Βραζιλία: Ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών σε τρία χρόνια

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 11:13

ΑΥΞΗΣΗ, με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών, σημείωσαν οι εξαγωγές της Βραζιλίας, μετά το ράλι του νομίσματος της χώρας, που κατέστησε λιγότερο ανταγωνιστικά τα προϊόντα της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

Η συρρίκνωση της αύξησης των εξαγωγών, περιόρισε το εμπορικό πλεόνασμα της Βραζιλίας για δεύτερο μήνα, καθώς αυξήθηκαν 4,7% σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2003, στα 10,3 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 13,8%, στα 7,25 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Web site της.

Το ρεάλ σημείωσε άνοδο 37% μέσα σε δύο χρόνια και είχε τις καλύτερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου μεταξύ των 16 κυριότερων νομισμάτων στον κόσμο. Η ταλάντευση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, που μειώνει τη ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα, για σπόρους σόγιας και άλλα αγαθά από τη Βραζιλία, θα επιδράσει αρνητικά στην εξέλιξη των εξαγωγών, τους ερχόμενους μήνες, σύμφωνα με τον αναλυτή, Ricardo Amorim, της WestLB AG.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν από την αύξηση του 6,5% που σημείωσαν τον Απρίλιο και την αντίστοιχη 22% κατά μέσον όρο το δωδεκάμηνο έως τον Μάρτιο. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας υποχώρησε στα 3,03 δισ. δολ. από 3,1 δισ. δολ. που ήταν τον Απρίλιο.

Για το 2006 οι εξαγωγές της Βραζιλίας θα υποχωρήσουν στο 8% έναντι ανόδου 23% πέρυσι και της αύξησης 32% το 2004, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Χθες, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού για όγδοη φορά κατά 4,5%, από τον Σεπτέμβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών των 15,25%, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα