Citigroup: Σε επίπεδα ρεκόρ ο χρυσός σε τρία χρόνια

Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό
Τρίτη, 06 Ιουνίου 2006 12:01

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ ενδέχεται να αναρριχηθούν οι τιμές του χρυσού τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός ωθεί του επενδυτές να αγοράσουν το πολύτιμο μέταλλο ως εξασφάλιση, σύμφωνα με την Citigroup Inc., τη μεγαλύτερη εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο.

«Είμαστε θετικοί στον χρυσό για τρία χρόνια και περιμένουμε να φτάσει υψηλά, πολύ υψηλά μέσα στο χρόνο», ανέφερε ο αναλυτής της Citigroup, John Hill σε έκθεσή του στις 4 Ιουνίου, συμπληρώνοντας: «Δεν θα εκπλαγούμε εάν δούμε το χρυσό να φθάνει στα παλαιότερα υψηλά των 850 δολ. η ουγγιά».

Οι ράβδοι για άμεση παράδοση ενδέχεται να κυμανθούν στα 632 δολ. η ουγγιά το 2006, από 445,39 δολ. που ήταν πέρυσι, είπε ο Hill. Η πρόβλεψη είναι 14% υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη της τράπεζας. Ο χρυσός το 2007 θα κυμανθεί στα 700 δολ. η ουγγιά και το 2008 στα 750 δολ. η ουγγιά.

Το πολύτιμο μέταλλο, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών και στα 730,40 δολ. η ουγγιά τον περασμένο μήνα, μετά την ανησυχία που εξέφρασε η Federal Reserve των ΗΠΑ για την αύξηση των τιμών. Ο πρόεδρος της Fed, Ben S. Bernanke, είπε χθες ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού είναι «ανεπιθύμητες».

Ο χρυσός αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 850 δολ. η ουγγιά τον Ιανουάριο του 1980, όταν η επανάσταση στο Ιράν, σταμάτησε τις εξαγωγές πετρελαίου. Σε σημερινά δολάρια εκείνη η τιμή ισοδυναμεί σε περίπου 2.100 δολ. Το πολύτιμο μέταλλο στις 3:06 μ.μ. στο Σύδνεϋ, διαπραγματευόταν στα 635,17 δολ. η ουγγιά.

Οι ράβδοι χρυσού έχουν υποχωρήσει 13% από τις 12 Μαΐου, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια και οι μεγάλοι κερδοσκόποι, μείωσαν τις τοποθετήσεις τους, μετά την αύξηση της τιμής του μετάλλου περίπου 200 δολ. η ουγγιά από τις 31 Δεκεμβρίου έως τα μέσα Μαΐου. Τα σκαμπανεβάσματα των τιμών του χρυσού τις 50 τελευταίες ημέρες είναι τα μεγαλύτερα μέσα σε 5,5 χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα