Τουλάχιστον από το 2007 «έχτιζε» ψευδείς ισολογισμούς η FF

Μεταξύ άλλων, υιοθετήθηκε η πρακτική «Merry Go Round» (Γύρω-γύρω όλοι)
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 12:52
UPD:14:18
Facebook/ Folli Follie

Στοιχεία για εξαπάτηση των επενδυτών της Folli Follie επικαλέστηκε ο εισαγγελέας που ζήτησε τη δέσμευση των λογαριασμών της οικογένειας Κουτσολιούτσου καθώς και μελών του δ.σ. της εταιρείας Folli Follie, όπως προκύπτει από το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο αποκαλύπτει σωρεία ύποπτων πρακτικών στη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των 18 θυγατρικών της FF στην Ασία.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης που πρότεινε τη δέσμευση των λογαριασμών αναφέρει μεταξύ άλλων στο βούλευμα ότι από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις πως η εισηγμένη «έχτιζε» από το 2007, αλλά πιθανότατα και προγενέστερα ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμιακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα που έχει ήδη κοινοποιηθεί σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «..συνάγεται ότι πρόκειται για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρείας προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση».

Το βούλευμα περιλαμβάνει στοιχεία από το προκαταρκτικό πόρισμα της Alvarez & Marsal (A&M) και ένορκη κατάθεση στελέχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Όπως τονίζεται στο βούλευμα, μέχρι στιγμής ο ελεγκτικός οίκος διαπιστώνει την ύπαρξη εταιρειών που ελέγχονται ή ελέγχονταν από υπαλλήλους της FF Group Asia (FFGA) και οι οποίες εμφανίζονται να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες προϊόντων μεταξύ τους σε ένα σύστημα που οι υπάλληλοι της εταιρείας ονόμαζαν «Marry Go Round» και αφορά συναλλαγές εντός του ομίλου, ενίοτε των ίδιων προϊόντων, με σκοπό την αύξηση εσόδων και κερδών.

Ειδικότερα από το πόρισμα της A&M, «εντοπίζονται τρεις περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών. Η πρώτη αφορά την πιο πρόσφατη περίοδο (2015-2017), η οποία αναφέρεται ως “Άμεσες Εικονικές Συναλλαγές”. Η δεύτερη καλύπτει το διάστημα 2007-2015 και αφορά σε “Έμμεσες Εικονικές Συναλλαγές” και η τρίτη πιστεύεται ότι αποτελεί πρακτική που υιοθετήθηκε μεταξύ του 2001 και του 2015 (στην οποία υπάλληλοι του FF GROUP ASIA αναφέρονταν ως “Merry Go Round” (Γύρω - γύρω όλοι)». Σύμφωνα με την Α&Μ η παλιότερη αναφορά σε αυτή την πρακτική ήταν το 2001, αλλά δεν αποκλείει να συνέβαινε και παλιότερα.

Κατά το προσωρινό πόρισμα του Οίκου σε ποσοστό 90% οι πωλήσεις που εμφανίζουν εταιρείες FFGA την περίοδο 2007-2015 έγιναν μέσω του «Marry Go Round» και αφορά ποσό 3,2 δισ. δολάρια. Το υπόλοιπο 10% των πωλήσεων αφορά πολλούς και διαφορετικούς πελάτες που δεν φαίνεται να είναι ελεγχόμενες εταιρίες.

Ηδη από το 2009, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της A&M, το FF GROUP ASIA καταχώρησε περισσότερα από 355,3 εκατ. δολ. εικονικά χρηματικά διαθέσιμα, ως απόρροια της είσπραξης των εικονικών απαιτήσεων από πελάτες, της εξόφλησης εικονικών ενδοεταιρικών συναλλαγών, καθώς και της είσπραξης εικονικών τόκων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα