Προς αποκλιμάκωση των ανησυχιών για το πετρέλαιο

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 13:06
UPD:13:12
REUTERS/Nick Oxford

Πτωτικά κινείται σήμερα η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες διατήρησης του Ιράν στην πετρελαϊκή αγορά, παρά τις επικείμενες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Δυο μεγάλες εταιρείες της Ινδίας ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν την προμήθεια αργού από την Τεχεράνη, προχωρώντας ήδη στην προ-παραγγελία βαρελιών για τον Νοέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να ενεργοποιήσει τις νέες κυρώσεις στις 4 Νοεμβρίου, στον απόηχο της αποχώρησης από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η συγκεκριμένη κίνηση είχε σημάνει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα, η οποία προειδοποιούσε για τον κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων, λόγω του αποκλεισμού του ιρανικού πετρελαίου από την αγορά.

Η παρέμβαση, ωστόσο, των δύο ινδικών εταιρειών φαίνεται πως καθησυχάζει προς ώρας τους αναλυτές, με αποτέλεσμα τα συμβόλαια Brent να υποχωρούν κατά 1,07 δολάρια στα 83,09 δολάρια και τα συμβόλαια WTI κατά 0,93 δολάρια στα 73,41 δολάρια.

Περαιτέρω αποκλιμάκωση αναμένεται να υπάρξει, μετά και την υλοποίηση των δεσμεύσεων Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της εγχώριας παραγωγής, με στόχο την «αναπλήρωση» του ιρανικού κενού.

Ωστόσο, μία νέα πηγή ανησυχίας έχει κάνει αισθητή την παρουσία της το τελευταίο διάστημα. Και αυτή δεν είναι άλλη από τον εμπορικό «πόλεμο» Κίνας - ΗΠΑ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα πλήξει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα