ΔΝΤ: Ανεβάζει τον πήχη για το 2019 - «Καμπανάκι» για μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, υπογεννητικότητα

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 07:06
UPD:12:36
REUTERS/YURI GRIPAS

Πιο αισιόδοξο για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τις έως τώρα εκθέσεις του, εμφανίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο χτυπάει ηχηρό καμπανάκι για τις δημογραφικές τάσεις, οι οποίες φαίνεται να εξελίσσονται σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές συνολικά για την «γηραία ήπειρο» και προβλέπει «προσγείωση» του ελληνικού ΑΕΠ σε απογοητευτικούς ρυθμούς σε μία πενταετία από τώρα. 

Ο διεθνής οργανισμός  στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) υπολογίζει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2% φέτος και θα ανεβάσει ταχύτητα στο 2,4% το 2019. Στην εκτίμηση του Απριλίου προέβλεπε και πάλι μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος, αλλά ανέμενε επιβράδυνση στο 1,8% την επόμενη χρονιά. Oι αναθεωρημένες προβλέψεις έρχονται σαφώς πιο κοντά σε εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης, που κάνουν λόγο για 2,1% φέτος και 2,5% το 2019.

Σημειώνεται δε ότι για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 2,2%, ενώ για το τελευταίο του 2019 ανεβάζει τον πήχυ στο 2,5%. Αλλά η δυσάρεστη έκπληξη έρχεται από τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις.  Οι ειδικοί του Ταμείου υπολογίζουν ότι το 2023 η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμούς μόλις 1,2% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,9%. 

Όσον αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ προβλέπει έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, ενώ για το 2019 αναμένει βελτίωση των συνθηκών εξωτερικού ισοζυγίου με συρρίκνωση του ελλείμματος στο 0,4% του ΑΕΠ. 

EURONEWS
ΔΝΤ: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας «καίει» την παγκόσμια οικονομία

Επιπλέον, η έκθεση του Ταμείου προβλέπει σταδιακή μείωση της ανεργίας. Ειδικότερα, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το τρέχον έτος το ποσοστό της ανεργίας θα μειωθεί κατά 1,6% από το 2017 (21,5%) και θα κυμανθεί στο 19,9%, ενώ το 2019 εκτιμά ότι το ποσοστό θα μειωθεί περισσότερο στο 18,1%.

Για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα κυμανθεί στο 0,7% για το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπει αύξηση στο 1,2%.

Στην έκθεση γίνεται επίσης ειδική αναφορά στην Ελλάδα, στις ενότητες που εξετάζουν την πτώση του ΑΕΠ σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αλλά και τις δημογραφικές πιέσεις στην οικονομία από τις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας.

Όπως σημειώνει η έκθεση, η πρόσφατη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε μεγάλες μειώσεις στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ορισμένων χώρων. Η ανάκαμψη, ωστόσο, που ακολούθησε στάθηκε σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκής για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου δείκτη. Όπως επισημαίνεται, οι απώλειες του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων τα χρόνια της κρίσης (2007-2013) ήταν 26%.

Η δημογραφική απειλή 

Για το θέμα της υπογεννητικότητας, οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπέστησαν διπλή ύφεση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ο δείκτης γεννητικότητας μειώθηκε από το 1,5% το 2008 στο 1,3% το 2016. Ο συγκεκριμένος δείκτης θεωρείται σημαντικός επειδή το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα συνεχιζόμενα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας θα επηρεάσουν μελλοντικά την εισροή εργατικού δυναμικού και έτσι μπορεί να εξασθενήσουν την αναπτυξιακή πορεία μιας οικονομίας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα