Ομιλος Ρέστη: Συνεργασία με την Petronas

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 09:22

ΜΙΑ ΝΕΑ συμφωνία σημαντικής εμβέλειας υπέγραψε ο Όμιλος Ρέστη με τη μαλαισιανή πετρελαϊκή εταιρεία Petronas.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ομίλου, Βίκτωρ Ρέστης, στη διάρκεια εκδήλωσης της εταιρείας του με την ευκαιρία των «Ποσειδωνίων» ο όμιλος υπέγραψε τη σύσταση κοινής εταιρείας (joint venture) με τη θυγατρική της Petronas την εταιρεία ΑΕΤ με στόχο τη δραστηριοποίηση στα δεξαμενόπλοια τύπου aframax.

Η συμφωνία θεωρείται προσωπική επιτυχία του κ. Βίκτωρα Ρέστη και των σχέσεων που έχει αναπτύξει με τους επικεφαλής της μαλαισιανής εταιρείας.

Επισημαίνεται ότι θυγατρική της Petronas είναι η ναυτιλιακή εταιρεία Malaysia International Shipping Corporation Berhad (MISC) από την οποία το 2004 ο όμιλος Ρέστη αγόρασε έναντι 740 εκατ. δολαρίων ένα στόλο 32 πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Η ΑΕΤ είναι η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των δεξαμενοπλοίων για λογαριασμό της MISC, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Μαλαισίας και το 68% περίπου των μετοχών της ανήκουν στην Petronas.

Η νέα κοινή εταιρεία ΑΕΤ και Ομίλου Ρέστη θα είναι ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια δεξαμενοπλοίων τύπου aframax. Σύντομα αναμένεται να προχωρήσει στη ναυπήγηση νέων πλοίων ωστόσο επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό.

Στο μεταξύ πέραν της νέας επενδυτικής κίνησης σε συνεργασία με την Petronas ο όμιλος Ρέστη συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα. Πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με τα Κορεάτικα ναυπηγεία Sungdong για να «χτίσει» τρία capesize bulkers έναντι 64 εκατ. δολαρίων το κάθε ένα.

Η επέκταση του στόλου φορτηγών πλοίων της Enterprises Shipping&Trading, κρίνεται επιβεβλημένη καθώς ο όμιλος εκτιμά ότι οι προοπτικές θα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας για το συγκεκριμένο τύπο πλοίων. Η παράδοση των νεότευκτων capers έχει προγραμματισθεί για το 2009.

Το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα έρχεται ως συνέχεια ενός προηγούμενου που υπέγραψε με τα ίδια ναυπηγεία η άλλη εταιρεία του Ομίλου, η Golden Energy και αφορά στην κατασκευή έξη τελικά αντί για δέκα νέων δεξαμενοπλοίων.

Συνολικά ο στόλος του Ομίλου Ρέστη ανέρχεται στα 91 πλοία.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα