Market Beat: Ξεκίνημα με επιβάρυνση του φρονήματος από τις διεθνείς εξελίξεις και τη Moody’s  

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 09:54
UPD:10:04
G4PHOTOS/EUROKINISSI

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η αγορά θα κινηθεί κάτω από την επίδραση διαφόρων και αντίθετης κατεύθυνσης δεδομένων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πρόκειται να επιβάλουν νέους δασμούς ο ένας για τα προϊόντα του άλλου σήμερα, στην τελευταία κλιμάκωση ενός θερμού εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι δύο χώρες έχουν ήδη ανταλλάξει δασμολογήσεις, για τα εμπορεύματα του άλλου, ύψους κοντά στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια νωρίτερα αυτό το έτος. Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν είχε οριστεί ημερομηνία για τον επόμενο γύρο συνομιλιών. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Κίνα έχει ακυρώσει τις επερχόμενες εμπορικές συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν θα στείλει αυτήν την εβδομάδα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Liu He στην Ουάσινγκτον.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα στην Ασία τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ ήταν πιο αδύναμα, ενώ ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,6%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν ο πλέον πιεσμένος δείκτης, μειωμένος κατά 1,25%. Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης ήταν σε νομίσματα, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε μεγάλα ασιατικά κέντρα, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα έκλεισαν για διακοπές.

Η όξυνση στη διεθνή σκηνή είναι σαφής. Ενώ δεν ήταν σαφής η πρόθεση των ισχυρών θεσμικών, αναφορικά με το ξεστράτισμα της Αθηναϊκής αγοράς από την συντονισμένη ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων παγκόσμια. Η τρίτη και ανοδική βδομάδα του Σεπτέμβρη απόκτησε κέρδη στην τελευταία σύνοδο. Δεν μας έπεισε, καθώς θεωρήσαμε κάποιες επεμβάσεις στο δεύτερο μέρος των περισσότερων συνεδριάσεων ότι ίσως και να υπηρέτησαν πολύ «ταπεινών κινήτρων» σκοπιμότητες. Εξαιρούνται οι σκοπιμότητες για την αγορά παραγώγων της οποίας ο τζίρος ήταν αρκετές μέρες ανώτερος της υποκείμενης αγοράς εκτός της Παρασκευής. Άλλωστε οι «γάτες» περίμεναν την αναγκαστική εισροή από τα index tracker funds και οικοδόμησαν τη δημιουργική αναταραχή που γέννησε νέα χαμηλά για αρκετά blue chip.   

Η στατιστική εικόνα των blue chip μετά την τρίτη εβδομάδα του πτωτικού Σεπτέμβρη είναι μεικτή. Έχουμε τις ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ και ΣΑΡ των οποίων το ελάχιστο της βδομάδας έγινε και κατώτερο τελευταίων τριών μηνών ενώ για ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ, ΕΥΔΑΠ, και ΜΠΕΛΑ αποτέλεσε νέο χαμηλό τελευταίων δώδεκα μηνών. Στον αντίποδα το ανώτερο εβδομάδας για ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ έγινε ανώτερο τελευταίων τριών μηνών ενώ για τις ΜΟΗ και ΤΕΝΕΡΓ ήταν και νέο υψηλό τελευταίων 12 μηνών.

Το Ελληνικό Κράτος από την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό και μετά, ήταν παράδειγμα χώρας με πολλαπλά πάνω κάτω. Τελευταία όμως η κατάσταση αφορούσε σε μια μόνιμη σχεδόν κατρακύλα. Οι υπόλοιπες οικονομικές οντότητες με τις οποίες συνεργάζεται, δεν εμπιστεύονται να μετρηθεί το «βάθος» της βουτιάς από Έλληνες ή ακόμα και Ευρωπαίους  οικονομολόγους. Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι η θέση και η υπόσταση του παρατηρητή, επηρεάζει το αποτέλεσμα της παρατήρησης. Υπάρχουν οι εταιρίες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, δηλαδή της ισχύος κάθε οικονομικής οντότητας που ζητάει δανεικά από την παγκόσμια αγορά. Στα  πρώτα χρόνια των μνημονίων αυτές χαρακτηρίστηκαν ως «διαβολικές» εταιρίες που μας απέκλεισαν από τις αγορές και τελευταία έγιναν δίκαιοι εκτιμητές των ελληνικών επιτευγμάτων. Προχθές η Moody’s δεν μας αξιολόγησε και σήμερα θα δούμε αν το 10ετές ομόλογο… «κρυολόγησε». 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

Οι αγορές αφομοιώνουν τα μηνύματα της ΕΚΤ περιμένοντας την Fed

Δεν θα χαρακτηρίζαμε την εβδομάδα που πέρασε άσχημη για τις αγορές. Ήταν ένα ακόμα χαστούκι στους απαισιόδοξους. Αλλά και σε όσους, από πολιτική εμπάθεια, δεν αναγνωρίζουν τα οφέλη για την ανάπτυξη και την οικονομική δραστηριότητα γενικότερα, από τη μείωση των φόρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ. Βέβαια, υπάρχει και θα υπάρχει ο πονοκέφαλος που αφορά στην κατάληξη του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ωστόσο και για αυτόν υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, που φροντίζει να εμφανίζονται ο Πρόεδρος, με δηλώσεις ή αναφορές στο θέμα, με κάθε ευκαιρία. Άλλωστε οι διακυμάνσεις των τιμών έχουν άμεση εξάρτηση από την ψυχολογία των επενδυτών και είναι γνωστό, πως με τον καιρό μειώνεται η ισχύς ενός έκτακτου παράγοντα, δυσάρεστου για τους αγοραίους ή ευχάριστου, όταν η διάρκειά του παρατραβάει.

Η σόγια μέρος του εμπορικού πολέμου

Αυτή τη βδομάδα λοιπόν οι αγορές αποτύπωσαν την ανακούφιση των διαχειριστών κεφαλαίων, από το δεδομένο της κάτω του αναμενόμενου ποσόστωσης στη νέα δασμολόγηση εισαγόμενων προϊόντων στις ΗΠΑ από την Κίνα. Μελετώντας αυτή την υπόθεση ανακαλύπτουμε διάφορες «λεπτομέρειες», που δεν είναι «υποχρεωμένοι» να γνωρίζουν οι αναγνώστες, καθώς και οι υπόλοιποι συνάδελφοι δεν βρίσκουν πως ενδιαφέρει ένα Ευρωπαίο πολίτη. Αλλά επιλέξαμε μια έκφανση αυτής της διαμάχης μεταξύ δυο τεραστίων διαστάσεων εμπορικών εταίρων, για να δώσουμε μια γεύση από αυτό τον πόλεμο και μια αίσθηση για τις διαστάσεις των συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. 

Σε διάσκεψη μιας επιτροπής επί των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στο Κάνσας, ένας εμπειρογνώμονας εξηγούσε γιατί η Κίνα θα παραμείνει εξαρτημένη από τη σόγια των ΗΠΑ, για να τροφοδοτεί τα τεράστια κοπάδια χοίρων που χρειάζεται, για να θρέψει τον πληθυσμό της. Στο πάνελ συμμετείχε και ο Μου Γουαν Κούι αντιπρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες επεξεργασίας σόγιας της Κίνας και όταν ήρθε η σειρά του να μιλήσει ξεκίνησε λέγοντας: «Όλα όσα μόλις ακουστήκαν ήταν λάθος». Στη συνέχεια παρουσίασε μια στρατηγική έξη σημείων για τη μείωση της κατανάλωσης σόγιας από την Κίνα. «Πολλοί ξένοι επιχειρηματίες και πολιτικοί έχουν υποτιμήσει την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού να στηρίξει την κυβέρνηση σε έναν εμπορικό πόλεμο». Δήλωσε ο Mu, αντιπρόεδρος της Yihai Kerry, που ανήκει στη Wilmar International με έδρα τη Σιγκαπούρη. Διαπιστώνεται από εξειδικευμένους αναλυτές, αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη βιομηχανία σόγιας και την κυβέρνηση της Κίνας ότι το μεγαλύτερο έθνος παραγωγής χοιρινού κρέατος στον κόσμο μπορεί να απογαλακτιστεί από τις εξαγωγές σόγιας των ΗΠΑ. Ζορίζοντας τους Αμερικανούς αγρότες, από το βούλιαγμα μιας εμπορικής σχέσης 36 χρόνων, αξίας 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, προκαλώντας παράλληλα ριζική μετατόπιση των παγκόσμιων εμπορικών ροών.

Μόνο ένα από τα έξη σημεία της στρατηγικής του Mu αναφέρουμε. Αν μειωθεί η περιεκτικότητα σε σόγια στην τροφή των χοίρων, θα μπορούσε, εάν υιοθετηθεί ευρέως, να εξαφανίσει τη ζήτηση από την Κίνα για τη σόγια των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters. Η μείωση της ποσότητας σόγιας για χοίρους από το τυπικό 20%, στο 12%, θα ισοδυναμεί με μείωση της ζήτησης έως 27 εκατ. τόνων σόγιας ετησίως. Αντιστοιχεί δε, σε ποσό ίσο με 82% των κινεζικών εισαγωγών σόγιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Νομίζουμε ότι είναι κατανοητή η ανησυχία για την έκβαση της διαπραγμάτευσης μεταξύ γιγάντων του εμπορίου, αλλά επίσης φαίνεται ότι και οι δυο πλευρές διαθέτουν ισχυρά «επιχειρήματα». Αυτό που μας διαφεύγει είναι η ευκολία με την οποία οι Κινέζοι πολίτες μπορούν να συντονιστούν για έναν κοινό σκοπό όταν στη Δύση ο καθένας λατρεύει το… I did it My way.

Συναγερμοί χωρίς αγοραία επιβεβαίωση

Η εβδομάδα που πέρασε, λόγω επετείου από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, ξεκίνησε με τα πρωτοσέλιδα να ειδοποιούν για τα επερχόμενα δυσάρεστα γεγονότα, που θα επαναλάβουν κατά μια έννοια την ζημιά του συστήματος παγκόσμια. Ο Martin Feldstein - πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής της διοίκησης του Reagan προειδοποίησε: «Κατά την κρίση μου ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χρηματιστηριακή αγορά είναι η μελλοντική αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων». Βλέπει υψηλότερο πληθωρισμό, που οφείλεται στις σκληρότερες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, αναγκάζοντας τη Fed να αυξήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων πιο επιθετικά. Κατά την άποψή του, ο κυριότερος λόγος για πτώση στα ομόλογα και ως εκ τούτου και στις μετοχές είναι το ογκώδες κρατικό έλλειμμα.

Τόνισε ότι: «Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι το ομοσπονδιακό χρέος που κατέχει το κοινό θα αυξηθεί από το 78% του ΑΕΠ τώρα, σε σχεδόν 100% την επόμενη δεκαετία». Συμπερασματικά σημείωσε «Η άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα μειώσει την τρέχουσα αξία των μελλοντικών εταιρικών κερδών και θα παράσχει στους επενδυτές μια εναλλακτική λύση έναντι των μετοχών. Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των τιμών των μετοχών. Δεν ξέρω πότε θα συμβεί αυτό, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα γίνει». Οι περισσότεροι αναλυτές αυτής της κατηγορίας εντοπίζουν το πρόβλημα στα τρισεκατομμύρια του ελλείμματος των ΗΠΑ, αδιαφορώντας για τη συνεχή αύξηση της κερδοφορίας των εταιριών. Αλλά οι αγορές συνεχίζουν το meltup δηλαδή την άνοδο από αγοραστές που τοποθετούν κεφάλαια γιατί τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων τα δικαιολογούν, και οι τιμές ανεβαίνουν. Αλλά δεν προτιμώνται όλοι οι κλάδοι ούτε όλες οι κεφαλαιοποιήσεις. Κύρια ανάπτυξη κερδών εμφανίζουν οι εταιρίες με διεθνή ως παγκόσμια παρουσία και ειδικά κάποιες της τεχνολογίας.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Την τρίτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2929,67 μονάδες, είχε άνοδο +0,85% ενώ στο 2018 διαμόρφωσε κέρδη +9,58%. Ο Dow, με μεταβολή +2,25%, έκλεισε στις 26.743,50 μονάδες, στο 2018 κερδίζει 8,19%. Ο S&P400 υποχωρώντας -0,25% διαμόρφωσε επίδοση φέτος +7,41%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -0,55%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +11,51%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -0,29%, μείωσε τα κέρδη του για το 2018 στο +15,70%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +2,55% στη βδομάδα, με απώλειες -2,57% στο 2018. Ο DAX κέρδισε +2,53%, με ετήσια επίδοση -3,77%, ο CAC είχε μεταβολή +2,65%, διεύρυνε τη θετική του απόδοση στο 2018 +3,42%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +2,40% και στο έτος αποδίδει -4,52%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +3,12%, στο 2018 αποδίδει πλέον -1,45%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +5,32%, με +3,98% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχώρησε -0,54%, ανακτώντας θετική επίδοση για το 2018, με απόδοση -0,02%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,36%, στο 2018 απόκτησε κέρδη +4,86%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,90% και επίδοση για φέτος -5,20%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -3,28%, στο 2018 αποδίδει +8,18%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +2,45% και στο 2018 εμφάνισε επίδοση -6,57%. Άνοδο +4,32% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -15,41%. 

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, +0,42%, στα 11981,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2018 -7,80%. Αντίθετα κατά +2,51%, κινήθηκε το πετρέλαιο Crude.  Στο 2018 γράφει κέρδη +17,65%.

Η ΕΚΤ μίλησε

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε ελαφρώς τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2018 και το 2019, κυρίως λόγω της εξασθένησης της εξωτερικής ζήτησης. Όπως είχε προβλεφθεί προηγουμένως, ο ρυθμός πληθωρισμού βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να είναι 1,7% το 2018, το 2019 και το 2020, δηλαδή κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ που είναι 2,0%. Ο βασικός πληθωρισμός ήταν 2,0% τον Αύγουστο, αλλά ο δομικός ήταν μόνο 1,0%.

Η τράπεζα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να σταματήσει τις αγορές ομολόγων στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi επανέλαβε μια προηγούμενη δέσμευση να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ «στα σημερινά τους επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση όσο χρειάζεται (για να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού της τράπεζας)».

Από την έναρξη του προγράμματος, οι αγορές ομολόγων ανήλθαν σε περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να αγοράσει επιπλέον 30 δις ευρώ σε ομόλογα αυτό το μήνα και 15 δις μηνιαίως μέχρι το τέλος του έτους, που σταματά το QE.  Οι Αμερικάνοι  αναλυτές αναφέρουν ότι το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων πιθανότατα έχει να κάνει περισσότερο με την ανικανότητα της ΕΚΤ να τις διατηρήσει, παρά με την επιθυμία της τράπεζας να αποσυρθεί ουσιαστικά από τη νομισματική χαλάρωση. Έτσι η άμβλυνση των φόβων για τον εμπορικό πόλεμο ώθησε ανοδικά περαιτέρω τις ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, σε τομείς ευαίσθητους στο κλίμα που επικρατεί στο παγκόσμιο εμπόριο όπως οι μεταλουργικές εταιρίες και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 αυξήθηκε κατά 0,4%, ενώ ο Euro STOXX 50 κατέγραψε άνοδο 0,8%. Και οι δύο είχαν τη δέκατη στη σειρά σύνοδο με κέρδη.

Την τελευταία φορά που το STOXX 600 παρουσίασε τόσο έντονα ανοδική δυναμική ήταν το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, αλλά για τον Euro STOXX 50 ήταν η μεγαλύτερη ανοδική αλυσίδα από το 1997. Οι φθηνές αποτιμήσεις τροφοδότησαν επίσης τη ζήτηση για ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες εμφάνισαν χαμηλές επιδόσεις απέναντι στις μετοχές των ΗΠΑ από τις ανησυχίες ότι η οικονομία της περιοχής που προσανατολίζεται στις εξαγωγές θα μπορούσε να πληγεί περισσότερο από εμπορικούς πόλεμους. Πλέον την τάση σφραγίζει η προσδοκία για την κίνηση της Fed για αύξηση στα επιτόκιά της.

ΧΑ

Μια γεμάτη υπολογισμούς και περιπέτειες ανοδική εβδομάδα 

Οι συνεδριάσεις της εβδομάδας με την εκπνοή των σειρών Σεπτεμβρίου, όπου έχουμε την αλλαγή στη λήξη όλων των παράγωγων προϊόντων, «αφιερώθηκαν» στην απομάκρυνση του μέσου όρου από το χαμηλό έτους και τελευταίων 12 μηνών στις 675,77 μονάδες. Είχε σημειωθεί την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη και από τότε μεσολάβησαν έξη συνεδρίες με μια μόνο εξ αυτών καθοδική. Οι αγοραίοι ανέμεναν, εκτός των σκοπιμοτήτων για μια ομαλή εκπνοή στα παράγωγα, την έκθεση της Moody’s στο τέλος της βδομάδας και είχανε υπολογίσει τις εισροές κεφαλαίων την Παρασκευή που θα επέφεραν οι αλλαγές στους δείκτες διεθνείς FTSE. Επίσης είχανε ετοιμαστεί για τις αντιδράσεις των ξένων θεσμικών τις οποίες θα προκαλούσαν οι παρουσιάσεις των εισηγμένων που έλαβαν μέρος στο ετήσιο road show του Λονδίνου που οργανώνει η ΕΧΑΕ.

Τη Δευτέρα η αγορά άνοιξε με τον δείκτη της στις 681 μονάδες με κλείσιμο την Παρασκευή στις 681,69 και έκλεισε στις 682,75 με μεταβολή +0,16% και ο 25άρης έκλεισε στις 1800,50 από 1795,87 ανεβαίνοντας κατά +0,26%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,703 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,523 εκατ. και στα κέρδη συνέβαλλαν οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,16% από +2,62% την προηγούμενη σύνοδο). Η νευρικότητα ενδοσυνεδριακά δεν άφησε μόνο θετικές προσδοκίες για τη σύνοδο της Τρίτης που αποδείχθηκε επίσης ανοδική με κίνηση των βασικών δεικτών στο μεγαλύτερο διάστημα σε θετικό πεδίο. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,858 με πακέτα αξία 2,090 εκατ. ευρώ. Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 14) με τρία στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,58% και έφθασε στις 686,68 από 682,75 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1805,31 με μεταβολή +0,27%. Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,03%) και μετά από μέρες αδιαφορίας οι μετοχές εκτός 25άρη αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,50% από -0,91% τη Δευτέρα.

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική τάση, με κίνηση μόνιμα σε θετικό πεδίο. Αλλά ο ΓΔ από τις 698,27 μονάδες, που ήταν το ανώτερο μέρας στις 14:54 με κέρδη τότε περίπου +1,7%,  οδηγήθηκε ψηλότερα +0,42% και έφθασε στις 689,59 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1811,80 με μεταβολή +0,36%. Οι μεταβολές για τις Τράπεζες έδωσαν τελικά στο δείκτη τους πτωτική μεταβολή ενώ 16 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,472 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 2,538 εκατ. Οι πιέσεις στο δεύτερο μέρος που προκάλεσαν το ψαλίδισμα των κερδών στη μέση της βδομάδας ειδοποίησαν για την πτώση της Πέμπτης εν μέσω ανοδικών συνεδριάσεων παγκόσμια. Οι δείκτες εμφάνισαν πτωτική τάση και κίνηση σε αρνητικό πεδίο. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-5,89% από -0,64%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -7,73% από -0,49%, την ΕΤΕ στο -4,49% από -0,39%, ΕΥΡΩΒ -4,23% από +0,38% και την ΠΕΙΡ στο -6,05% από -3,52%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,195 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,644 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,24% και έφθασε στις 681,03 μονάδες δηλαδή επέστρεψε από εκεί που ξεκίνησε τη βδομάδα και ο 25άρης έκλεισε στις 1789,86 με μεταβολή -1,21%.

Την Παρασκευή είχαμε ξανά εγγραφή τιμών πάνω από τις 698 μονάδες και με την (ελέω αλλαγών στους διεθνείς δείκτες FTSE) εκτόξευση κατά +2,6%, επιτεύχθηκε άνοδος του ΓΔ +2,5% στη βδομάδα. Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,42%) ενώ η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε σημαντικά. Όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (23 από 11) blue chip έναντι των καθοδικών (1 από 14) και ένα την ΕΕΕ στα αμετάβλητα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 104,435 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 18,906 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,60% και έφθασε στις 698,74 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1832,11 με μεταβολή +2,36%.  

Η στατιστική εικόνα των blue chip μετά την τρίτη εβδομάδα του πτωτικού Σεπτέμβρη είναι μεικτή. Έχουμε τις ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ και ΣΑΡ των οποίων το ελάχιστο της βδομάδας έγινε και κατώτερο τελευταίων τριών μηνών ενώ για ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ, ΕΥΔΑΠ, και ΜΠΕΛΑ αποτέλεσε νέο χαμηλό τελευταίων δώδεκα μηνών. Στον αντίποδα το ανώτερο εβδομάδας για ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ έγινε ανώτερο τελευταίων τριών μηνών ενώ για τις ΜΟΗ και ΤΕΝΕΡΓ ήταν και νέο υψηλό τελευταίων 12 μηνών.

Στην τρίτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη ο ΓΔ κέρδισε +2,50% και ο 25άρης +2,02%, με τον FTSEM στο +1,36%. Έτσι στο μήνα ο μέσος όρος χάνει -4,23%, ο 25άρης -4,61% και ο  FTSEM -5,31%.

Η κατάταξη με βάση τις εβδομαδιαίες επιδόσεις περιλαμβάνει λίγα καθοδικά blue chip, γενικά θα τις αντιπαραβάλουμε με την επίδοση στο μήνα, ήτοι ΑΛΦΑ -2,35% στο μήνα -21,24%, ΕΤΕ -1,54% στο μήνα -29,67%, ΓΡΙΒ -1,49% στο μήνα –6,57%, ΦΡΛΚ -1,46% στο μήνα -0,92%, ΜΠΕΛΑ -1,43% στο μήνα -3,42% και ΕΥΔΑΠ -0,38% στο μήνα -3,49%. Αντίθετα η ομάδα με άνοδο πάνω από +4,5% είναι μεγάλη και αποτελείται από τις ΣΑΡ +10,14% στο μήνα +5,56%, ΜΟΗ +9,71% στο μήνα +11,33%, ΑΔΜΗΕ +9,10% στο μήνα +3,15%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +9,01% στο μήνα +0,,97%, ΕΥΡΩΒ +8,76% στο μήνα -10,48%, ΤΙΤΚ +7,82% στο μήνα +8,59%, ΠΕΙΡ +7,23% στο μήνα -12,92%, ΕΛΠΕ +6,56% στο μήνα +4,66%, ΟΠΑΠ +4,78% στο μήνα +1,89%. Ακολουθούν μετοχές που «συνηθίζουν» να παρακολουθούν τις μεταβολές των βασικών δεικτών ήτοι οι ΒΙΟ +2,41% στο μήνα 0,00%, ΔΕΗ +2,22% στο μήνα -12,17% και ΕΧΑΕ +2,21% στο μήνα -1,79%. Αλλά οι ανοδικές μετοχές συμπληρώνονται από εκείνες με μεταβολές από 0,0% ως 2%. Ήτοι ΤΕΝΕΡΓ +1,75% στο μήνα +4,59%, ΛΑΜΔΑ +1,48% στο μήνα +2,40%, ΜΥΤΙΛ +1,04% στο μήνα +1,27%, ΑΡΑΙΓ +1,03% στο μήνα -0,76%, ΟΛΠ 0,0% στο μήνα -0,12%. Η εκτίμησή μας για την τρέχουσα εβδομάδα είναι πως υπάρχει πιθανότητα συνέχισης της ανόδου σε εβδομαδιαία βάση αλλά το διεθνές κλίμα θα αποτελέσει το φίλτρο που θα την αποτρέψει ή θα την επιτρέψει. 

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Με σχεδόν ουδέτερες προσδοκίες τα στοιχήματα για τον 25άρη

Στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου είχαμε, λόγω μετακύλησης θέσεων, άνοδο 181% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Η δε υποχώρηση στις ανοικτές θέσεις, αφορούσε στην επικράτηση νέων σειρών για την εβδομάδα που ξεκινά. Ο 25άρης κατέληξε στις 1832,11 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,02%. Στα options του οι όγκοι αυξήθηκαν κατά +46,50%. Στα 9 calls αντιστοιχούσαν 4 put.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, ανήλθαν σε 22.492 συμβόλαια, καταλήγοντας με 7.620 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Σεπτεμβρίου, διαμορφώθηκε στα 2.213 από 1.222 ΣΜΕ. Για τη σειρά του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 2.249 από 377 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Οκτωβρίου ανήλθαν σε 7.485 από 1.286 και της επόμενης σε 135 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ Οκτωβρίου, έγιναν στις 1831,00 μονάδες. Οι traders έδωσαν υστέρηση 1,1 μονάδων στο ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς έναντι του 25άρη.

Η στατιστική εικόνα των blue chip μετά την τρίτη εβδομάδα του πτωτικού Σεπτέμβρη είναι μεικτή. Η κατάταξη με βάση τις εβδομαδιαίες επιδόσεις περιλαμβάνει λίγα καθοδικά blue chip ήτοι ΑΛΦΑ -2,35%, ΕΤΕ -1,54%, ΓΡΙΒ -1,49%, ΦΡΛΚ -1,46%, ΜΠΕΛΑ -1,43% και ΕΥΔΑΠ -0,38%. Αντίθετα η ομάδα με άνοδο πάνω από +4,5% είναι μεγάλη και αποτελείται από τις ΣΑΡ +10,14%, ΜΟΗ +9,71%, ΑΔΜΗΕ +9,10%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +9,01%, ΕΥΡΩΒ +8,76%, ΤΙΤΚ +7,82%, ΠΕΙΡ +7,23%, ΕΛΠΕ +6,56%, ΟΠΑΠ +4,78%. Ακολουθούν μετοχές που «συνηθίζουν» να παρακολουθούν τις μεταβολές των βασικών δεικτών ήτοι οι ΒΙΟ +2,41%, ΔΕΗ +2,22% και ΕΧΑΕ +2,21%. Αλλά οι ανοδικές μετοχές συμπληρώνονται από εκείνες με μεταβολές από 0,0% ως 2%. Η εκτίμησή μας για την τρέχουσα εβδομάδα είναι πως υπάρχει πιθανότητα συνέχισης της ανόδου σε εβδομαδιαία βάση αλλά το διεθνές κλίμα θα αποτελέσει το φίλτρο που θα την αποτρέψει ή θα την επιτρέψει. 

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας κατέρρευσαν σήμερα Δευτέρα, καθώς η Κίνα ανέβασε τις εντάσεις  στις διαπραγματεύσεις για τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, ακυρώνοντας τις επερχόμενες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αφού οι κορυφαίοι παραγωγοί του μαύρου χρυσού απέκλεισαν την αύξηση της παραγωγής ακαθάριστου πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ ήταν πιο αδύναμα, ενώ ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,6%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν ο πλέον πιεσμένος δείκτης, μειωμένος κατά 1,2%.

Το μεγαλύτερο μέρος της δράσης ήταν σε νομίσματα, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε μεγάλα ασιατικά κέντρα, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα έκλεισαν για διακοπές.

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στον εμπορικό πόλεμο. Η Κίνα ακυρώνει επίσης τις εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και μια προτεινόμενη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Liu.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, δεν έχουν ημερομηνία για περαιτέρω συνομιλίες.

Η εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχει τρομάξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές που ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα