Market Beat: Βασικό κίνητρο στην Αθήνα η διάθεση διεθνώς τη μέρα της Fed

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 09:45
UPD:09:46
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που έχουν μαζευτεί οι ηγέτες του Δυτικού Κόσμου και η αντίληψη των επενδυτών για σχηματισμό ενός μετώπου που θα αντιμετωπίσει τη σκληρή πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, έδωσε αφορμή για άνοδο στα ασιατικά χρηματιστήρια. Σήμερα θα ανακοινώσει τη νομισματική της πολιτική η Fed και οι αγορές έχουν προετοιμαστεί για ακόμα μια αύξηση των παρεμβατικών της επιτοκίων. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 0,26%, ο δείκτης S & P 500 έχασε 0,13%, ενώ ο Nasdaq Composite πρόσθεσε 0,18%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ανήλθε στο 3,133%, πλησίον της επταετούς κορύφωσης του 3,128% που σημείωσε στις 18 Μαΐου. Τα χρηματικά διαθέσιμα των προθεσμιακών συμβολαίων υποδηλώνουν πλήρη τιμολόγηση σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων σήμερα και άλλο ένα 85% πιθανότητας η Fed να αυξήσει τα επιτόκια και πάλι τον Δεκέμβριο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η προσοχή θα επικεντρωθεί στο εάν η Fed θα δείξει ότι η νομισματική σύσφιξή της πλησιάζει στο τέλος της. Η Fed μπορεί να μην το κάνει σήμερα, αλλά οι αγορές σύντομα θα αρχίσουν να αναζητούν το σενάριο αυτό. Όσοι συμφωνούν με αυτά σημειώνουν ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι τα υψηλότερα επιτόκια αρχίζουν να πλήττουν την οικονομία των ΗΠΑ, όπως η άνοδος των καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των καταναλωτικών δανείων. Η δε εξασθένιση του ράλι ισχύος του δολαρίου θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι αυξανόμενης εστίασης στο σενάριο περί προσέγγισης στο τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιξης των ΗΠΑ.

Το φαινόμενο το μέγιστο χθες, να σημειωθεί στις δημοπρασίες, μπορεί να αποδοθεί σε διάθεση για ρίσκο που υπήρχε σε ισχυρούς θεσμικούς. Θέλησαν λοιπόν και θέλουν με την τρίτη προσπάθεια να ξεπεραστεί μια ψυχολογικού τύπου οροφή, που έγινε με τον καιρό αντίσταση και στατιστικά, στην άνοδο του μέσου όρου. Κράτησαν «δυνάμεις» για τις δημοπρασίες που ορίζουν τις τιμές κλεισίματος και επιτέθηκαν αγοραστικά στις ΕΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και ΤΙΤΚ, που έκλεισαν στο μέγιστο μέρας. Η απουσία κάποιας είδησης οικονομικού περιεχομένου, όπως μια επιτυχής έξοδος στις αγορές δανεισμού, ευνοεί την ανοδική συσσώρευση αν υπάρχει διεθνώς άνοδος και αντιστρόφως.    

Πάμε όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, ήταν η απόφαση της αγοραίας συναίνεσης και για να σιγουρευτούν, κοίταξαν τη δυναμική των τραπεζικών blue chip. Αφού είχαν αντιληφθεί, ότι στις τιμές τους υπήρχε σοβαρός έλεγχος από ισχυρούς θεσμικούς. Αυτοί καθόρισαν μια δημιουργική νευρικότητα. Με τον τραπεζικό δείκτη λοιπόν στο +3% ήταν «λογική» η άνοδος του ΓΔ κατά +1% περίπου. Αυτό που δεν χρειάζεται λογική εξήγηση είναι το φαινόμενο της «ατολμίας» των αγοραίων να οδηγήσουν τον μέσο όρο πάνω από τις 700 μονάδες. Το μέγιστο μέρας είχε σημειωθεί πριν τη συμπλήρωση δυο ωρών διαπραγμάτευσης και ήταν οι 699,72 και αμέσως μετά οι πωλητές επιμελήθηκαν την πτώση του. Να γιατί χρειάστηκε να φθάσουμε στις 15:18 για να δούμε τον τζίρο να περνάει τα 20 εκατ. ευρώ και πακέτα με τζίρο 575.000 ευρώ.

Μια απλή παρατήρηση του διαγράμματος του ΓΔ από την αρχή του έτους αποκαλύπτει, πως το shell in May and go away έχει στο ΧΑ το 2018… την πλήρη εφαρμογή του. Και αυτό βοηθά την συντήρησή του ως τις 13/9, τεχνικά και για την ώρα. Αν το ρητό εφαρμοστεί πλήρως, τότε αναμένεται να αρχίσει μια άνοδος με σχετική διάρκεια που ως τώρα, με βάση τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης, δεν φαίνεται να είναι στα σκαριά. Η επιστροφή στο ανώτερο μέρας και η υπέρβασή του στις 17:12, όταν ο ΓΔ έπιασε τις 700,02 μονάδες, και το κλείσιμο στις 699,89, βελτιώνουν τις προοπτικές. Αξίζει να αναφέρουμε, πως ο τζίρος των δημοπρασιών ήταν μικρός ως ποσοστό του τζίρου στις 17:00. Επίσης υπήρξε υποχώρηση των τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το φινάλε στην Αθήνα.

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 707,10 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 714,80 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 742, 762 και 785 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 689 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια για υποχώρηση προς τις 660 και 647 μονάδες και βάζοντας σαν επόμενους στόχους τις 600 - 580 μονάδες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ    

Με πτώση στους δυο από τους τρεις βασικούς δείκτες κατέληξε η Wall Street χθες, καθώς ασκήθηκαν πιέσεις επειδή προβληματίζει τους επενδυτές η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας.

«Είναι δύσκολο να προχωρήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που η Ουάσιγκτον βάζει «το μαχαίρι στο λαιμό της Κίνας. Εξαρτάται από τη «θέληση» των ΗΠΑ το αν θα αρχίσουν ξανά οι συζητήσεις», δήλωσε ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου, Wan Shouwen.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,26% στις 26.492,21 μονάδες ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,13% στις 2.915,56 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,18% στις 8.007,47 μονάδες. Στον δείκτη Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των McDonalds (+2%), Walt Disney (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι της Intel (-2%) και UnitedHealth (-1,4%).

Ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στον ΟΗΕ επέκρινε τις εμπορικές πολιτικές της Κίνας, ενώ υπογράμμισε πως κύριο μέλημα του είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα των Αμερικανών. Επίσης κάλεσε τον ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου και ζήτησε την απομόνωση του Ιράν.

Παράλληλα, ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Οι αναλυτές αναμένουν από την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε τρίτη αύξηση επιτοκίων εντός του 2018.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, σε υψηλό 18 ετών ανήλθε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στις 138,4 μονάδες από 134,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 132 μονάδες. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά, μετά τη νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου, κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο. Ενώ οι επενδυτές δεν έπαψαν να δίνουν έμφαση στις εξελίξεις από τις εμπορικές διαμάχες μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και το Brexit. Από τις εταιρικές ειδήσεις ξεχώρισε αυτή πως η Comcast απέκτησε ποσοστό 29,1% του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky, σύμφωνα με ανακοίνωση του χρηματιστηρίου στο Λονδίνο.

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,46% στις 383,89 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,66% στις 7.507,56 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,19% στις 12.374,66 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,05% στις 5.479,10 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε πτώση 0,2% στις 9.493,60 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε κέρδη 1,54% στις 21.668,99 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό πεδίο, ανάπτυξη 2% προβλέπει για την Γερμανική Οικονομία φέτος, από 2,25% που εκτιμούσε ότι θα είναι προηγουμένως, η Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Αναμένει ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 3,5% σε πραγματικούς όρους, χαμηλότερα από την εκτίμηση για ενίσχυση 5%.

ΧΑ

Με τα διεθνή σε συντονισμένη «νευρική» άνοδο, ήρθε η επαφή με τις 700 μονάδες

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική τάση, με κίνηση μόνιμα σε θετικό πεδίο. Μόνο στο πρώτο λεπτό κυριάρχησαν οι πωλητές και έτσι στο πρώτο λεπτό σημειώθηκε το κατώτερο μέρας και από τότε ουσιαστικά ξεκίνησε σταθερή υπεροχή της ζήτησης, με διαστήματα ισορροπίας δηλαδή πλάγιας κίνησης. Αυτή, πέρασε γρήγορα τον μέσο όρο σε επίπεδα πάνω από τις 695 μονάδες και η αναζήτηση μέγιστου τελείωσε στις 17:12 όταν ο ΓΔ σταμάτησε στις 700 μονάδες που αποτελούν την πρώτη αντίστασή του. Ο ΓΔ στις 17:00 ήταν στις 697,61 μονάδες και τον έκλεισαν στις 699,89 με ανοδική ώθηση περίπου 2,2 μονάδες. Έκλεισε οριακά κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή ανοδική μεταβολή (+1,45%) ακριβώς στις 17:12 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 700,02 από 695,10 τη Δευτέρα. Ενώ το ελάχιστο προσεγγίστηκε με τη συμπλήρωση του πρώτου λεπτού, αφού σημειώθηκε στις 10:31, όταν ο ΓΔ βρέθηκε στις 690,88 από 686,88 μονάδες την προηγούμενη.

Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε μέσα στη σύνοδο, με τον ΓΔ στο μεγαλύτερο διάστημα από τις 13:20 ως τις 17:00 με κίνηση από τις 694,00 μονάδες ως τις 698,00. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν την προσπάθεια για άνοδο από την αρχή και έτσι παρέμεινε ο ΓΔ με κέρδη από το άνοιγμα. Ήταν συνεπώς ισχυροί οι θεσμικοί που αγόραζαν επίμονα τις μετοχές των τραπεζών κύρια, αλλά και τις περισσότερες εκτός του τραπεζικού μπλοκ. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές αγοράς και υπήρξε σημαντική βελτίωση στο ανοδικό αποτέλεσμα.

Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε θετικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 692,06 με προηγούμενο κλείσιμο στις 689,96 ήτοι με ανοδικό χάσμα 2,1 μονάδες. Μετά ακολούθησαν στιγμές πτώσης που έφερε τιμές πάνω από το ελάχιστο της Δευτέρας για λίγα δευτερόλεπτα. Ανάλογο ξεκίνημα συνέβη στις αγορές της ευρωζώνης, χωρίς εναλλαγές πρόσημου μεταβολής εμφανίστηκε άνοδος που μετασχηματίστηκε σε πτώση καθώς τελείωναν οι συναλλαγές στο ΧΑ και τελικά ο DAX και το Παρίσι με εναλλαγές πρόσημου προς το φινάλε έκλεισαν με μικρά κέρδη. 

Τη σύνοδο σφράγισε το ελαφρά καλύτερο, από της προηγούμενης συνόδου, συναλλακτικό ενδιαφέρον που αφορούσε κατά 1,382 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση υποχώρησε κατά 5  μονάδες βάσης και μέσα στη μέρα πλησίασε στο 4,00%.

Ήταν σύνοδος χωρίς καίριες εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 690,88 ήταν 15,1 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από τη σύνοδο της 13/9 στις 675,77. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με μικτή δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών, καθώς οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και νευρική πλάγια καθοδική κίνηση κατόπιν. Έξω όπως και εδώ, υπολογίζανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 699,89 που ήταν 9,0 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,13 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με σχεδόν ίδιο  (9,1 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 8,1 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 50,616 από 50,009 δις ευρώ. Πέντε blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΜΟΗ -1,29% από +3,10%, ΦΡΛΚ -1,14%, ΕΥΡΩΒ -1,10% από -3,04%, ΕΥΔΑΠ -0,57% από +0,38%, και ΛΑΜΔΑ -0,61%, ενώ 19 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,27% από -3,68%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,67% από -3,85%, την ΕΤΕ στο +5,05% από -2,26%, ΕΥΡΩΒ -1,10% από -3,04% και την ΠΕΙΡ στο +3,38% από -6,70%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ελαφρώς χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,58% από -1,46%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (19 από 6) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 19) και ένα, την ΑΡΑΙΓ, στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,44% και έφθασε στις 699,89 από 689,96 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1834,46 από 1809,14 μονάδες με μεταβολή +1,40%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,969 από 32,107 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,382 από 0,253 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 31,831 από 29,380 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,574 από 1,572 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 53 από 31 των καθοδικών 30 από 59 και 33 από 30 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Δεν άλλαξε τις ουδέτερες προσδοκίες η άνοδος του 25άρη

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη με κίνηση σε θετικό πεδίο αποκλειστικά. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1814,60 μονάδες με ανοδικό χάσμα 5,4 μονάδων. Το ελάχιστο ήταν η τιμή στις 10:31 ήτοι οι 1812,45 μονάδες. Το μέγιστο στις 1835,76 ήρθε στις 12:25 ενώ οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, τον άφησαν στις 1829,08. Η εμφάνιση ζήτησης για ορισμένα blue chip στις δημοπρασίες, όρισε κλείσιμο στις 1834,46 μονάδες, με μεταβολή +1,40%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 8,168 εκατ. ευρώ.

Για την σειρά Οκτωβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, που κυριαρχεί πλέον, άλλαξαν χέρια 1146 από 764 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1835,75 μονάδες και κατώτερο τις 1810,00 με τελευταίες πράξεις στις 1833,75 μονάδες. Για τη σειρά λήξης Νοεμβρίου διακινήθηκαν 177 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1835,00, κατώτερο τις 1819,25. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Οκτωβρίου ήταν 7468 από 7540 ΣΜΕ και της σειράς Νοεμβρίου 243 από 143 ΣΜΕ.

Με το κλείσιμο του 25άρη πάνω από τις 1830 μονάδες η πρώτη αντίσταση σε περίπτωση συνέχισης της ανόδου εντοπίζεται στις 1862,8 που βρίσκεται ο απλός ΚΜΟ 30 ημερών. Σε περίπτωση κίνησης προς χαμηλότερα επίπεδα τιμές κάτω από τις 1815 μονάδες ανοίγουν το δρόμο για υποχώρηση προς τις 1755.

Οι αγοραίοι για τον Τραπεζικό δείκτη αναφέρουν ότι όσο αυτός επιμένει σε κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 614 - 624, κάθε ανοδική αντίδραση, μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, θα πρέπει να εκλαμβάνεται. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις στις 698 και 739 μονάδες. Επιστροφή των πιέσεων με κλείσιμο χαμηλότερα των 547 μονάδων, θα ανοίξει ο δρόμος για κίνηση προς τις 509 - 502 και 458 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

H ολοκλήρωση του διεκπεραιωτικού χαρακτήρα Road Show στο Λονδίνο, σε συνδυασμό με τo rebalancing των δεικτών του FTSE της Παρασκευής, αλλά και τη μεθοδευμένη 'σιγή' της Moody’s για το Ελληνικό αξιόχρεο, είχαν σαν αποτέλεσμα την αδυναμία μονιμότερης βελτίωσης του όγκου των συναλλαγών, με εξαίρεση τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Η εξήγηση για τα παραπάνω δεν είναι δύσκολο να δοθεί: Η συμμόρφωση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τις δεσμεύσεις παραμένει υπό αίρεση, καθώς μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου διατηρούνται προσδοκίες για το κρίσιμο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων. Η έξοδος στις Αγορές δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να συντελεστεί στο εγγύς μέλλον, διατηρώντας τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων στη ζώνη του 4%.

Η δυσπιστία για τον Τραπεζικό κλάδο παραμένει, οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών στο 50% εκείνης του Δεκεμβρίου 2015 και στο 20% εκείνης του τέλους Σεπτεμβρίου 2014! Έτσι, ο Τραπεζικός κλάδος αποτελεί και πάλι το μεγάλο "βαρίδ" της Χρηματιστηριακής Αγοράς, καθώς για ακόμη μια φορά, σε συνέχεια των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων της περιόδου 2013 -2015, προδίδει την εμπιστοσύνη όσων πίστεψαν στο σενάριο των εφεξής θετικών προοπτικών του κλάδου, συνεχίζοντας να αποτελεί οιωνεί "Πίθο Δαναΐδων" για τους συμμετέχοντες σε αυτόν Επενδυτές.

Ωστόσο, τα στοιχεία του 1ου εξαμήνου για τις λοιπές εταιρείες, η ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδος, καταδεικνύει τον απόλυτο "διχασμό" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς η αναδιάρθρωση που έχουν πραγματοποιήσει οι περισσότερες εταιρείες έχει θεαματικά αποτελέσματα:

Η καθαρή κερδοφορία αυξάνεται κατά 36%, τα λειτουργικά κέρδη αλλά και ο κύκλος εργασιών κατά 8%, για την πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών, με τον κλάδο των Πετρελαιοειδών να αποτελεί το αδιαμφισβήτητο "βαρύ πυροβολικό" της Αγοράς.

Η εικόνα αυτή διατηρεί τη συντήρηση του επιλεκτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, επιτρέποντας την εκτροφή προσδοκιών για επιτυχή υπέρβαση των 700 μονάδων και καθώς η επικοινωνία με τους Επενδυτικούς Οίκους συνεχίζεται σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη, με τη συμμετοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Ωστόσο, τα πλαγιοκαθοδικά σενάρια για πτωτική κίνηση του Δείκτη παραμένουν πιθανά, στο βαθμό που η τυχόν ανοδική κίνηση δεν έχει πειστικά χαρακτηριστικά, με αυξημένες δηλαδή συναλλαγές και υπέρβαση των 740 μονάδων.

Στο διεθνές περιβάλλον, τα "γκρίζα σύννεφα" συνεχίζουν να πυκνώνουν. Το ενδεχόμενο για ένα "άτακτο" "Brexit" γίνεται πλέον ορατή απειλή, καθώς η Ε.Ε. απορρίπτει το σχέδιο της Τερέζα Μέι, αφού επιδιώκει να μεταφέρει το μήνυμα ότι η έξοδος από την Ε.Ε. έχει κόστος για Όποιον το επιδιώξει.

Ο Εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται και η επισήμανση της επιβράδυνσης της Παγκόσμια Οικονομίας εξαιτίας του, γίνεται από ολοένα περισσότερους αναλυτές.

Επί του παρόντος, τα βλέμματα στρέφονται προς την Federal Reserve που, εκτός απροόπτου, θα προβεί αύριο σε μια ακόμη αναπροσαρμογή των παρεμβατικών επιτοκίων της. Γίνεται ωστόσο αντιληπτό ότι το "οπλοστάσιο" των Κεντρικών Τραπεζών έχει εξαντληθεί, σε σχέση με τη δυνατότητα παρεμβατικών ενεργειών σε περίπτωση νέας κρίσης. Ενδεχόμενο που όλοι απευχόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, εκτίμηση στην οποία συνέκλιναν άλλωστε όλοι όσοι σχολίασαν το ενδεχόμενο να επαναληφθεί μια νέα Lehman Brothers στο εγγύς μέλλον.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά σήμερα, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έφθασαν κοντά σε μια κορυφή επταετίας, πριν από μια ευρέως αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve και καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε υψηλά που είχανε να φανούν εδώ και τέσσερα χρόνια .

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας ήταν σχεδόν αμετάβλητος στις πρώτες συναλλαγές, με την αγορά στη Νότια Κορέα να είναι κλειστή για διακοπές. Έμεινε κάτω από ένα υψηλό που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα την Παρασκευή.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei σημείωσε πτώση 0,4% αρχικά αλλά στο δεύτερο μέρος εμφάνισε κέρδη καθώς το γιεν αδυνάτισε έναντι του δολαρίου και στις 8:15 δική μας ώρα εμφανίζει κέρδη +0,17%. Σημαντικά κέρδη σημειώνουν οι κινεζικές μετοχές με τον σύνθετο δείκτη της Σαγκάης στο +1,47% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κερδίζει +1,75%. Οριακές μεταβολές έχουν οι βασικοί δείκτες στην Αυστραλία και την Ινδία.

Οι αγορές της Wall Street ήταν μικτές, καθώς οι αυξήσεις των μετοχών του ενεργειακού τομέα, χάρη στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, και τα κέρδη εταιριών προσωπικών καταναλωτικών ειδών (μετά την ισχυρή ανάγνωση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ) αντισταθμίστηκαν από πτώση σε άλλους τομείς.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ εμφάνισε ένα υψηλό 18 ετών, και έγινε άλλο ένα από μια σειρά πρόσφατα στοιχεία των ΗΠΑ που υπογράμμισαν την ισχυρή οικονομική δυναμική των ΗΠΑ, παρά τις ανησυχίες σχετικά με τους εμπορικού πολέμου που διεξάγει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.

Ο δείκτης του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού κύριων νομισμάτων ήταν στο 94,169, κοντά στο χαμηλό 2-1 / 2 μηνών της Παρασκευής, στο 93,808.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,1765 δολάρια, όχι κοντά στο τριμηνιαίο υψηλό των 1,18155 δολαρίων, το οποίο άγγιξε τη Δευτέρα.

Πολλά νομίσματα αναδυόμενων αγορών, όπως η τουρκική λίρα και το νοτιοαφρικανικό νόμισμα, διατήρησαν επίσης ορισμένες αποστάσεις από τα χαμηλά που χτύπησαν τον περασμένο μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα