Fed: Ανεπιθύμητη εξέλιξη ο πληθωρισμός, λέει ο Βernanke

Τρίτη, 06 Ιουνίου 2006 07:46

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Federal Reserve Ben S. Bernanke, είπε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού είναι «ανεπιθύμητες» και πως θα εξασφαλίσει ότι η τάση δεν θα διατηρηθεί.

Τα σχόλια του προέδρου της Fed, Ben S. Bernanke, κατέδειξαν την περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ για την χαλιναγώνηση του πληθωρισμού.

Mιλώντας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Ενωσης Αμερικανών Τραπεζιτών, ο πρόεδρος της Fed είπε, ότι η οικονομία των ΗΠΑ εισέρχεται σε περίοδο αλλαγής και ότι ο αναμενόμενος περιορισμός της οικονομικής ανάπτυξης φαίνεται τώρα ότι έρχεται.

Τα σχόλια του Bernanke, επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία, παρά το ότι διαφαίνονται τα σημάδια μιας συρρίκνωσης. Τα ομόλογα και οι μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, καθώς οι διαπραγματευτές στοιχηματίζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια στο 5,25%, κατά την επόμενη συνεδρίασή της στα τέλη αυτού του μήνα.

Η απόδοση των ομολόγων διετούς διάρκειας, που συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ευαίσθητων που συνδέονται με τα επιτόκια, αυξήθηκε 7 μονάδες βάσης, στο 5% στις 4:37 μ.μ. στη Ν. Υόρκη. Οι μετοχές ανέκαμψαν και το δολάριο περιόρισε κατά τι την πτώση του.

Οι διαπραγματευτές κατά 76% πιστεύουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 5,25% στις 29 Ιουνίου, από το 48% που το πίστευαν, πριν από τα σχόλια του Bernanke.

Ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων που άρχισε πριν από δύο χρόνια είναι ήδη ο μακροβιότερος, πλέον του ενός τετάρτου του αιώνα.

Η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε μόλις 75.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάϊο, τις λιγότερες μέσα σε επτά μήνες. Οι δείκτες της βιομηχανικής παραγωγής και του τομέα των υπηρεσιών, υποχώρησαν τον τελευταίο μήνα, έναντι του Απριλίου. Οι δείκτες πληθωρισμού και στις δύο εκθέσεις του Institute of Supply Management, σημείωσαν άνοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα