Η Nestle εγκαινίασε τον «Γολιάθ» του καφέ

Επένδυση 8,5 εκατ. ευρώ στα Οινόφυτα
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 11:30
UPD:11:30
Από αριστερά: O διευθυντής του εργοστασίου Γιώργος Σαρρής, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nestle Ελλάς Νίκος Εμμανουηλίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη 
[email protected] 

Τη νέα γραμμή καβουρδίσματος καφέ, επένδυση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, εγκαινίασε χθες η Nestle Ελλάς στο εργοστάσιο που διαθέτει στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Η εν λόγω επένδυση εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, που την τελευταία τριετία ξεπερνά συνολικά τα 20 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, με την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων, που δίνουν τη δυνατότητα διπλασιασμού της παραγωγικής δυναμικής, η εταιρεία επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξή της στην εγχώρια αγορά καφέ, καθώς επίσης και τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου εξαγωγών. 

«Φτιάξαμε ένα καβουρδιστήρι πέντε ορόφων που το ονομάζουμε Γολιάθ», ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Neslte Ελλάς Νίκος Εμμανουηλίδης, σημειώνοντας ότι «με τη νέα γραμμή παραγωγής η Neslte φιλοδοξεί να εξελίξει τα προϊόντα καφέ που προσφέρει αλλά και να αναπτύξει πολλούς και διάφορους τύπους καβουρδισμένου και αλεσμένου καφέ, με στόχο και τις αγορές του εξωτερικού». 

Υπολογίζεται ότι η εγχώρια παραγωγή της εταιρείας από 10.000 τόνους αναμένεται να ανέλθει σε 20.000 τόνους και θα αφορά σε όλα τα προϊόντα του χαρτοφυλακίου καφέ της Nestle, εκτός του στιγμιαίου Nescafe classic, κωδικός ο οποίος δεν παράγεται στην Ελλάδα, μόνο συσκευάζεται. Στόχος είναι η επιπλέον ποσότητα των 10.000 τόνων να έχει κύρια κατεύθυνση τις διεθνείς αγορές. 

Αναφορικά με τις επιδόσεις της δραστηριότητας του καφέ της Nestle πέρυσι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέγραψε άνοδο, ενώ «καλή χρονιά για τον καφέ» χαρακτηρίζουν τη φετινή στελέχη της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από όλες τις δραστηριότητες της Nestle αυξήθηκαν πέρυσι κατά 1,5%, στα 336 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 63% παράγεται στα δύο εργοστάσια που διαθέτει η εταιρεία στα Οινόφυτα και στο Μοναστηράκι Βόνιτσας. 

650 κούπες καφέ ετησίως

Συνολικά η εγχώρια αγορά καφέ υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ στο κανάλι του retail, ενώ σε ό,τι αφορά την εστίαση, που δεν πραγματοποιούνται μετρήσεις, εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 1/3 της κατανάλωσης. Η εγχώρια κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ υπολογίζεται σε 650 κούπες το άτομο ετησίως, ενώ συνολικά η εγχώρια αγορά «σερβίρει» 5,2 δισ. κούπες καφέ ετησίως.

Σχετικά με την επίπτωση που είχε η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον κλάδο, ο Ηλίας Παπαδόπουλος, Business Executive Manager Coffees της Nestle, επικαλούμενος σχετική έρευνα της Nielsen, τοποθετεί την απώλεια στην αγορά στο 6% (αφορά πωλήσεις retail).

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας υποστήριξε ότι «η επένδυση της Nestle δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής για την εγχώρια οικονομία», επισημαίνοντας ότι «το στοίχημα της ανάπτυξης πρέπει να κερδηθεί». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αναβαθμίζει το χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας», προσθέτοντας πως σύντομα θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει τη χωροθέτηση στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, αναφερόμενος στο σχέδιο για τη ρύθμιση και χωροθέτηση του βιομηχανικού πάρκου των Οινοφύτων, σημείωσε: «Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέσω ΣΔΙΤ, που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Και περιμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα σχέδιο που μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα