Ευρωζώνη: Προβληματίζει η πτώση του δομικού πληθωρισμού

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 12:33
UPD:12:36
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Περαιτέρω επιτάχυνση στο 2,1% παρουσίασε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο, σε μία εξέλιξη, που όμως αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στο άλμα των τιμών του πετρελαίου. Ο δομικός δείκτης- από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητοι τομείς τροφίμων και ενέργειας- υποχώρησε σε επίπεδα, που θα μπορούσαν να ανησυχήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Επισήμως ο πληθωρισμός στις 19 οικονομίες του ευρώ κινείται αυτή τη στιγμή υψηλότερο από τον στόχο της ΕΚΤ για «κοντά στο 2%», ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε αυτόν τον μήνα στο 1,1% από 1,2% τον Αύγουστο. Η επίδοση ήταν κατώτερη των προβλέψεων της αγοράς, που ανέμενε άνοδο του δομικού πληθωρισμού. Εάν μάλιστα εξαιρέσει κανείς το κόστος του αλκοόλ και του καπνού, ο δείκτης πέφτει στο 0,9%. 

Η εξέλιξη αναμένεται να τροφοδοτήσει έντονο προβληματισμό, αλλά δύσκολα θα ανατρέψει τα σχέδια της ΕΚΤ για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του τρέχοντος έτους. Σίγουρα δεν ενισχύει το σενάριο για αύξηση των επιτοκίων πριν από το φθινόπωρο του 2019. 

 naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα