Γερμανία: Η νέα απειλή μετά την αιμορραγία 188.000 θέσεων στον τραπεζικό κλάδο

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 11:12
UPD:11:18
EPA/ARNE DEDERT

Από το 2000 έως σήμερα- και ειδικά κατά τα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008- χάθηκαν 188.000 θέσεις εργασίας στον τραπεζικό κλάδο της Γερμανίας. Οι εργαζόμενοι των γερμανικών τραπεζών φοβούνται ότι η «αιμορραγία» δεν έχει σταματήσει. Η νέα μεγάλη απειλή, πιστεύουν πως προέρχεται από την ψηφιοποίηση. 

Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων της Γερμανίας, που δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg, μόνο στον τομέα ιδιωτικής τραπεζικής, το 40% των εργαζομένων πιστεύουν ότι η ψηφιοποίηση θα επιδεινώσει την εργασιακή ασφάλεια μέσα στην επόμενη διετία. Το 2015 σε αντίστοιχη έρευνα ανησυχούσε μόνον το 31%. Την ίδια ώρα το ποσοστό όσων αναμένουν βελτίωση μένει σταθερό στο 25%. 

«Πολλά πιστωτικά ιδρύματα αλλάζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, με θέσεις να χάνονται ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης τονίζει ο Κάρστεν Ρόγκε Στραγκ, γενικός διευθυντής της ένωσης εργοδοτών ιδιωτικών τραπεζών. Την ίδια ώρα, ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρόγκε Στρανγκ πολλές θέσεις αυτή τη στιγμή δημιουργούνται στις τράπεζες για επαγγέλματα, που δεν ανήκουν παραδοσιακά στον τραπεζικό κλάδο, όπως για παράδειγμα θέσεις για μαθηματικούς. «Για ορισμένες εργασίες δεν έχει καμία σημασία από ποιον κλάδο  προέρχονται οι υποψήφιοι. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουν την ειδίκευση στο σχεδιασμό διαδικασιών ψηφιακού μετασχηματισμού» εξηγεί. 

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις ιδιωτικές τράπεζες, τις συνεταιρεστικές, τις περιφερειακές, κρατικές και αναπτυξιακές τράπεζες στη Γερμανία έχει συρρικνωθεί από 774.550 το 2000 σε 586.250 το 2017.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα