Bank of China: Μετοχές αξίας 390 εκατ. δολ. αγόρασε ο πρίγκιπας Alwaleed

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 09:31

ΣΤΗΝ απόκτηση περίπου του 1/ 5 των μετοχών αξίας 2 δισ. δολ., από τη δημόσια εγγραφή της Bank of China, απέκτησε ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Alwaleed bin Talal, ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, σύμφωνα με δύο ανθρώπου που γνωρίζουν το θέμα της πώλησης, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Alwaleed bin Talal.

O Alwaleed πήρε μετοχές αξίας 390 εκατ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή της κινεζικής τράπεζας ύψους 9,73 δισ. δολ., κατά την οποία η ζήτηση των επενδυτών ήταν περίπου 17 φορές μεγαλύτερη, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή οι λεπτομέρειες είναι απόρρητες. Ο Alwaleed αγόρασε περισσότερες μετοχές της τράπεζας που εδρεύει στο Πεκίνο, από τους δισεκατομμυριούχους του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου του Li Ka-shing.

Χθες οι μετοχές της Bank of China σημείωσαν άνοδο 15% κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η άνοδος της μιας ημέρας, μεταφράζεται σε περίπου 59 εκατ. δολ. για τον Alwaleed, που κατέχει μετοχές σε εταιρείες από την Citigroup Inc. έως της Apple Computer Inc.

H δημόσια εγγραφή της Bank of China, ήταν η μεγαλύτερη σε έξι χρόνια και ρεκόρ για την Κίνα. Η πώληση των μετοχών της δανείστριας, την αξιολογεί στα 106,7 δισ. δολ, υπερβαίνοντας την Royal Bank of Scotland Group Plc, ως η όγδοη πιο βαρύτιμη δανείστρια στον κόσμο. Η BOC International (Holdings) Ltd., η Goldman Sachs Group Inc. και η UBS AG, διαχειρίστηκαν την πώληση.

Η επένδυση αυτή θα είναι πιθανώς μία από τις πολλές στην Κίνα, είχε πει σε δήλωσή του στις 24 Μαΐου, ο ηλικίας 51 ετών πρίγκιπας, ο οποίος έχει περιουσιακά στοιχεία στην Κίνα μέσω των μεριδίων του στην Four Seasons Hotels Inc.

Ο πρόεδρος της Κίνας Hu Jintao, συναντήθηκε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αbdullah bin Abdul Aziz al-Saud και τον Alwaleed, όταν επισκέφθηκε τη χώρα τον Απρίλιο. Το βασίλειο, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, θέλει να αναπτύξει οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Κίνα, τη δεύτερη σε μέγεθος χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα