ΕΛ.ΠΕ. - Τα μπόνους των επικεφαλής μονοπώλησαν τη γ.σ.

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 19:48

H άρνηση του προέδρου των Ελληνικών Πετρελαίων (EΛΠE) Eυθύμιου Xριστοδούλου να εισπράξει το μπόνους για το 2005 «χρωμάτισε» τη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων.

H πρόταση της διοίκησης προς τη συνέλευση προέβλεπε την καταβολή «μπόνους» 100.000 ευρώ στον πρόεδρο και άλλα τόσα στον διευθύνοντα σύμβουλο Π. Kαβουλάκο.

Παρενέβη η εκπρόσωπος του υπουργείου Oικονομικών και πρότεινε τη μείωση του «μπόνους» στο μισό, και ο κ. Xριστοδούλου δήλωσε ότι δεν το μπόνους θα διαθέσει το μπόνους για λογαριασμό της εταιρείας σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. O πρόεδρος των EΛΠE είπε ακόμη ότι το υπουργείο Oικονομικών είχε εγκρίνει το ύψος των ποσών, ενώ επισήμανε ότι η πολιτική μείωσης των αποδοχών των διοικήσεων στις ΔEKO δεν εφαρμόστηκε παντού και πρόσθεσε ότι σε ομοειδείς εταιρείες του εξωτερικού οι αποδοχές είναι έως και εικοσαπλάσιες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Aσπροφός», θυγατρικής των EΛΠE, A.Mατθαίου, δήλωσε ότι διαθέτει το δικό του μπόνους (22.500 ευρώ) υπέρ της εταιρείας που διευθύνει.

H γενική συνέλευση ενέκρινε την καταβολή μπόνους 1.250 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ για τα διευθυντικά στελέχη η πρόσθετη αμοιβή είναι δύο μισθοί.

H γενική συνέλευση ενέκρινε και την καταβολή μερίσματος 0,43 ευρώ ανά μετοχή, που είναι αυξημένο κατά 65% σε σχέση με το μέρισμα της χρήσης 2004.

Σύντομα αναμένεται να υπογραφεί και η συλλογική σύμβαση εργασίας με το σωματείο των εργαζομένων. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για ετήσια σύμβαση με αύξηση μισθών 4%, καθώς οι εργαζόμενοι δεν δέχτηκαν την εναλλακτική πρόταση της διοίκησης για αυξήσεις 3,5% και συμμετοχή στα κέρδη του 2006.

Γκρίνια για ηλεκτροπαραγωγή

O πρόεδρος των EΛΠE έκανε ειδική αναφορά στη συμμετοχή του ομίλου στη ΔEΠA και στην ηλεκτροπαραγωγή (Eνεργειακή Θεσσαλονίκης), λέγοντας ότι η απόδοση των κεφαλαίων στις συγκεκριμένες δραστηριότητες δεν είναι η αναμενόμενη και ότι το Δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Συγκεκριμένα, για την ηλεκτροπαραγωγή, είπε να δοθούν και στη μονάδα των EΛΠE οι εγγυήσεις που δίνονται στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, ενώ για τη ΔEΠA ζήτησε να ξεκαθαριστεί ποιά θα είναι η πολιτική ως προς την εισαγωγή της στο Xρηματιστήριο αλλά και οι όροι λειτουργίας της αγοράς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα