Eθνική: Αύξηση κερδών κατά 59% στο α΄ τρίμηνο

Τρίτη, 30 Μαΐου 2006 10:33
UPD:12:05

Σε €250 εκατ. διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2006 τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) αυξημένα κατά 59% σε σχέση με το πρώτο 3μηνο του 2005 και 28% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, στο επίπεδο αυτό τα κέρδη της ΕΤΕ είναι τα υψηλότερα στην ιστορία της και οδηγούν την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου σε επίπεδα υψηλότερα του 30%.

Η βελτίωση της κερδοφορίας του Ομίλου είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των οργανικών πηγών εσόδων του, μέσω της ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών στην εγχώρια αγορά και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης του λειτουργικού κόστους του. Οι θετικές αυτές εξελίξεις συνοψίζονται στη θεαματική βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Ομίλου σε επίπεδα κάτω από 50%.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 47.2% βελτιωμένος κατά 790 μονάδες βάσης σε σχέση με το πρώτο 3μηνο 2005 και 670 μονάδες βάσης σε σχέση με το 2005. Η επίδοση αυτή σηματοδοτεί την επίτευξη ακόμη ενός στόχου του 3ετούς Επιχειρηματικού Σχεδίου 2005-2007.

Σημαντική αύξηση κατά 13% κατέγραψε το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα του Ομίλου σε σχέση με το πρώτο 3μηνο του 2005, συντελώντας στη βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου σε 3.33% το α' 3μηνο 2006 σε σχέση με 3.11% την αντίστοιχη περίοδο του 2005 και 3.16% για όλο το 2005.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώνονται σε €118 εκατ. ενισχυμένα κατά 15% σε σχέση με το α΄ 3μηνο 2005. Όλες οι πηγές προμηθειών καταγράφουν αύξηση με τις προμήθειες αμοιβαίων κεφαλαίων να αποτελούν την αιχμή του δόρατος αυξανόμενες κατά 86% ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης αναδιάρθρωσης του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (ομολογιακά και μετοχικά) που συντελέστηκε το 2005 τα οποία αποτελούν πλέον το 65% των συνολικών αμοιβαίων σε σχέση με 26% τον Μάρτιο 2005. Σημαντική ενίσχυση κατά 35% κατέγραψαν και οι προμήθειες κεφαλαιαγοράς αντανακλώντας τις ευνοϊκές συνθήκες στις κεφαλαιαγορές.

Θετική είναι και η πορεία των προμηθειών λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής, η βελτίωση των οποίων στηρίχθηκε στην αύξηση των χαρτοφυλακίων και στην προώθηση σταυροειδών πωλήσεων, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες από τις προσφορές προώθησης προϊόντων λιανικής τραπεζικής και κυρίως της κτηματικής πίστης.

Βελτίωση καταγράφουν τα έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες τα οποία υπερέβησαν τα €27 εκατ., αυξημένα κατά 18% σε σχέση με το α! 3μηνο του 2005. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση της παραγωγής των κλάδων ζωής και ομαδικών ασφαλειών (+18% σε σχέση με το 2005). Στην αύξηση αυτή συνέβαλε η τοποθέτηση και προώθηση νέων τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων στη ευρεία πελατειακή βάση της ΕΤΕ.

Δυναμική ανάπτυξη της λιανικής τραπεζικής

Σε €31.5 δισεκατ. ανέρχονται οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου, αυξημένες κατά 17% σε σχέση με το πρώτο 3μηνο του 2005. Οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής ενισχύθηκαν κατά 28% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 62% του συνολικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου από 57% το Μάρτιο του 2005.

Η στεγαστική πίστη εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο. Το Μάρτιο του 2006 το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε σε €12.4 δισεκατ. αυξημένο κατά 31% σε σχέση με το α΄ 3μηνο 2005. Τους πρώτους 3μήνες του έτους εκταμιεύτηκαν νέα δάνεια ύψους €785 εκατ., 30% περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2005.

Τα €5 δισεκατ. προσεγγίζει το σύνολο του χαρτοφυλακίου των καταναλωτικών δανείων και καρτών στο τέλος του πρώτου 3μηνου, καταγράφοντας αύξηση 21% σε σχέση με το πρώτο 3μηνο του 2005.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006 σε 250 εκατ. ευρώ, ύψος ρεκόρ. Είναι αξιοσημείωτο ότι το επίπεδο αυτό έχει επιτευχθεί σε τρίμηνο, το οποίο συνήθως σε σύγκριση με τα άλλα τρίμηνα του έτους, αποδίδει σχετικά χαμηλότερα κέρδη. Το επίτευγμα αυτό απορρέει τόσο από τη συνεχιζόμενη δυναμική αύξηση των εσόδων όσο και από την εντυπωσιακή συγκράτηση των εξόδων, τα οποία παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το 2005.

Η σταδιακή εφαρμογή των επιμέρους ενεργειών, που περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας προς όφελος της ίδιας και κυρίως των πελατών μας. Σήμερα αρχίζουν να καρποφορούν οι προσπάθειες πραγματοποίησης των ουσιαστικών, αλλά μέχρι πρότινος ανεκμετάλλευτων συνεργιών των εταιρειών του Ομίλου, με αξιοσημείωτα παραδείγματα τη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων και ασφαλιστικών προϊόντων. Επίσης, η ραγδαία ανάπτυξή μας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ως αποτέλεσμα το 10% των κερδών μας να προέρχεται πλέον από την εν λόγω περιοχή.

«Η σταδιακή εφαρμογή των επιμέρους ενεργειών, που περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας προς όφελος της ίδιας και κυρίως των πελατών μας», δήλωσε ο κ. Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας.

«Σήμερα αρχίζουν να καρποφορούν οι προσπάθειες πραγματοποίησης των ουσιαστικών, αλλά μέχρι πρότινος ανεκμετάλλευτων συνεργιών των εταιρειών του Ομίλου, με αξιοσημείωτα παραδείγματα τη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων και ασφαλιστικών προϊόντων. Επίσης, η ραγδαία ανάπτυξή μας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ως αποτέλεσμα το 10% των κερδών μας να προέρχεται πλέον από την εν λόγω περιοχή», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα