Του Κώστα Ιωαννίδη
Τον Σεπτέμβρη η παγκόσμια τάση στη ροή των κεφαλαίων, ήταν να απομακρύνονται από τις αγορές εκτός ΗΠΑ. Δόθηκε τελευταία η κατεύθυνση προς τις αξίες του δολαρίου, ως ασφαλή επενδυτικά λιμάνια, προ μιας πιθανής αναταραχής στην Ευρώπη από Ιταλία και Brexit.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Το φαινόμενο της εμφάνισης πιέσεων στο τέλος της διαπραγμάτευσης με παρέμβαση μεγάλης ισχύος εντολών πώλησης στις δημοπρασίες είναι σύνηθες από τον Ιούλιο και μετά στην αγορά μας. Σε αυτό εδράζουν τη θέση τους για παρουσία επαγγελματιών που στηρίζουν τα κέρδη τους στο στοίχημα για πτώση, εκτός των άλλων δεδομένων. Όπως το φαινόμενο να ανεβαίνει επί ώρες η αγορά γιατί δεν υπάρχει προσφορά, όχι γιατί εμφανίστηκε φρέσκο αγοραστικό ενδιαφέρον. Το αποτέλεσμα τότε είναι τα τυχόντα κέρδη να σημειώνονται με όγκους υποπολλαπλάσιους από εκείνους που εμφανίζονται στις μέρες καθόδου των τιμών.
Στα 9,5 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος, μετά τη συμπλήρωση δύο ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, με 2,2 εκατ. αξία πακέτων. Ο ΓΔ φλέρταρε με τις 694 μονάδες, με άνοδο της τάξης του +0,3% στηριγμένη στα 16 ανοδικά blue chip, έχοντας ήδη ανώτερο μέρας στις 695 περίπου, με τους δείκτες σε Παρίσι και Φρανκφούρτη στο +0,25% και +0,65% αντίστοιχα. Ο συντονισμός με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν απόλυτος.
Οι συναλλασσόμενοι στις 14:40 είχαν ανεβάσει τον ΓΔ ως τις 698 μονάδες περίπου, με ένα δεύτερο κύμα εντολών αγοράς. Αλλά οι κινήσεις έγιναν με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών, αφού η αξία τους στις 16:00 (19.331 εκατ. ευρώ) δεν είχε περάσει τα 20 εκατ. ευρώ. Με τέτοιου ύψους όγκους οι εγχώριοι παράγοντες δεν πείθονται και οι διαχειριστές κεφαλαίων από το εξωτερικό που δεν έχουν ήδη τοποθετήσει κεφάλαια στο ΧΑ (γεγονός που υποχρεώνει σε κινήσεις για την υπεράσπισή τους) αναβάλουν μια δοκιμή.
Η ανοδική συσσώρευση ήταν συνεπώς «εξασφαλισμένη», ως την ώρα της εισόδου των θεσμικών του δολαρίου. Βέβαια υπήρχε και η αφομοίωση της πληροφορίας επί του προσχεδίου, για τον προϋπολογισμό της χώρας με δύο εκδοχές για τις συντάξεις φαινόμενο για το οποίο η «Ν» ειδοποίησε από χθες. Με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην αποτύπωση της πρόθεσης για μη περικοπή των συντάξεων. Οι αγοραίοι πάντως δεν μείωσαν χθες την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς. Αντίθετα την οδήγησαν πιο κοντά στο 4,20%.
Αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι σε βάθος 12 μηνών η απόδοση του ελληνικού ομολόγου κυμάνθηκε ανάμεσα στο 3,65% και στο 5,69%, θα λέγαμε ότι υπάρχει μια ανοχή από τις αγορές, αναφορικά με τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά συγκρίνοντας τη με την απόδοση των Ισπανικών (1,51%) και των Πορτογαλικών (1,88%) θα λέγαμε πως η χώρα έχει ακόμα πολύ δρόμο για να πείσει. Ειδικά τώρα, που τα Ιταλικά ομόλογα αναφοράς έχουν απόδοση 3,18%. Δηλαδή το χρέος της τρίτης οικονομίας στην ευρωζώνη είναι μια ποσοστιαία μονάδα φθηνότερο από το Ελληνικό, που φαντάζει πανάκριβο έναντι χωρών που επίσης πέρασαν από μνημόνια. Σήμερα με δεδομένο το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά των θεσμικών και σίγουρα απάντηση από εκείνους που χρησιμοποιούν τακτικές κερδοσκοπίας για μικρό επενδυτικό ορίζοντα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Άλμα σχεδόν 200 μονάδων παρουσίασε απόψε ο Dow Jones, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε κατά +0,73% στις 26.651,21 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά +0,36% στις 2.924,59 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά -0,11% στις 8.037,30 μονάδες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αμερικανική αγορά συνίσταται στον εμπορικό «πόλεμο». Ωστόσο, αυτός φαίνεται ότι σταδιακά αποκλιμακώνεται, γεγονός το οποίο παρέχει ισχυρή ώθηση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Βέβαια, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της FBB, Μάικ Μπέιλι, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, εκτιμώντας ότι «η διόρθωση στην αγορά, είναι πολύ ισχυρή και πολύ γρήγορη». «Προχωράμε λίγο πιο μπροστά από όσο μπορούμε» σχολίασε, χαρακτηριστικά.
Καναδάς και ΗΠΑ κατέληξαν την Κυριακή σε συμφωνία για την υπογραφή ενός νέου εμπορικού συμφώνου, με τη συμμετοχή και του Μεξικού. Το νέο αυτό εμπορικό σύμφωνο αναμένεται να αντικαταστήσει τη NAFTA, εντός των επόμενων 60 ημερών.
«Η αγορά είναι χαρούμενη, επειδή απομακρυνόμαστε από την αβεβαιότητα» υπερθεμάτισε, από την πλευρά του, ο Μάρις Ογκ, πρόεδρος της Tower Bridge Advisors.
«Είναι σαν η εμπορική συμφωνία να ωφελεί και τις δύο χώρες, αλλά δεν θα το έλεγα και μεγάλη νίκη του Τραμπ» έσπευσε να προσθέσει.
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδη για τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά για την αναθεωρημένη NAFTA. Στην Ευρώπη, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε από τα μέλη του κόμματός της να στηρίξουν το σχέδιο της για το Brexit. Στην Ιταλία, o υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα κυβερνητικά σχέδια δημόσιων δαπανών είναι βιώσιμα.
Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,2% στις 383,94 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες -0,19% στις 7.495,67 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα +0,75% στις 12.339,03 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο +0,24% στις 5.506,82 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε άνοδο +0,19% στις 9.407,00 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε απώλειες -0,49% στις 20.609 μονάδες.
Η μεταποίηση στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε σε χαμηλό δύο ετών στα τέλη του τρίτου τρίμηνου, θεωρούμενη ως ακόμη μία επίπτωση από την κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Ο δείκτης παραγωγής κινήθηκε επίσης σε χαμηλό δύο ετών και περισσότερο, στις 52,7 από 54,7 μονάδες τον Αύγουστο, σε χαμηλό 28 μηνών.
ΧΑ
Με τα διεθνή σε συντονισμένη άνοδο και ο Οκτώβριος θύμισε Σεπτέμβρη
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή τάση, και κίνηση περισσότερο σε θετικό αλλά στην αρχή και στις δημοπρασίες σε αρνητικό πεδίο. Την πρώτη ώρα κυριάρχησαν οι αγοραστές αλλά χρειάστηκε να περάσουν περίπου τέσσερις ώρες και δέκα λεπτά για να κυριαρχήσει η υπεροχή της προσφοράς με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η αναζήτηση πυθμένα μετά τις 14:40. Τότε ο ΓΔ ξεκίνησε πορεία κάτω από τις 697,75 μονάδες (ανώτερο μέρας) αλλά πέρασαν ώρες για να σημειωθεί στις 17:10 το δεύτερο κατώτερο μέρας στις 691,30 μονάδες με το άνοιγμα στις 690,73 να παραμένει το ελάχιστο μέρας 0,57 της μονάδας κάτω από την τιμή κλεισίματος. Ο ΓΔ στις 17:00 ήταν στις 694,54 μονάδες και τον έκλεισαν στις 691,30 με καθοδική ώθηση περίπου 3 μονάδες. Έκλεισε ελαφρά ψηλότερα από το κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή ανοδική μεταβολή (+0,88%) ακριβώς στις 14:40 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 697,75 από 708,97 την Παρασκευή. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε στο άνοιγμα (προσεγγίστηκε ξανά δέκα λεπτά πριν το κλείσιμο των δημοπρασιών, αφού σημειώθηκε στις 17:10), όταν ο ΓΔ βρέθηκε στις 690,73 από 685,63 μονάδες την προηγούμενη.
Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε μέσα στη σύνοδο, με τον ΓΔ για αρκετό διάστημα από τις 11:45 ως τις 13:55 με κίνηση από τις 693,5 ως τις 695,0 μονάδες. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν την προσπάθεια για άνοδο από την αρχή και έτσι ο ΓΔ εμφάνισε άνοδο λίγο μετά από το άνοιγμα που αργότερα αναιρέθηκε ξαφνικά για να μην εμφανιστεί αντίδραση ως το τέλος. Ήταν συνεπώς μια τακτική για να εξατμιστεί η άνοδος των προηγούμενων ωρών από πιέσεις που προκάλεσαν οι κινήσεις θεσμικών κόντρα στο κλίμα διεθνώς. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης και υπήρξε ψαλίδισμα στο ανοδικό ως τις 17:00 αποτέλεσμα.
Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε αρνητικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 690,73 με προηγούμενο κλείσιμο στις 691,69 ήτοι με καθοδικό χάσμα 0,95 μονάδες. Μετά από τις ανοδικές προσπάθειες των πρώτων ωρών ακολούθησαν ώρες πιέσεων που ξεκίνησαν απαλά αλλά έγιναν έντονες που έφεραν τιμές κάτω από τις 692 μονάδες. Καθοδικό ξεκίνημα σημειώθηκε στις αγορές της ευρωζώνης, αλλά με γρήγορη αλλαγή πρόσημου μεταβολής εμφανίστηκε άνοδος που μεγάλωσε καθώς τελείωναν οι συναλλαγές στο ΧΑ και τελικά ο DAX και το Παρίσι έκλεισαν με θετικά πρόσημα και μέτρια κέρδη.
Τη σύνοδο σφράγισε το εξαιρετικά χαμηλότερο, από της προηγούμενης συνόδου, συναλλακτικό ενδιαφέρον που όμως αφορούσε κατά 6,308 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς που συνέχισαν να έχουν άνοδο της απόδοσης τους. Αφού η απόδοση εκτινάχθηκε και μέσα στη μέρα πέρασε στο 4,20%.
Ήταν σύνοδος με μια εναλλαγή στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 690,73 ήταν 15 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από τη σύνοδο της 13/9 στις 675,77. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών, καθώς οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και σαφή ανοδική κίνηση κατόπιν. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 691,30 μονάδες που ήταν 0,57 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 6,45 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο (7,0 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 23,3 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 50,698 από 50,216 δις ευρώ. Δέκα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,06%, ΤΙΤΚ -1,64%, ΕΤΕ -1,37%, ΕΕΕ -1,12%, ΜΠΕΛΑ -0,78%, ΑΡΑΙΓ -0,53%, ΟΠΑΠ -0,44%, ΓΡΙΒ -0,25%, ΟΤΕ -0,19%, και ΛΑΜΔΑ -0,16%, ενώ 14 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.
Μέτρησαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,06% από -1,99%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,73% από -2,29%, την ΕΤΕ στο -1,37% από -2,23%, ΕΥΡΩΒ +0,08% από +1,41% και την ΠΕΙΡ στο +0,53% από -7,39%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ελαφρώς χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,33% από -0,88%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 5) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 19) και ένα τη ΣΑΡ, στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,06% και έφθασε στις 691,30 από 691,69 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1817,75 από 1822,33 μονάδες με μεταβολή -0,25%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,703 από 73,344 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,308 από 6,807 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 20,318 από 64,073 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,475 από 1,931 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 47 από 30 των καθοδικών 42 από 62 και 26 από 23 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Αισιόδοξοι οι traders αλλά με χαμηλή διάθεση συμμετοχής
Στην πρώτη σύνοδο του μήνα, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη αρχικά με πτωτική κίνηση από τις 14:40 και μετά ως το πέρας του πρώτου μέρους. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1819,94 μονάδες με με καθοδικό χάσμα 2,4 μονάδων. Το μέγιστο στις 1837,64 μονάδες ήταν η τιμή στις 14:48. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 17:10 ήταν οι 1817,75. Η εμφάνιση προσφοράς σε πολλά blue chip στις δημοπρασίες, όρισε κλείσιμο στις 1817,75 με μεταβολή -0,25%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 6,654 από 13,777 εκατ. ευρώ.
Για την σειρά Οκτωβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 1141 συμβόλαια με ανώτερο τις 1836,00 μονάδες, κατώτερο τις 1813,00 με τελευταίες πράξεις στις 1819,75 μονάδες. Για τη σειρά λήξης Νοεμβρίου διακινήθηκαν 61 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1836,00, κατώτερο τις 1818,75 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν σε 6985 ΣΜΕ και της σειράς Νοεμβρίου σε 324 ΣΜΕ.
Για το ΧΑ η Merit Sec χθες το πρωί με την ευκαιρία της έναρξης του μήνα σημείωσε: «Ο Τραπεζικός δείκτης (με μηνιαίες απώλειες 21%) εμφανίζει σταθερά την υψηλότερη μεταβλητότητα και είναι ο κύριος 'υπεύθυνος' για την πτώση του Γενικού Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα. Η μακροοικονομική εικόνα της Χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, δείχνει περισσότερο βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς η ανεργία συνεχίζει να υποχωρεί, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν ταχύτερα το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, συγκριτικά με πέρυσι, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI (Αυγ. 53,9) και ο δείκτης Οικονομικού κλίματος (Αυγ, 105,3), έχουν σταθεροποιηθεί υψηλότερα μετά τα χαμηλά του Απριλίου και Μαρτίου αντίστοιχα. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου παραμένει μεσοπρόθεσμα σε πτωτική τάση, ενώ παρατηρείται και αυξημένη συσχέτιση με την απόδοση του 10ετους της Ιταλίας, όπως ήταν αναμενόμενο.
Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και ο δείκτης εταιρικών ομολόγων (πλην του χρηματοοικονομικού τομέα) της ΤτΕ, ο οποίος έκλεισε τον μήνα με την χαμηλότερη απόδοση (μηνιαίως) του έτους (2,837% mid ytm) με την δεύτερη χαμηλότερη να καταγράφεται (2,84% mid ytm) τον Ιανουάριο. Για τον μήνα που ξεκινά το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται μεταξύ των 750 και 650 μονάδων. Οι συνθήκες στις Αγορές δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά, με την περασμένη Παρασκευή να αποτελεί αντιπροσωπευτική συνεδρίαση του πόσο γρήγορα επιδεινώνεται η κατάσταση. Επικεντρωνόμαστε σε εισηγμένες με γερά θεμελιώδη και εξωστρέφεια, καθώς αυτά είναι που θα υπερισχύσουν εν τέλει, αναζητώντας πάντα τα κατάλληλα σημεία εισόδου».
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
O Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι ο 'αδύναμος κρίκος' μιας και ακόμα δεν έχει καταφέρει να δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, ενώ τα νέα δεν τον αφήνουν να ανασάνει.
Η Κυβέρνηση από την άλλη είναι αντιμέτωπη με την κατάθεση του προϋπολογισμού, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την συνέχεια. Από την μία έχουμε την Moody’s να προειδοποιεί πως αν η Κυβέρνηση δεν πράξει τα συμφωνηθέντα θα μας υποβαθμίσει και από την άλλη την Ευρώπη να περιμένει την επίσημη κατάθεση του προϋπολογισμού στις 15 Οκτωβρίου.
Με βάση διαρροές από την Κυβέρνηση, η κατάθεση του προϋπολογισμού δεν θα περιλαμβάνει την μείωση συντάξεων. Συνεπώς το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο μιας και μπορεί να κρύβει νέα, ή πολιτικές εξελίξεις, κάτι που μπορεί να αυξήσει ιδιαίτερα το volatility. Από την άλλη το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ είχε μικρή συμμετοχή και είναι δύσκολο να προδικάσουμε τις όποιες εξελίξεις, ή και να ξέρουμε αν είναι αυτό που θα δώσει την όποια δικαιολογία για τυχόν πολιτικές αλλαγές.
Το σίγουρο είναι ότι ο Τραπεζικός κλάδος έχει χάσει το 34% της αξίας του μόνο για φέτος και πλησιάζει και πάλι, σχεδόν, τα ιστορικά του χαμηλά. Η Αγορά φοβάται ότι οι εξελίξεις θα αναγκάσουν τον κλάδο να κάνει ΑΜΚ, με την διαφορά ότι δεν ξέρουμε το χρόνο και τις τιμές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αρχίσουν να γίνονται "βιαστικές κινήσεις" σε σχέση με τα "κόκκινα" δάνεια, μιας και φαίνεται ότι έχουν μείνει αρκετά πίσω. Από την άλλη η Αγορά δείχνει να είναι δέσμια και των πολιτικών εξελίξεων, μιας και είναι δεδομένο ότι έχουμε μπει σε μία προεκλογική περίοδο με αβέβαιο το μάκρος της. Όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσει το τοπίο, τόσο πιο καλά για την Αγορά, μιας και ο χρόνος είναι ξεκάθαρα εναντίον της και μάλιστα έχοντας και αρκετούς κινδύνους εκτός συνόρων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελληνική Οικονομία έχει όλα αυτά τα φόντα να κάνει την διαφορά τα επόμενα χρόνια, αν καταφέρουμε και αλλάξουμε τα κακώς κείμενα που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν μπορούμε.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 2/10, καθώς η άνοδος από μια συμφωνία που έσωσε τη NAFTA έχει ξεθωριάσει, με επικράτηση των απόψεων για προσοχή για την πορεία που θα πάρει η παγκόσμια οικονομία καθώς κάμπτεται σταδιακά η διάθεση για ανάληψη κινδύνου.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 1% μετά από ένα σταθερό ξεκίνημα. Οι μετοχές της Αυστραλίας έχασε 0,8% και το KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,45%. Η Nikkei της Ιαπωνίας ήταν επίπεδη, αποδίδοντας προηγούμενα κέρδη μετά από σύντομη άνοδο σε νέο υψηλό 27 ετών.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας είναι κλειστές για την εβδομάδα από τις 1-5 Οκτωβρίου για εθνικές αργίες. Ο Hang Seng του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, το οποίο δεν πραγματοποίησε συναλλαγές τη Δευτέρα λόγω διακοπών, υποχώρησε 1,5%, σαν αντίδραση στα σημάδια αδυναμίας στον κινεζικό μεταπρατικό τομέα, όπως φαίνεται από τους αριθμούς των PMI που κυκλοφόρησαν την Κυριακή.