OTE: Ενίσχυση κερδοφορίας κατά 38,3%

Τρίτη, 30 Μαΐου 2006 10:37
UPD:10:56

Τα 109,7 εκατ. ευρώ έφθασαν στο πρώτο τρίμηνο του 2006 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ σημειώνοντας αύξηση κατά 38,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα € 1.386,7 εκατ. αυξημένος κατά 6,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και νέες υπηρεσίες στην ΟΤΕ Α.Ε.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία ανήλθαν στα € 449,3 εκατ. και παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 15,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η οποία οφείλεται στην αύξηση των εσόδων όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου (Cosmote, AMC, Globul & Cosmofon).

Τα λοιπά έσοδα του Ομίλου παρουσιάζουν αύξηση κατά 14,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Συνολικά ανήλθαν στα € 281,4 εκατ., κυρίως εξαιτίας των αυξημένων εσόδων από υπηρεσίες Internet και ADSL, από την αύξηση στα πάγια τέλη των γραμμών ISDN, από πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και από το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ». Τα παραπάνω αυξημένα έσοδα αντιστάθμισαν τις μειώσεις που παρουσιάστηκαν στα έσοδα από προπληρωμένες κάρτες και υπηρεσίες audiotex.

Τα Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου παρέμειναν σταθερά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης και ανήλθαν στα € 1.158,5 εκατ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, παρά την επιβάρυνση της τρέχουσας περιόδου με τις δαπάνες του έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» ύψους € 25,9 εκατ. -που δεν υπήρχαν στο Α’ τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης- τα λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν οριακή αύξηση 1,0%.

Η μεταβολή αυτή οφείλεται:

• στην μείωση των αποδοχών προσωπικού κατά 8,4%, αποτέλεσμα κυρίως των αποχωρήσεων προσωπικού στον ΟΤΕ και την ROMTELECOM, στο πλαίσιο εφαρμογής των σχετικών Προγραμμάτων Εθελουσίας Αποχώρησης.

• στην μη επιβάρυνση του Α΄τριμήνου της τρέχουσας χρήσης από κόστος προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη περίοδος της προηγούμενης χρήσης, είχε επιβαρυνθεί με το σύνολο του κόστους της Α’ φάσης του σχετικού Προγράμματος της ΟΤΕ Α.Ε. ύψους € 27,0 εκατ.

ΟΤΕ Α.Ε.

Ο Κύκλος Εργασιών της ΟΤΕ Α.Ε. κατά το Α΄τρίμηνο του 2006 ανήλθε στα € 684,7 εκατ. σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005 κατά 3,3%. Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων από ADSL, των εσόδων από το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» και της σταθεροποίησης των εσόδων τηλεφωνίας εσωτερικού (αύξηση 0,7%).

Ο ΟΤΕ, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, και κατά το Α’ τρίμηνο του 2006 συνέχισε την προώθηση ελκυστικών τιμολογιακών πακέτων τα οποία προτιμούνται από ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πελατών και τα οποία συνεισέφεραν στην διατήρηση του μεριδίου αγοράς του ΟΤΕ. Τα παραπάνω αντιστάθμισαν τη μείωση στα έσοδα της διεθνούς τηλεφωνίας, των προπληρωμένων καρτών και των μισθωμένων κυκλωμάτων.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του Α’ τριμήνου 2006 οι πελάτες ADSL του ΟΤΕ ξεπέρασαν τους 213.000, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 214% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005, ενώ το σύνολο της αγοράς ανήλθε σε 220.000. Η εγκατεστημένη χωρητικότητα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ώστε να καλύπτει την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Τα Λειτουργικά Έξοδα της ΟΤΕ Α.Ε. ανήλθαν στα € 635,8 εκατ., παρουσιάζοντας οριακή μείωση της τάξης του 1% σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2005.

Η οριακή αυτή μείωση οφείλεται στα εξής:

• στη μη εγγραφή κόστους του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης, σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2005, το οποίο -όπως προαναφέρθηκε- είχε επιβαρυνθεί με το σύνολο του κόστους της Α’ φάσης του σχετικού Προγράμματος της ΟΤΕ Α.Ε. ύψους € 27,0 εκατ.

• στη μείωση κατά 1,1% των αποδοχών προσωπικού,

• στη μείωση κατά 9,1% των αποδόσεων προς τους διεθνείς παρόχους,

• στη μείωση κατά 7,2% των λοιπών λειτουργικών εξόδων,

παρά την επιβάρυνση της τρέχουσας περιόδου με τις δαπάνες του έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» ύψους € 25,9 εκατ., που δεν υπήρχαν στο Α’ τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Τα Καθαρά Κέρδη του Α΄τριμήνου 2006 ανήλθαν σε € 20,5 εκατ., εμφανίζοντας μείωση κατά 88,9%, σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περιόδου του 2005 που έφθαναν τα € 184,3 εκατ.

Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2005 περιλαμβάνονταν έσοδα που δεν επαναλήφθηκαν στο Α’ τρίμηνο του 2006. Συγκεκριμένα, τα έσοδα αυτά ήταν: € 183,1 εκατ. από μερίσματα (προμέρισμα από την COSMOTE), καθώς και € 13,8 εκατ. κέρδη από πώληση συμμετοχών (πώληση δορυφορικών οργανισμών).

COSMOTE

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου της COSMOTE κατά την τρέχουσα περίοδο αυξήθηκε κατά 30,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005. Η αύξηση του Κύκλου Εργασιών αποδίδεται στην ενοποίηση των μεγεθών των εταιριών Globul και Cosmofon, στη συνεχή ανάπτυξη στην Αλβανία, καθώς και στην αύξηση των εσόδων της COSMOTE στην Ελλάδα.

Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου της COSMOTE ανήλθαν σε € 75,2 εκατ. παρουσιάζοντας ελαφρά αύξηση κατά 0,8%. Σύμφωνα με τη διοίκηση, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι όλες οι νέες εταιρίες του Ομίλου επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

ΟΤΕnet

O κύκλος εργασιών της ΟΤΕNET, σε ενοποιημένη βάση, το Α’ τρίμηνο του 2006 ανήλθε στα € 25,5 εκατ. παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 25,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο 2005 (€ 20,4 εκατ.) Το ποσό των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθε στα € 2,9 εκατ., και αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 11,4% στον κύκλο εργασιών της ΟΤΕΝΕΤ.

Η συνδρομητική βάση της ΟΤΕNET στις 31 Μαρτίου 2006 έφτασε τις 437.400 ενεργές συνδέσεις καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών της ΟΤΕΝΕΤ, σημειώνοντας αύξηση 29% συγκρινόμενη με την ίδια περίοδο του 2005. Στον παραπάνω αριθμό συνδρομητών συμπεριλαμβάνονται όλες οι ΟΤΕΝΕΤ dial up και ΟΤΕΝΕΤ OnDSL ΗΟΜΕ, ECOnomy και KIT συνδέσεις, καθώς και οι κάρτες προπληρωμένου χρόνου πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Οι ενεργές επιχειρησιακές συνδέσεις της εταιρίας -μόνιμες συνδέσεις, OTENET OFFICE GATE, OTENET OnDSL OFFICE και υπηρεσίες «φιλοξενίας»- ανήλθαν σε 15.100 σημειώνοντας αύξηση 34%.

ROM TELECOM

Ο κύκλος εργασιών της ROMTELECOM ανήλθε στα € 222,8 εκατ. εμφανίζοντας μικρή μείωση κατά 2,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας εσωτερικού και διεθνούς τηλεφωνίας.

Το EBITDA ανήλθε στα € 95,0 εκατ. και αυξήθηκε κατά 33,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2005. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την συγκράτηση του κόστους, αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού της εταιρίας.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα € 18,8 εκατ., αυξημένα κατά 43,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

ARMENTEL

Ο κύκλος εργασιών της ARMENTEL το Α’ τρίμηνο του 2006 ανήλθε στο ποσό των € 32,2 εκατ., έναντι € 23,0 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2005, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 40%. Τα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε € 7,1 εκατ., έναντι € 5,2 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (αύξηση 36,5%).

Το EBITDA ανήλθε στα € 19,6 εκατ. έναντι € 13,2 εκατ. του 2005, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48,5%.

Δηλώσεις Παναγή Βουρλούμη

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2006, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε: «Κατά το Α’ τρίμηνο του 2006 συνεχίσαμε τις προσπάθειες μας αφ’ενός μεν για την σταθεροποίηση της συνεισφοράς των δραστηριοτήτων μας από παραδοσιακές υπηρεσίες και αφ’ετέρου για την περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων μας που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης. Στην εγχώρια σταθερή τηλεφωνία, τα έσοδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, ενώ έγινε σαφής πρόοδος στον έλεγχο των δαπανών μας, που αναμένεται να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική όσο το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του. Στην κινητή τηλεφωνία, οι δραστηριότητες στην Ελλάδα και στις άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρουσιάζουν βελτιωμένα αποτελέσματα και η επαναδραστηριοποίηση της COSMOTE Romania είναι πολύ ενθαρρυντική.

»Η RomTelecom, παρά τη μείωση των εσόδων, έχει βελτιώσει αισθητά την κερδοφορία της, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της Διοίκησής της. Πρόσφατα, ανακοινώσαμε μια επιχειρηματική κίνηση που θα ισχυροποιήσει τη διανομή των προϊόντων και υπηρεσιών μας σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε. Συνολικά, ήταν ένα ικανοποιητικό τρίμηνο, με αποτελέσματα που συμβαδίζουν με τις προβλέψεις του επιχειρησιακού μας σχεδίου.»



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα