Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Δύο κρίσιμα στοιχήματα θέτουν οι τράπεζες μέσα από τη διαδικασία των νέων στόχων, που σε ό,τι αφορά τη μείωση NPEs προβλέπει:
- Να επιτύχουν την εξυγίανση του ισολογισμού τους.
- Να μη χρειαστούν εξ αυτού νέα κεφάλαια.
Κατά τρόπο επιθετικό μεν, αλλά ξορκίζοντας και την ενδεχόμενη ανάγκη για νέα κεφάλαια από τη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα κινηθούν οι ελληνικές τράπεζες.
Χθες οι τράπεζες παρέδωσαν στον SSM τους νέους στόχους σε ό,τι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την απαίτηση του Μηχανισμού αυτοί να κινηθούν σε τέτοια επίπεδα που τα «κόκκινα» δάνεια να αντιπροσωπεύουν ποσοστό κάτω από 20% των συνολικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Οι στόχοι περιλαμβάνουν αναθεώρηση των στόχων του 2019, αλλά και τους καινούργιους στόχους του 2020 και του 2021.
Το σύνολο της αναδιάρθρωσης εκτιμάται πως θα περιλάβει περί τα 50 δισ. δάνεια (ίσως και παραπάνω), εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ αναμένεται να πωληθούν ή να τιτλοποιηθούν, άλλα 10 δισ. ευρώ θα αναδιαρθρωθούν και για τα υπόλοιπα 15 δισ. εκτιμάται ανάκτηση μέσω πλειστηριασμών. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, προκειμένου οι στόχοι να επιτευχθούν, ας σημειωθεί πως θα πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, η οποία στην πραγματικότητα συνεχίζει να τυγχάνει προστασίας.
Οι στόχοι των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια θα ανακοινωθούν επισήμως με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες και εκτιμήσεις, ο στόχος της Eurobank προσδιορίζεται περί το 17% για τα NPEs το 2021, οι στόχοι της Εθνικής περί το 18%, της Alpha Bank περί το 20%, ενώ στο 23% εκτιμάται πως είναι οι στόχοι της Τράπεζας Πειραιώς για το 2021, καθώς η τράπεζα αντιμετωπίζει και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων της Αγροτικής.
Η μείωση αυτή αναμένεται να γίνει από τη βάση των 88 δισ. ευρώ που είναι τα «κόκκινα» δάνεια.
Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες είναι να πετύχουν τους στόχους που θέτουν και μαζί και την εξυγίανση του ισολογισμού τους.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει:
- Να βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας, ώστε να επιτύχουν οι αναδιαρθρώσεις και να μη δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια.
- Να βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά ώστε να επιτύχουν οι τιτλοποιήσεις. Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι οι τράπεζες να μη χρειαστούν στο διάστημα που θα ακολουθήσει νέα κεφάλαια.
Το στοίχημα αυτό είναι ιδιαίτερα σύνθετο στην επιτυχία του, αλλά πολύ καθοριστικό, καθώς οι τράπεζες, αν χρειαστούν, πολύ δύσκολα θα βρουν κεφάλαια. Ο κλάδος συνολικά έχει πάψει να είναι «trendy» και οι επενδυτές έχουν κουραστεί από το ελληνικό story 10 χρόνια τώρα.
Άρα το μίγμα της επιθετικότητας κάθε τράπεζας πρέπει να είναι τέτοιο που να μη δημιουργήσει σημαντικές νέες προβλέψεις και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση με εργασίες και κέρδη να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό.
Έτσι λοιπόν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα προχωρήσουν σε νέες συνεργασίες, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους. Ιδιαίτερα σημαντικές θα πρέπει να θεωρούνται οι κινήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων, αφού οι ελληνικές τράπεζες σωρεύουν πολλά και σημαντικά ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό τους στο πλαίσιο των ανεπιτυχών πλειστηριασμών που τις οδηγούν στην εξαγορά των ακινήτων, ώστε να μην καταγράψουν απώλειες.