Eμπορικός πόλεμος: Τι περιλαμβάνει η κινεζική Λευκή Βίβλος των 36.000 χαρακτήρων

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 09:14
UPD:09:19
REUTERS/Damir Sagolj

Λευκή Βίβλο, με την οποία επιχειρεί να «ξεκαθαρίσει τα δεδομένα» της εμπορικής διαμάχης της με τις ΗΠΑ εξέδωσε η Κίνα. Αν και κατηγορεί την Ουάσιγκτον για «πρακτικές εκφοβισμού» στο εμπόριο, επισημαινει ότι στόχος της είναι να επιδιώξει διάλογο και «λογικές λύσεις». 

Η Βίβλος των 36.000 κινεζικών χαρακτήρων αποτελείται από έξι μέρη:

α) Ανάλυση των προοπτικών για αμοιβαία επωφελή εμπορική και ευρύτερα οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

β) Δεδομένα για τις υφιστάμενες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ 

γ) Καταγραφή των προστατευτικών πρακτικών της αμερικανικής κυβέρνησης 

δ) Πρακτικές «εμπορικού εκφοβισμού» των ΗΠΑ (trade bullying) 

ε) Αρνητικές επιπτώσεις των αμερικανικών πρακτικών στην παγκόσμια οικονομία 

στ) Παρουσίαση των θέσεων του Πεκίνου 

«Η Κίνα είναι η κορυφαία αναπτυσσόμενη οικονομία και οι ΗΠΑ η κορυφαία ανεπτυγμένη οικονομία του πλανήτη. Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο είναι μεγάλης σπουδαιότητας για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας» επισημαίνεται στη Λευκή Βίβλο, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά την ενεργοποίηση των δασμών από τις δύο χώρες. 

Αναφέρεται επίσης ότι οι δύο χώρες είναι σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και ακολουθούν διαφορετικό οικονομικό μοντέλο και κατά συνέπεια οι εμπορικές αντιπαραθέσεις είναι έως έναν βαθμό φυσικές. «Το κλειδί, ωστόσο, βρίσκεται στο να ενισχύσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να προωθήσουμε τη συνεργασία και να διαχειριστούμε τις διαφορές μας» τονίζει το Πεκίνο. 

«Σε πνεύμα ισότητας, λογικής και με στόχο να συναντηθούμε κάπου στη μέση, έχουμε δημιουργήσει μία σειρά μηχανισμών επικοινωνίας και συνεργασίας όπως ο Στρατηγικός Οικονομικός Διάλογος και η Κοινή Επιτροπή Εμπορίου» συνεχίζει, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία 40 χρόνια για να υπερβούν εμπόδια και να προωθήσουν τις διμερείς σχέσεις.

Ωστόσο, επισημαίνει, ότι με το δόγμα «Η Αμερική Πρώτα» η νέα αμερικανική κυβέρνηση «έχει εγκαταλείψει τις νόρμες του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότιμης διαβούλευσης, που καθοδηγούν τις διεθνείς σχέσεις». 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα