Snowy Hydro: Ανεβλήθη η πώληση μετοχών, μετά τις διαδηλώσεις

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 08:37

ΑΝΕΒΑΛΕ τα σχέδια για την πώληση της Snowy Hydro Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας υδροηλεκτρικής ενεργείας της Αυστραλίας η κυβέρνηση της χώρας, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις αγροτών και πολιτικών, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία θα περάσει σε ξένα χέρια.

Η πώληση, που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο και είναι αξίας έως 3 δισ. δολ. Αυστραλίας (2,2 δισ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με την EL & C Baillieu Stockbroking, βρίσκοντας μεγάλη αντίσταση για την ματαίωση της πώλησης μεριδίου 13% της κυβέρνησης της Αυστραλίας, με δημόσια εγγραφή.

Η Αυστραλία μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ισπανία αγωνίζονται στο εξωτερικό για την κυριότητα βιομηχανιών «κλειδιά», συμπεριλαμβανομένων εταιρειών ενεργείας και λιμένων. Η δραστηριότητα της Snowy Hydro, που επίσης προμηθεύει με νερό ξηρές νησιωτικές περιοχές της Αυστραλίας, ξεκίνησα το 1949 και χρειάστηκε 25 χρόνια να ολοκληρωθεί, με την απασχόληση πλέον των 100.000 ανθρώπων.

Η τοπική κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, που κατέχει το 58% της Snowy Hydro, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την πώληση του μεριδίου της στην εταιρεία τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα τα δαπανήσει για νοσοκομεία και σχολεία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της, Morris Iemma.

Η κυβέρνησης της Βικτώριας, που κατέχει το 29% της Snowy Hydro, απεσύρθη επίσης από το σχέδιο πώλησης, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της, Steve Bracks.

Τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας, διαχειρίζοντο η Macquarie Bank Ltd., η UBS AG και η Goldman Sachs JBWere Pty, η οποία εάν γινόταν, θα ήταν η μεγαλύτερη στην Αυστραλία την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα