Ο εμπορικός πόλεμος βάζει φρένο στις ΙPOs

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 16:53
UPD:16:56
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Της Αγγελικής Κοτσοβού                                                                                                                                    [email protected]

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο εμπορικός πόλεμος βάζουν φρένο στον ενθουσιασμό των επενδυτών για αρχικές δημόσιες εγγραφές (ΙPOs), με αποτέλεσμα τη μείωση της δραστηριότητας κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, όπως διαπιστώνει σε έκθεσή της η Ernst & Young.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των αρχικών δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως μειώθηκε κατά 18% στο εννεάμηνο, στις 1.000 αρχικές δημόσιες εγγραφές. Από την άλλη, τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο ήταν μεγαλύτερα του συνηθισμένου, στα 145 δισ. δολάρια.

«Παρά την επιβράδυνση, η δραστηριότητα αρχικών δημοσίων εγγραφών από τις αρχές του έτους παραμένει πάνω από τον 10ετή μέσο όρο, με τις επιχειρήσεις να αντλούν μέσω της εισαγωγής των μετοχών τους στο χρηματιστήριο 145,1 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο 9% σε ετήσια βάση», αναφέρει η ΕΥ στην έκθεσή της.

Οι αρχικές δημόσιες εγγραφές αποτελούν έναν από τον πιο δημοφιλή τρόπο για τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια. Παρά τις προκλήσεις, με κλιμάκωση του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου και ανησυχίες για αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη, οι προοπτικές για την αγορά αρχικών δημοσίων εγγραφών παραμένουν θετικές στο τέταρτο τρίμηνο, τονίζει σε δηλώσεις του στο CNBC ο Μάρτιν Στάινμπαχ, global και EMEIA leader της ΕΥ. Ο ίδιος όμως επισημαίνει ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για την αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ενδεχομένως να περιορίσουν τον ενθουσιασμό για αρχικές δημόσιες εγγραφές.

«Νομίζω ότι οι λόγοι που έχουμε επιβράδυνση των αρχικών δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως είναι οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες και εντάσεις, που περιόρισαν τον ενθουσιασμό των επενδυτών, υπάρχουν όμως αρκετές αρχικές δημόσιες εγγραφές που πρόκειται να έλθουν στην αγορά», προσθέτει ο κ. Στάινμπαχ.

Η εισαγωγή των μετοχών της China Tower –του μεγαλύτερου operator τηλεπικοινωνιακών πύργων στον κόσμο- στο Χρηματιστήριο του Χογκ-Κογκ, τον Αύγουστο, αποτελεί έως τώρα τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή του 2018. Η China Tower άντλησε 6,9 δισ. δολάρια, αποτελώντας συνάμα τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή για το Χρηματιστήριο του Χογκ-Κογκ από το 2016, μετά την εισαγωγή 7,6 δισ. δολαρίων της Postal Savings Bank of China.

Ακολουθεί η διάθεση μετοχών του τεχνολογικού κολοσσού Xiaomi τον Ιούλιο, επίσης στο Χρηματιστήριο του Χογκ-Κογκ και αντλώντας 5,4 δισ. δολάρια. Η εισαγωγή της Siemens Healthineers στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης τον Μάρτιο είναι η τρίτη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή του 2018 και η μεγαλύτερη της Ευρώπης, συγκεντρώνοντας 5,1 δισ. δολάρια. Το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της Siemens Healthineers αποτελεί παράλληλα τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στη Γερμανία, μετά την εισαγωγή των μετοχών της Innogy, τον Οκτώβριο του 2016.

Τεχνολογία, βιομηχανία και υγεία αποτελούν έως τώρα τους κλάδους με τη μεγαλύτερη «παραγωγή» αρχικών δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως, διαπιστώνει η ΕΥ. 468 ή το 47% των αρχικών δημοσίων εγγραφών που πραγματοποιήθηκαν φέτος προέρχονται από εταιρείες που ανήκουν σε έναν από τους τρεις κλάδους, αντλώντας συνολικά 62,9 δισ. δολάρια.

Η αυξητική τάση στις αρχικές δημόσιες εγγραφές των μονόκερων –δηλαδή εταιρειών με αποτίμηση ενός δισ. δολαρίων ή και περισσότερο- αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα που συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων από αρχικές δημόσιες εγγραφές. Η Spotify αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας-μονόκερου, που εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Απρίλιο. Κόντρα στην παράδοση, η Spotify επέλεξε την απευθείας εισαγωγή των μετοχών της, δηλαδή δεν υπήρξαν τράπεζες-ανάδοχοι της αρχικής δημόσιας εγγραφής, ούτε ορίσθηκε τιμή εν όψει του χρηματιστηριακού της ντεμπούτου.

Η αύξηση στις αρχικές δημόσιες εγγραφές των μονόκερων στο τρίτο τρίμηνο του 2018 συνέβαλε στην άνοδο κατά 9% των συνολικών κεφαλαίων που αντλήθηκαν από αρχικές δημόσιες εγγραφές στο εννεάμηνο έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2017. Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 302 αρχικές δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, 22% λιγότερες σε σύγκριση με πέρυσι, αντλώντας όμως 47,1 δισ. δολάρια, 9% περισσότερα εν συγκρίσει με το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Οι τρεις κορυφαίες από τις δέκα μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες εγγραφές το τρίτου τριμήνου ήταν από Κίνα και ήταν και οι τρεις εταιρείες-μονόκεροι, με κεφαλαιοποίηση άνω του ενός δισ. δολαρίων. Πρόκειται για την εισαγωγή της China Tower τον Αύγουστο, την αρχική δημόσια εγγραφή του τεχνολογικού κολοσσού Xiaomi τον Ιούλιο και την δημόσια προσφορά μετοχών της Meituan Dianping (πλατφόρμας οnline υπηρεσιών, από κατ’οίκον διανομή φαγητού έως αγορές εισιτηρίων) τον Σεπτέμβριο, αντλώντας περίπου 4 δισ. δολάρια.

Η προσφορά μετοχών της γερμανικής Siemens Healthineers αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία μεταξύ των δέκα μεγαλυτέρων αρχικών δημοσίων εγγραφών στο εννεάμηνο.

Στην κορυφή το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Το  Χονγκ Κονγκβρέθηκε στο τρίτο τρίμηνο στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης χρηματιστηρίων βάσει των εσόδων από αρχικές δημόσιες εγγραφές, ενώ αναμένεται να διατηρήσει τα σκήπτρα και για το σύνολο του 2018.

Έχει φιλοξενήσει τις μεγαλύτερες έως τώρα αρχικές δημόσιες εγγραφές του 2018 –China Tower και Xiaomi- ενώ και άλλες εταιρείες προγραμματίζουν την εισαγωγή των μετοχών τους στο συγκεκριμένο χρηματιστήριο. Την Τετάρτη εισήχθη η κινεζική αλυσίδα εστιατορίων Haidilao και την επομένη η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών China Renaissance.

«Έπειτα από ένα δυναμικό τρίτο τρίμηνο, η KPMG προβλέπει ότι τα συνολικά έσοδα από αρχικές δημόσιες εγγραφές στο Χονγκ Κονγκ θα υπερβούν τα 300 δολάρια Χονγκ Κονγκ (38 δισ. δολάρια ΗΠΑ)», αναφέρει η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών στην τριμηνιαία έκθεσή της για το Χονγκ Κονγκκαι τις κινεζικές αγορές. Αυτό σημαίνει ότι το Χονγκ Κονγκ θα ολοκληρώσει το 2018 ως η κορυφαία παγκοσμίως αγορά για νέες εισαγωγές μετοχών, αναφέρει σε ξεχωριστή ανάλυσή της η KPMG. Με βάση τα στοιχεία της KPMG, τα φετινά έσοδα από αρχικές δημόσιες εγγραφές στο Χονγκ Κονγκ θα είναι σχεδόν τριπλάσια σε σύγκριση με τα 122,6 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ της προηγούμενης χρονιάς.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΥ για τη δραστηριότητα τρίτου τριμήνου, το Χονγκ Κονγκ φιλοξένησε 55 αρχικές δημόσιες εγγραφές, με συνολικά έσοδα 23 δισ. δολαρίων. Ακολουθεί το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης(NYSE), με δέκα αρχικές δημόσιες εγγραφές και έσοδα 6,1 δισ. δολαρίων, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η αγορά Nasdaq, με 37 αρχικές δημόσιες εγγραφές, αντλώντας συνολικά 5,8 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα