Στα πρόθυρα Οικονομικού Ψυχρού Πολέμου;

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 09:05
REUTERS/Jason Lee

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Οι επενδυτές σε ΗΠΑ και Κίνα είχαν μία απροσδόκητη αντίδραση στο νέο επεισόδιο της εμπορικής αντιπαράθεσης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.  Αύξησαν την έκθεσή τους σε ρίσκο και οδήγησαν σε δυναμική άνοδο τους δείκτες. Θεώρησαν ότι οι δασμοί του 10% και όχι 25% εκ μέρους της Ουάσιγκτον και η "μετριοπαθής" απάντηση του Πεκίνου αφήνουν παράθυρο ευκαιρίας για αποκλιμάκωση της έντασης. Οι ειδικοί διαφωνούν. 

Φοβούνται μία παρατεταμένη περίοδο διαρκούς επιδείνωσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, η οποία ενδεχομένως να μην στιγματιστεί από πολύ «θερμά» επεισόδια και μεγάλες αναταράξεις, αλλά θα οδηγήσει σε μία νέα πραγματικότητα: ανέγερση εμπορικών και επενδυτικών τειχών, επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και τελικά παγίδευση των δύο οικονομιών σε στασιμότητα. 

Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα όπλα στη διάθεσή τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γλιτώσουν τις πληγές. Όσο για τις άλλες μεγάλες εμπορικές δυνάμεις, σπεύδουν ήδη να εκμεταλλευθούν ευκαιρίες, να καλύψουν «κενά», που δημιουργούνται, αλλά και γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα υποστούν τις «παρενέργειες». 

Ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, εγκαταλείπει τα σχέδιά του για δημιουργία 1 εκατ. θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Όχι γιατί θέλει να τιμωρήσει την αμερικανική κυβέρνηση. Αλλά γιατί προβλέπει ότι ο εμπορικές φλόγες θα σιγοκαίνε για τουλάχιστον 25 χρόνια. 

Το πιστεύει και η JP Morgan Chase, η οποία και προειδοποιεί για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αυτή τη φορά οικονομικό. «Τώρα θα πρέπει να σκεφτούμε εάν ο τρέχον εμπορικός πόλεμος θα εξελιχθεί σε οικονομικό ψυχρό πόλεμο» είπε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Τιαντζίν ο Τζινγκ Ούλριχ, γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος Ασίας- Ειρηνικού της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. 

«Υπάρχει ακόμη μία ευκαιρία οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να επιδιώξουν κάποιου είδους συμφιλίωση», σχολίασε, αφού, όπως είπε, «όλοι γνωρίζουμε πως εάν ο εμπορικός πόλεμος συνεχιστεί θα είναι μία κατάσταση lose- lose, κανείς δεν θα μπορεί να επωφεληθεί». Ωστόσο τα εμπόδια είναι αρκετά, προειδοποίησε. 

Κούρσα όπλων... τεχνολογίας 

Η κυριότερη πηγή έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν βρίσκεται στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ, αλλά στη μάχη στον ευαίσθητο τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Οι ΗΠΑ έχουν προς το παρόν τα ηνία, αλλά η Κίνα εμφανίζεται άκρως επιθετική και ο κίνδυνος να τα χάσουν είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο από κάθε τι άλλο. Η κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης- για την οποία ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, έχει πει πως όποιος την κερδίσει θα είναι η κυρίαρχη δύναμη του πλανήτη- είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά όχι το μόνο. 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ  στηρίζουν την επιβολή δασμών στην Κίνα όχι μόνο στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, αλλά και στην καταγγελία για κλοπή τεχνολογίας από αμερικανικές επιχειρήσεις. Συνδέουν μάλιστα την κατηγορία αυτή με ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας για κλοπή τεχνολογίας. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διαμαρτύρονται για το «Made in China 2025», το οποίο έχει επισήμως ως στόχο να προωθήσει την καινοτομία των κινεζικών επιχειρήσεων και ανεπισήμως, όπως καταγγέλουν ξένες επιχειρήσεις, να θέσει εμπόδια στην παρουσία τους στην κινεζική αγορά. 

Ορισμένοι πιστεύουν ότι με θεμιτά και αθέμιτα μέσα οι Κινέζοι έχουν ήδη αποκτήσει προβάδισμα σε επιμέρους τομείς, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας. «Βλέπω την Κίνα να είναι πέντε χρόνια μπροστά από τις ΗΠΑ σε αυτό το πεδίο» είπε ο Αρούν Σανταραγιάν, καθηγητής του Stern School of Business στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης. Ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν σαφές προβάδισμα στην τεχνητή νοημοσύνη, συμπλήρωσε. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα