Από την έντυπη έκδοση
Tης Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Στα 9 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το νέο ομολογιακό δάνειο της Elbisco, με την εταιρεία να βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσής του, στοχεύοντας, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν» σε σχετικό δημοσίευμα στις αρχές Μαΐου, στην αναδιάταξη του δανεισμού της.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της περσινής χρήσης, ο καθαρός δανεισμός της μητρικής εταιρείας στο τέλος του 2017 διαμορφώνεται στα 33,8 εκατ. ευρώ έναντι 35,8 εκατ. στο τέλος του 2016. Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, «στις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις περιλαμβάνεται τραπεζικό δάνειο ποσού 5 εκατ. ευρώ, αόριστης διάρκειας, το οποίο όμως ανανεώνεται σε τακτική βάση. Το εν λόγω τραπεζικό δάνειο θα αναχρηματοδοτηθεί, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής νέου ομολογιακού δανείου ύψους 9 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου θα καταστεί μακροπρόθεσμο». Η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να επιφέρει αύξηση στον συνολικό καθαρό δανεισμό της Elbisco, παρά μόνον το leasing για τη νέα γραμμή παραγωγή φρυγανιάς στην Χαλκίδα.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των μεγεθών κατά την περσινή χρήση, ο όμιλος της Elbisco, με αντίβαρο την ανοδική πορεία της θυγατρικής εταιρείας στα Σκόπια αλλά και εν γένει τη διεθνή δραστηριότητα, κατάφερε το 2017 να αντισταθμίσει τις απώλειες που καταγράφει η εγχώρια κατανάλωση, περιορίζοντας, ταυτόχρονα, μερικώς τα ζημιογόνα αποτελέσματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης του 2017 τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου Elbisco υποχώρησαν κατά 2,6% στα 110 εκατ. ευρώ έναντι 113,4 το 2016, με το ποσοστό του μικτού περιθωρίου κέρδους να διαμορφώνεται σε 37,49%, ενώ στην προηγούμενη χρήση ήταν 38,58%. Η μείωση αυτή αποδίδεται από τη διοίκηση κυρίως στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που εξελίχθηκε σε επίπεδο τιμών και την αύξηση των προσφορών κυρίως στην κατηγορία του ψωμιού.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην εγχώρια αγορά αρτοσκευασμάτων και συγκεκριμένα του ψωμιού στο ράφι του σουπερμάρκετ, όπως επισημαίνει η εταιρεία, είναι το γεγονός ότι το 2017 αντιμετώπισε μεγάλη πίεση όσον αφορά τις τιμές με άμεσο αντίκτυπο στην πτώση της αγοράς σε αξίες έως και 8% με αντίστοιχη συρρίκνωση της κερδοφορίας των προϊόντων. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα του ομίλου διατήρησαν το αρνητικό πρόσημο, περιορίζοντας ωστόσο το ύψος της ζημίας. Συγκεκριμένα, οι προ φόρων ζημιές διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,9 εκατ. ευρώ το 2016. Αντίστοιχα, και οι καθαρές ζημιές περιορίστηκαν σε 2,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,69 εκατ. ευρώ το 2016.
Στον αντίποδα, θετική ήταν η πορεία που κατέγραψε την περσινή χρήση η θυγατρική εταιρεία Zito Luks AD Skopje. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 18,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως μέσω προϊόντων προστιθέμενης αξίας στις κατηγορίες του ψωμιού και του μπισκότου και το μικτό κέρδος αντίστοιχα βελτιώθηκε κατά 1%. Τα αποτελέσματα μετά φόρων, επέστρεψαν οριακά θετικά μετά από αρκετά χρόνια και έφθασαν σε 33 χιλ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας πρόβλεψη για επισφαλείς πελάτες και μη λειτουργικά πάγια ποσού ύψους 580 χιλ. ευρώ. Τα δάνεια μειώθηκαν κατά 300 χιλ. ευρώ με αντίστοιχη μείωση στα χρηματοοικονομικά έξοδα 50 χιλ. ευρώ χιλιάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.