Ιαπωνία: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, σταθερά χαμηλή η ανεργία

Τρίτη, 30 Μαΐου 2006 07:38

ΑΥΞΗΣΗ σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία τον Απρίλιο και η ανεργία διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών, καθώς οι βιομηχανίες αύξησαν την παραγωγή αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών.

Η βιομηχανική παραγωγή – εποχιακώς προσαρμοσμένη – αυξήθηκε 1,5% από τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας στο Τόκυο. Αμετάβλητος διατηρήθηκε ο δείκτης της ανεργίας στο 4,1% για τρίτο μήνα και ο λόγος των διαθέσιμων θέσεων ανά άτομο που ψάχνει εργασία, επέστρεψε στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών.

Η κυβέρνηση προέβλεψε ότι η παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται ωθώντας την οικονομία προς τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ανάπτυξη. Ωστόσο, η παραγωγή αυξήθηκε χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Toshihiko Fukui, είπε ότι χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για την ανάπτυξη και τις τιμές καταναλωτή, πριν προχωρήσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 112,57 ανά δολάριο στις 10:38 π.μ., από 112,49 γιέν, πριν από την ανακοίνωση.

Η απόδοση των ομολόγων πενταετούς διάρκεια, τα πιο ευαίσθητα για την νομισματική πολιτική της Bank of Japan, υποχώρησε 1 μονάδα βάσης, στο 1,340%. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,3%, φθάνοντας στις 15.864,97 μονάδες.

Το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,9%, υψηλότερο της πρόβλεψης των οικονομικών αναλυτών και οι δαπάνες καταναλωτών και εταιρειών, κινήθηκαν ανοδικά. Η οικονομία αναπτύχθηκε 3% τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο και με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1991.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα