Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για συνεργασία με στόχο την αποκλιμάκωση των εμπορικών αντιπαραθέσεων απηύθυνε η Γενική Γραμματέας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στόχος θα πρέπει να είναι, όπως είπε, ένα εμπόριο που να «λειτουργεί για όλους». Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε, απαιτούνται πολιτικές σε τοπικό επίπεδο για ενδεχόμενες «παρενέργειες» του ελεύθερου εμπορίου.
Στην ομιλία της η κ. Λαγκάρντ θύμισε τα όσα έγραφε ο Άνταμ Σμιθ στον Πλούτο των Εθνών: «Το εμπόριο, που θα έπρεπε να εξελίσσεται φυσικά μεταξύ των κρατών, όπως μεταξύ ατόμων, ένας δεσμός ενότητας και φιλίας, έχει καταστεί γόνιμη πηγή διχόνοιας και εχθρότητας». Αυτά θα μπορούσαν να έχουν γραφεί σήμερα, παρατήρησε η κ. Λαγκάρντ και έθεσε τρεις προτεραιότητες:
α) Τη συνεργασία με στόχο τη βελτίωση και την επέκταση του εμπορίου. Η συμφωνία TTP-11, εμπορική συμφωνία των αφρικανικών κρατών και η πρόοδος στην συμφωνία ΗΠΑ, Μεξικού, Καναδά αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν οι βάσεις επαναπροσέγγισης.
β) Προσπάθεια να διορθωθεί και να εκσυγχρονιστεί, όχι να καταστραφεί το σημερινό παγκόσμιο σύστημα εμπορίου.
γ) Εφαρμογή πολιτικών σε εθνικό, τοπικό επίπεδο, που θα διασφαλίζουν ότι το εμπόριο είναι αποτελεσματικό για όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο για τους λίγους.
«Γνωρίζουμε ότι το εμπόριο έχει βοηθήσει στο να μεταμορφωθεί ο κόσμος, να εξαπλωθούν οι νέες τεχνολογίες, να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και να γίνουν τα προϊόντα πιο προσιτά. Στην Ασία είχε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της μεγαλύτερης μεσαίας τάξης στον κόσμο, έχει συμβάλλει στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και έχει δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας με υψηλότερους μισθούς» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι για ορισμένους εργαζόμενους σε άλλες κοινότητες η τεχνολογία, το εμπόριο ή ο συνδυασμός των δύο είχε αρνητικό αντίκτυπο, καταργώντας ή τροποποιώντας θέσεις εργασίας. «Γι' αυτό και χρειαζόμαστε άμεσα πιο αποτελεσματικές εγχώριες πολιτικές» τόνισε.
naftemporiki.gr