Μαλαισία: Υποχώρησε για δεύτερο μήνα η αύξηση των εξαγωγών

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 08:53

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση εμφάνισαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο οι εξαγωγές της Μαλαισίας, καθώς οι φορτώσεις αργού πετρελαίου μειώθηκαν, σε συνδυασμό με τη μικρότερη άνοδο των πωλήσεων ηλεκτρονικών.

Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 6,3%, φθάνοντας στα 46,3 δισ. ρίνγκιτ (12,7 δισ. δολ.) μετά από αύξηση 9,5% που σημείωσαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου στην Κουάλα Λουμπούρ. Αυτός ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός εξαγωγών σε εννέα μήνες και σχεδόν το ήμισυ της αύξησης 12%, που προέβλεπαν οι 16 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αφήσουν τους καταναλωτές στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη, με λιγότερα χρήματα για δαπάνες σε ηλεκτρονικά, όπως τα κομπιούτερ της

Dell Inc. και τα chip της Intel Corp., που παράγονται στη Μαλαισία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Οι εξαγωγές αποτελούν πλέον του 120% του ΑΕΠ της Μαλαισίας, με τα ηλεκτρικά είδη και τα ηλεκτρονικά αγαθά, να αποτελούν περίπου το ήμισυ των εξαγωγών της χώρας.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αγαθών της Μαλαισίας, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, αυξήθηκαν 4,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 22 δισ. ρίνγκιτ τον Απρίλιο, χαμηλότερα από την αύξηση του 7,7% που σημείωσαν τον Μάρτιο. Αγαθά του είδους, αποτελούν περίπου το 48% των συνολικών εξαγωγών της Μαλαισίας.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου που παράγεται από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Petroliam Nasional Bhd. μειώθηκαν 1,4% τον Απρίλιο, μετά από αύξηση 27% τον άρτιο και 49% τον Φεβρουάριο. Το πετρέλαιο, αποτέλεσε περίπου το 5,8% των εξαγωγών τον Απρίλιο. Η Μαλαισία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα