Υποχώρησε για δεύτερη ημέρα η τιμή του αργού στη Ν. Υόρκη

Mετά τη θετική στάση του Ιράν στις προτάσεις της Ε.Ε.
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 08:42

ΠΤΩΤΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα, κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά τη δήλωση αξιωματούχου του Ιράν, της τέταρτης μεγαλύτερης χώρας παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, ότι υπάρχουν «θετικά βήματα στο σχέδιο κινήτρων για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενδέχεται να μειώσει τις εντάσεις, που απειλούν τις φορτώσεις πετρελαίου από το Ιράν και τις άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου. Οι ΗΠΑ θέλουν να λυθεί το θέμα δια της διπλωματικής οδού και θα διαπραγματευθούν εάν το Ιράν λάβει σοβαρά την πρόταση και εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας, George W. Bush.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, υποχώρησε έως 40 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 72,10 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Η τιμή του, στις 12:58 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, ήταν στα 72,20 δολ. το βαρέλι, 34% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Χθες τα συμβόλαια του Ιουλίου υποχώρησαν έως τα 71,35 δολ. το βαρέλι, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της ιρανικής ομάδας διαπραγμάτευσης για τα πυρηνικά, Ali Larijani, που καλωσόρισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πετρέλαιο έκλεισε 10 σεντς χαμηλότερα, στα 72,50 δολ. το βαρέλι. Στις 21 και τις 24 Απριλίου, η τιμή του αργού πετρελαίου άγγιξε τα 75,35 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983.

Η βενζίνη για παράδοση Ιουλίου, βρισκόταν στα 2,173 δολ. το γαλόνι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά την άνοδό της 1,46 σεντς, ποσοστό 0,7%, στα 2,1788 δολ. το γαλόνι χθες. Σήμερα οι τιμές της είναι 44% υψηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα