Σημάδια… ζωής στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 11:56
UPD:12:01
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σημάδια… ζωής παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να δίνουν πνοή στην ελληνική αγορά, η οποία τις προηγούμενες ημέρες «βούλιαξε» σε επικίνδυνα επίπεδα, δοκιμάζοντας ακόμη και το τεχνικό όριο των 630 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 2,20% και διαμορφώνεται στις 639,76 μονάδες, προχωρώντας σε μια λελογισμένη αντίδραση και ανακάμπτοντας από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Η άνοδος τροφοδοτείται από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ενισχύεται άνω του 3%, καθώς οι μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank εμφανίζουν κέρδη κοντά στο 4%, ενώ πέριξ του 3,50% διαμορφώνεται η αύξηση για τη μετοχή της Alpha Bank. Η Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, ενισχύεται κατά 3%.

Το ράλι στον χρηματοπιστωτικό δείκτη πραγματοποιείται στον απόηχο της σημερινής -πρώτης- παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά το sell off των προηγούμενων ημερών, με τον Γιάννη Στουρνάρα να αποδίδει σε εξωγενείς παράγοντες το «ξεπούλημα» των τραπεζικών μετοχών.

«Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, δεδομένων των απωλειών τόσο της προηγούμενης εβδομάδας, όσο και της τρέχουσας, η σημερινή αντίδραση κρίνεται ως αρκετά ήπια, καθώς τα περιθώρια ανόδου είναι πλέον αρκετά μεγάλα, με χρηματιστηριακούς αναλυτές να αποτιμούν τη fair-value του Γενικού Δείκτη κοντά στις 700 μονάδες.

Στο μεταξύ, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζικών κερδών, ξεχωρίζουν και οι μετοχές των Lamda Development, Viohalco, EXAE, OΠΑΠ και ΟΤΕ, οι οποίες εμφανίζουν κέρδη άνω του 2%. Αντίθετα, σε αρνητικό έδαφος παραμένουν Σαράντης, ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ο όγκος των συναλλαγών, περίπου 1,5 ώρα μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, κυμαίνεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 39 ενισχύονται, 22 υποχωρούν, 11 παραμένουν αμετάβλητες και 126 είναι σταθερές.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα