου έχουν έρθει στο προσκήνιο ανησυχίες για τον προϋπολογισμό. 

H απόδοση του ισπανικού δεκαετούς αναρριχήθηκε σε υψηλά ενός έτους την Παρασκευή και σήμερα καταγράφει οριακή μόνο πτώση στο 1,67%. Παραμένει πάντως σε μεγάλη απόσταση από τις αποδόσεις των άλλων ομολόγων του Νότου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα