Η άνοδος του πετρελαίου αρχίζει να φοβίζει τους ειδικούς και τούτο γιατί παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το ράλι των τιμών τις περιόδους 2007-08 και 2010-12. Οι έως τώρα προσπάθειες των πετρελαιοπαραγωγών να πείσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στενότητας προσφοράς στην αγορά, ακόμη και μετά την απόσυρση του ιρανικού αργού, δεν αποδίδουν καρπούς.
Ούτε καν οι πληροφορίες, που θέλουν Σαουδική Αραβία και Ρωσία να έχουν αυξήσει σιωπηρά την προσφορά τους, στέκονται ικανές να αποκλιμακώσουν τις τιμές. Η τιμή του μπρεντ κινείται πλέον κοντά στα 86 δολάρια το ευρώ ή 75 ευρώ το βαρέλι.
Σε όρους ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος το πετρέλαιο είναι στα επίπεδα, στα οποία είχε σκαρφαλώσει τον Μάιο του 2008. Τον Ιούλιο εκείνου του έτους εκτινάχθηκε στα 93 ευρώ το βαρέλι.
Σε όρους ιαπωνικού νομίσματος, έχουμε το πετρέλαιο στα 9.8000 γιεν το βαρέλι, όπως και τον Οκτώβριο του 2007. Τον Ιούλιο του 2008 η τιμή είχε απογειωθεί στο ρεκόρ των 15.300 γιεν. Σε ρουπίες Ινδίας οι τιμές βρίσκονται ήδη στα ανώτερα επίπεδα του 2008 και πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό, που είχε καταγραφεί το 2013. Για τους Τούρκους η τιμή του έχει διπλασιαστεί από τις αρχές του έτους.
Με λίγα λόγια το ράλι του δολαρίου είναι αυτό που κρύβει το πόσο πολύ έχει στην πραγματικότητα αυξηθεί το κόστος του μαύρου χρυσού για τις καταναλώτριες χώρες. Το παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών ανάμεσα στον Τραμπ και τον ΟΠΕΚ δεν βοηθά στη βελτίωση του σκηνικού. Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει δραστική παρέμβαση προκειμένου να διορθωθεί κάτι που ... ο ίδιος δημιούργησε: κενό στην αγορά λόγω των κυρώσεων στο Ιράν. Προς το παρόν ούτε ο ΟΠΕΚ ούτε η Ρωσία έχου λόγο να δείξουν ότι υπακούν στις εντολές του.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters