Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 09:31

Bank of China: Μετοχές αξίας 390 εκατ. δολ. αγόρασε ο πρίγκιπας Alwaleed

ΣΤΗΝ απόκτηση περίπου του 1/ 5 των μετοχών αξίας 2 δισ. δολ., από τη δημόσια εγγραφή της Bank of China, απέκτησε ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Alwaleed bin Talal, ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, σύμφωνα με δύο ανθρώπου που γνωρίζουν το θέμα της πώλησης, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

O Alwaleed πήρε μετοχές αξίας 390 εκατ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή της κινεζικής τράπεζας ύψους 9,73 δισ. δολ., κατά την οποία η ζήτηση των επενδυτών ήταν περίπου 17 φορές μεγαλύτερη, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή οι λεπτομέρειες είναι απόρρητες. Ο Alwaleed αγόρασε περισσότερες μετοχές της τράπεζας που εδρεύει στο Πεκίνο, από τους δισεκατομμυριούχους του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου του Li Ka-shing.

Χθες οι μετοχές της Bank of China σημείωσαν άνοδο 15% κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η άνοδος της μιας ημέρας, μεταφράζεται σε περίπου 59 εκατ. δολ. για τον Alwaleed, που κατέχει μετοχές σε εταιρείες από την Citigroup Inc. έως της Apple Computer Inc.

H δημόσια εγγραφή της Bank of China, ήταν η μεγαλύτερη σε έξι χρόνια και ρεκόρ για την Κίνα. Η πώληση των μετοχών της δανείστριας, την αξιολογεί στα 106,7 δισ. δολ, υπερβαίνοντας την Royal Bank of Scotland Group Plc, ως η όγδοη πιο βαρύτιμη δανείστρια στον κόσμο. Η BOC International (Holdings) Ltd., η Goldman Sachs Group Inc. και η UBS AG, διαχειρίστηκαν την πώληση.

Η επένδυση αυτή θα είναι πιθανώς μία από τις πολλές στην Κίνα, είχε πει σε δήλωσή του στις 24 Μαΐου, ο ηλικίας 51 ετών πρίγκιπας, ο οποίος έχει περιουσιακά στοιχεία στην Κίνα μέσω των μεριδίων του στην Four Seasons Hotels Inc.

Ο πρόεδρος της Κίνας Hu Jintao, συναντήθηκε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αbdullah bin Abdul Aziz al-Saud και τον Alwaleed, όταν επισκέφθηκε τη χώρα τον Απρίλιο. Το βασίλειο, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, θέλει να αναπτύξει οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Κίνα, τη δεύτερη σε μέγεθος χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.