ΤΟ ΡΑΛΙ που προκάλεσε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η απρόσμενη άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, περιόρισε τις απώλειες του χειρότερου χρηματιστηριακού μήνα της τελευταίας τριετίας. H Wall Street περιόρισε προσωρινά τα αρχικά κέρδη μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Φέντεραλ Ριζέρβ που συνέστησαν περαιτέρω αυξήσεις, ενώ ο Nikkei υποχώρησε στα κατώτερα τριμήνου.
Το κυνήγι ευκαιριών μετά τις πρόσφατες απώλειες απογείωσε τις ευρωπαϊκές μετοχές αλλά οι ανησυχίες για τα επιτόκια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καθιστούν εύθραυστη την ευφορία των αγορών.
Τα αναδυόμενα χρηματιστήρια δοκίμασαν το χειρότερο μήνα απωλειών των τελευταίων 3 1/2 χρόνων, ενώ πρωταγωνιστής στην πτώση στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν το ινδικό. Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Ινδίας υποχώρησε κατά 3,6% - σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μεταβολή μεταξύ των κυριοτέρων διεθνών δεικτών.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 1%, κλείνοντας στις 1.306,63 μονάδες, αλλά ο δείκτης έχασε συνολικά 5,2% το Μάιο - σημειώνοντας τις χειρότερες μηνιαίες απώλειες από τον Ιανουάριο του 2003.
Την ίδια στιγμή οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις από το ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Ιράκ στην ανακάμπτουσα οικονομία των ΗΠΑ και στις τιμές του πετρελαίου.
Αυτή τη στιγμή διεθνώς, υπάρχουν φόβοι ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες που απορρέουν από το υψηλό κόστος ενέργειας θα ωθήσουν τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν το κόστος δανεισμού περαιτέρω και θα διακινδυνεύσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.692,86 μονάδες με άνοδο 1,25%, στο Παρίσι ο CAC στις 4.930,18 μονάδες με κέρδη 0,74% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.723,80 μονάδες, υψηλότερα κατά 1,27%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ανέβηκε κατά 1%, ενώ 14 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Οι δείκτες αύξησαν τα κέρδη τους μετά την υποχώρηση της τιμής του αργού, λόγω της πρόθεσης των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στο διάλογο της Ε.Ε. με το Ιράν. Ο Νikkei έχασε 2,47% στα κατώτερα τριμήνου.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ