Κίνα- ΗΠΑ: Στο νομισματικό πεδίο περνάει ο «πόλεμος»

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 10:02
UPD:10:16
REUTERS/Thomas Peter

Συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική του πορεία το δολάριο, μετά την απόφαση της κεντρική τράπεζας της Κίνας να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της και να επιτρέψει την πτώση του γιουάν, που πάντως δεν είναι τόσο απότομη όσοι κάποιοι φοβούνταν.

Τις κινήσεις των επενδυτών περιορίζει το γεγονός ότι τόσο το Χρηματιστήριο του Τόκιο όσο και η αμερικανική αγορά ομολόγων είναι σήμερα κλειστές. Στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, ωστόσο, έχουμεμαζικές ρευστοποιήσεις, ενώ στο κόκκινο βρίσκονται και οι άλλες μεγάλες αγορές της Ασίας.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα αποφάσισε την Κυριακή να στηρίξει την οικονομία, που κατεβάζει ταχύτητα εν μέσω του εμπορικού πολέμου, χαλαρώνοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες, για τέταρτη φορά φέτος. Όρισε δε την ισοτιμία του νομίσματος στα 6,8957 γιουάν ανά δολάριο, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2017.

Στην αγορά σποτ το κινεζικό νόμισμα διολίσθησε έως και τα 6,9157 γιουάν ανά δολάριο και λίγο πριν από τις 10:00 ώρα Ελλάδος διαπραγματεύεται στα 6,9039 γιουάν ανά δολάριο. 

Το κινεζικό νόμισμα βρίσκεται σε τροχιά υποτίμησης επί έξι διαδοχικούς μήνες και είναι πλέον σαφές ότι το Πεκίνο απαντά στα εμπορικά πυρά με νομισματικό πόλεμο. Αυτό αποκαλύπτει και η απροσδόκητα μεγάλη πτώση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος της Κίνας. 

Ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι τα περιθώρια του Πεκίνου σε αυτό το μέτωπο είναι περιορισμένα, καθώς με την τακτική αυτή στηρίζει μεν τις εξαγωγές του, αλλά θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζική φυγή κεφαλαίων. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα