Πόσο θα «κάψουν» την Tesla οι φωτιές του Μασκ;

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 17:08
UPD:20:20
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Λίγο μετά το κουδούνι της έναρξης στη Wall Street η Tesla βλέπει τη μετοχή της να κάνει «βουτιά» 12%. Είχαν προϊδεάσει για το σφυροκόπημα οι προσυνεδριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αυτή είναι μόνο η αρχή των όσων επώδυνων θα ακολουθήσουν, προειδοποιούν επενδυτικοί οίκοι και φοβούνται traders. Το «τιτίβισμα» με το οποίο ο Μασκ κατηγορείται ότι ήθελε να οδηγήσει την μετοχική τιμή στα 420 δολάρια οδηγεί τη μετοχή στα 269 δολάρια και φρενάρει σχέδια και φιλοδοξίες του επιχειρηματία, που βλέπει την εικόνα του οραματιστή να τσακαλώνεται επικίνδυνα. 

Η φήμη του Μασκ, αλλά και το μέλλον της εταιρείας διακυβεύονται στη μήνυση της SEC. Aν κριθεί ένοχος για χειραγώγηση μετοχής και απάτη θα μπορούσε όχι μόνο να κληθεί να πληρώσει τσουχτερό πρόστιμο, αλλά και να αναγκαστεί να παραδώσει τα ηνία της εταιρείας, που  ο ίδιος έχτισε και επέκτεινε.

Πώς το Twitter έκαψε τον Μασκ 

Οι επενδυτές έως τώρα συγχωρούσαν καθυστερήσεις, φουσκωμένους στόχους παραγωγής, ζημίες. Πίστευαν στο σχέδιο του Μασκ για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης και τον ηγετικό ρόλο της Τesla σε αυτήν. Γοητεύονταν από τα διαστημικά σχέδια, ακόμη και από "παραξενιές" του επιχειρηματία. Όλα αυτά έχουν αλλάξει άρδην. 

Οι συχνές αναρτήσεις του, αλλά και ένα ξέσπασμα κατά αναλυτών της Wall Street σε παρουσίαση οικονομικών αποτελεσμάτων τον είχαν αρχίσει να ρίχνουν τη σκιά τους. Κανείς, όμως, δεν είχε προβλέψει την ανακοίνωση- μέσω Twitter- σχεδίων για έξοδο της Tesla από το χρηματιστήριο και τη χιονοστιβάδα εξελίξεων, που θα ακολουθούσε.

Ο Μασκ, που όπως σχολίασε καθηγητής Νομικής και πρώην στέλεχος της SEC το BBC, θα έπρεπε μάλλον να έχει βρει «νταντά» για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έναν άνθρωπο που θα επιβλέπει τις αναρτήσεις με «την υπευθυνότητα ενήλικα» έκανε ένα μεγάλο λάθος. Χώρεσε στους λίγους χαρακτήρες της ανάρτησης την διαβεβαίωση: «χρηματοδότηση εγγυημένη», ενώ έγινε σαφές τις επόμενες ημέρες πως κάθε άλλο παρά σίγουρο ήταν ότι θα βρει τα κεφάλαια για να οδηγήσει την εταιρεία εκτός χρηματιστηρίου. 

Οι short sellers, που στοιχημάτιζαν σε πτώση της Tesla «κάηκαν» μόνο το 24ωρο, μετά την ανάρτηση. Για την εταιρεία και τον ίδιο το Μασκ είχε ανάψει μία φωτιά διαρκείας, που καίει ακόμη ανεξέλεγκτη. 

Σενάρια τρόμου για την κεφαλαιοποίηση

H Βarclays προειδοποιεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις ότι η μήνυση της SEC μπορεί να κάψει το ήμισυ της χρηματιστηριακής αξίας της. Ο αναλυτής της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας Mπράιαν Τζόνσον βλέπει βουτιά 130 δολαρίων στην τιμή της μετοχής και εξηγεί: Αν η SEC πετύχει να διώξει τον Μασκ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τότε οι επενδυτές πιθανότατα θα κοιτάξουν αποκλειστικά τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας.

Η JPMorgan Chase από την πλευρά της εκτιμά ότι η μετοχή θα υποχωρήσει στα 195 δολάρια.  Μπορεί η εταιρεία να ξεπεράσει την περιπέτεια αυτή; Την απάντηση θα τη δώσουν μεταξύ άλλων και οι επενδυτές. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα