«Τα δημόσια οικονομικά έχουν μπει πλέον σε τροχιά βιώσιμη και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να αμφιβάλλει γι' αυτό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Μιλώντας στη Βουλή, επεσήμανε ότι έφυγε η αβεβαιότητα και ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίζεται βήμα-βήμα τον τελευταίο χρόνο.
Όπως πρόσθεσε, «το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί από το 11% στο 4%, παραμένει υψηλό αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερο από όσο ήταν πριν από ένα, δύο, τρία ή περισσότερα χρόνια και με προοπτική να μειωθεί ακόμα παραπάνω, μόλις οι αναταράξεις στην Ευρώπη, εξαιτίας της Ιταλίας αλλά και των αναδυόμενων οικονομιών, της Τουρκίας και της Αργεντινής, υποχωρήσουν».
Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, είπε ότι «είναι το πρώτο από το 2010 που αποτυπώνει αλλαγή στο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής σε κατεύθυνση φιλική στη μεγέθυνση, που ενισχύει την κοινωνική προστασία, που επεκτείνει αντί να περιστέλλει».
«Αυτά ορίζουν το τέλος του προγράμματος και όχι μία ημερομηνία λήξης ενός συμβολαίου» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας παρέμβαση που είχε κάνει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος ήταν προδιαδεγραμμένη όπως και κάθε συμβόλαιο που λήγει.
«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού ενσωματώνει ένα και μόνο σενάριο. Αυτό για την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής το 2019», ανέφερε σε άλλο σημείο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
«Η δομή, η μορφή του προσχεδίου διαφέρει από αυτή προηγούμενων προσχεδίων, πράγματι. Έχει ένα σενάριο βάσης που ενσωματώνει ότι έχει ήδη νομοθετηθεί, χωρίς νέες παρεμβάσεις, έχει έναν δεύτερο πίνακα που περιλαμβάνει τι προτίθεται να νομοθετήσει για το 2019 η κυβέρνηση και εν τέλει έχει τον πίνακα που αποτυπώνει τη δημοσιονομική πολιτική για το 2019», σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, για πρώτη φορά φέτος, θα πρέπει να κατατεθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, διότι η χώρα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι ευρωπαϊκό εξάμηνο σημαίνει πλαίσιο συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και εκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί τα προσχέδια προϋπολογισμών όλων των χωρών-μελών της ΕΕ.
«Αυτή είναι η διαδικασία. Το ότι τελείωσε το πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση συνεπάγεται προνόμια, συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Ευρωπαϊκό εξάμηνο σημαίνει συντονισμός δημοσιονομικών πολιτικών όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης» τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.
Ο κ. Χουλιαράκης δεν παρέλειψε να ευχηθεί «χρόνια πολλά στη Νέα Δημοκρατία για τα 44 χρόνια της». «Οι επέτειοι είναι πάντα μία καλή αφορμή για αναστοχασμό. Νομίζω ότι η Ν.Δ. θα ήταν καλό να αναστοχαστεί για ποιο λόγο η σημερινή της μορφή διαφέρει τόσο από τη Νέα Δημοκρατία του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, του Παναγή Παπαληγούρα, του Κωνσταντίνου Τσάτσου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ