ESM: Διαψεύδει τα σενάρια παρέμβασης στις ελληνικές τράπεζες

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 11:52
UPD:11:57
SOOC/Alexandros Michailidis

Τα σενάρια περί παρέμβασης του ESM στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, διέψευσε η διοίκηση του Ταμείου, σε ανακοίνωσή της, εν μέσω των δημοσιευμάτων για τους τρόπους άμβλυνσης των πιέσεων στα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα.

«Ο ESM παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, τα δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με τη συμμετοχή του ESM σε προπαρασκευαστικές εργασίες για πιθανό σχέδιο επέμβασης υπέρ των ελληνικών τραπεζών, είναι εσφαλμένα» διαμήνυσε, χαρακτηριστικά.

Κυβέρνηση, ΤΧΣ και Ένωση Τραπεζών αναζητούν την κατάλληλη «φόρμουλα», προκειμένου να καθησυχάσουν τους επενδυτές, οι οποίοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα των τραπεζών, επικαλούμενοι τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ενός νέου τραπεζικού sell off, όπως αυτού της Τετάρτης, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εξετάζουν σενάρια για την παροχή εγγυήσεων σε ένα μέρος του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» δανείων.

Το σχέδιο εξυφαίνεται σε δύο παράλληλους πυλώνες: Να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια και οι τράπεζες να προχωρήσουν σε χορηγήσεις, καθώς χωρίς αυτές δεν έχουν εργασίες, δεν έχουν κέρδη και κατατρώγουν τα κεφάλαιά τους.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το οικονομικό επιτελείο, κατόπιν εισήγησης του ΤΧΣ, διερευνά την πρόταση ενός Asset Protection Scheme «ως ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα