Στη δίνη της παγκόσμιας «διόρθωσης» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 11:56
UPD:11:57
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον βλέπει να απειλείται ακόμη και το τεχνικό όριο των 600 μονάδων, καθώς οι οξύτατες πιέσεις στις διεθνείς αγορές ήταν αδύνατο να μην επηρεάσουν δυσμενώς και την Ελλάδα.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,97% και διαμορφώνεται στις 619,78 μονάδων, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Την ίδια ώρα, ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος διολισθαίνει κατά 1,20%, καθώς η Εθνική Τράπεζα καταγράφει απώλειες 1,90%, η Τράπεζα Πειραιώς 1,45%, η Eurobank 1,25% και η Alpha Bank κατά 0,43%.

Οι σημερινές απώλειες αποδίδονται σχεδόν αποκλειστικά στο διεθνές επενδυτικό κλίμα, το οποίο έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων: Το τέλος της εποχής του «φθηνού χρήματος», ο γεωπολιτικός κίνδυνος σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Λατινική Αμερική, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ως απόρροια όλων αυτών, τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ετών.

Η Federal Reserve παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, έχοντας προαναγγείλει ακόμη έναν γύρο -τον τέταρτο για το 2018- αύξησης επιτοκίων τον προσεχή Δεκέμβριο, αίροντας τα υποστηρικτικά μέτρα προς τις αγορές χρήματος.

Αυτό συνεπάγεται σημαντικές απώλειες κυρίως, για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίες τα τελευταία εννέα χρόνια είχαν εθιστεί στο «φθηνό» χρήματα, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των παγκόσμιων χρηματιστηρίων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτικό της «μεγάλης διόρθωσης» είναι το γεγονός ότι την Τετάρτη, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 831 μονάδες, καταγράφοντας τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από τον περασμένο Φεβρουάριο. Τη «σκυτάλη» των απωλειών πήραν σήμερα τόσο οι ασιατικές όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές, επηρεάζοντας αυτόματα και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο ταμπλό, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στις μετοχές των Viohalco, Fourlis και Μυτιληναίο, οι οποίες διολισθαίνουν κατά 3,13%, 2,71% και 1,85% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2,50% διαμορφώνεται η πτώση και για τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα.

Ο όγκος των συναλλαγών, περίπου 1,5 ώρα μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, κυμαίνεται στα 9,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, εννέα ενισχύονται, 64 υποχωρούν, εννέα παραμένουν αμετάβλητες και 116 είναι σταθερές.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα