Ryanair: Υψηλότερο κόστος καυσίμων, μείωση κερδών το δ' τρίμηνο

Τρίτη, 06 Ιουνίου 2006 09:41

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 14%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας χαμηλού μεταφορικού κόστους της Ευρώπης, Ryanair Holdings Plc, αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης του κόστους των καυσίμων.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 27,7 εκατ. ευρώ (35,7 εκατ. δολ.) ή 3,6 σεντς ανά μετοχή το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 32,2 εκατ. ευρώ ή 4,2 σετνς ανά μετοχή, πριν από ένα έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οικονομικού της διευθυντή, Howard Millar, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα. Οι πωλήσεις της Ryanair, αυξήθηκαν 19%, φθάνοντας στα 375,7 εκατ. ευρώ.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Michael O'Leary, έχει αυξήσει τη δυναμικότητα ανανεώνοντας τον στόλο των Boeing 737-200 με μεγαλύτερα Boeing 737-800 και αυξάνει του προορισμούς προσθέτοντας νέους, όπως το Μαρόκο. Στη στρατηγική του δεν περιλαμβάνονται προσαυξήσεις εξ αιτίας του κόστους των καυσίμων, ενώ άρχισε να χρεώνει τις αποσκευές στις 16 Μαρτίου.

Τα κέρδη της Ryanair την τρέχουσα χρήση θα αυξηθούν από 5% έως 10% εάν η τιμή του αργού πετρελαίου διατηρηθεί στα περίπου 70 δολ. το βαρέλι, σύμφωνα με την εταιρεία. Τα καθαρά κέρδη το δωδεκάμηνο έως τον Μάρτιο, αυξήθηκαν 9,5%, στα 306,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία που εδρεύει στο Δουβλίνο. Τα έσοδα στο σύνολο της χρήσης αυξήθηκαν 29%, φθάνοντας στο 1,69 δισ. ευρώ.

Το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και προέβλεπαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 24 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της Ryanair έχουν υποχωρήσει φέτος 17%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της αεροπορικής εταιρείας να ανέρχεται σε 5,29 δισ. ευρώ.

Το κόστος των καυσίμων το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε 40% στα 110,7 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση υστερεί, καθώς το Πάσχα άργησε φέτος, είπε ο Millar.

H αεροπορική εταιρεία θα παραλάβει 30 νέα αεροσκάφη μέσα στην τρέχουσα χρήση και θα προσλάβει περίπου 320 πιλότους, σύμφωνα με τον οικονομικό της διευθυντή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα