Κέρδη στην Ευρώπη

Με πρωταγωνιστή τον πετρελαϊκό τομέα
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 00:01

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος γύρισαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντιστρέφοντας αρχικές απώλειες, καθώς η πτώση στον μεταλλευτικό τομέα αντισταθμίσθηκε από τα κέρδη στον πετρελαϊκό. Οι χαμηλές οικονομικές αναφορές στις ΗΠΑ άμβλυναν τις ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια δίνοντας ώθηση στη Wall Street.

Η απρόσμενη υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα μεταποίησης στις ΗΠΑ χαλάρωσε τις πληθωριστικές ανησυχίες αλλά ο ενθουσιασμός στις αγορές ήταν ελεγχόμενος καθώς οι επενδυτές αναμένουν μια πιο ξεκάθαρη ένδειξη για την αγορά εργασίας με τη σημερινή ανακοίνωση νέων στοιχείων στις ΗΠΑ αλλά και για το μέγεθος των πιέσεων στη Φέντεραλ Ριζέρβ σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,3% στις 1.311,13 μονάδες, αφού υποχώρησε προηγουμένως στις 1.295,08 μονάδες εν μέσω της γενικότερης αστάθειας στις διεθνείς αγορές. Ο δείκτης έχασε 5% το Μάιο, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2003 όταν οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις μετοχές λόγω ανησυχιών για πληθωρισμό, αυξανόμενα επιτόκια και της δυναμικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.707,59 μονάδες με κέρδη 0,26%, στο Παρίσι ο CAC στις 4.947,29 μονάδες με άνοδο 0,35% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 5.749,70 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,45%.

«Μπορούμε να μιλάμε για ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας και αυτό είναι αρκετό για να ανέβουν οι μετοχές» τόνισαν αναλυτές προτρέποντας τους επενδυτές να τοποθετηθούν επιλεκτικά σε μετοχικούς τίτλους.

Τα 14 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης, όπως και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600, ο οποίος σημείωσε απώλειες 5,2% το Μάιο, έκλεισαν με κέρδη.

Σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,2% σημείωσε ο τίτλος της Nokia, ενώ η μετοχή της Lloyds ενισχύθηκε κατά 2,4%. Ο τίτλος της Man Group ανέβηκε κατά 3,5%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα οποία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ανοδο 1,5% κατέγραψε ο τίτλος της Vivendi, μετά το διακανονισμό κάποιων φορολογικών εκκρεμοτήτων που είχε με την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Nikkei κέρδισε 0,24% κλείνοντας στις 15.503,74 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα